Η Εθνική πρέπει να βρει καλά σουτ για να «λυγίσει» τις ΗΠΑ

Η Εθνική πρέπει να βρει καλά σουτ για να «λυγίσει» τις ΗΠΑ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη μεγάλη στιγμή για την εθνική μπάσκετ έφτασε. Σε λίγες ώρες (Σάββατο 15.30) η ελληνική ομάδα θα τεθεί αντιμέτωπη στη Σενζέν, απέναντι τις ΗΠΑ, με στόχο τη νίκη που θα την κρατήσει ζωντανή στο παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, κι ενώ ήδη θα γνωρίζει αν η Τσεχία θα έχει καταφέρει να επικρατήσει της Βραζιλίας.

Το συγκρότημα του Θανάση Σκουρτόπουλου, μπορεί να έχει μπροστά του μια ομάδα η οποία θυμίζει ελάχιστα τις υπερομάδες του παρελθόντος με πολλούς αστέρες του ΝΒΑ, έχει μια σημαντική απώλεια (αυτή του Τέιτουμ), όμως δεν θα πρέπει να ξεχνά πως η USA Team του Πόποβιτς είναι ένα σύνολο που γνωρίζει πολύ καλά τα… βασικά του αθλήματος, είναι εξαιρετικά γυμνασμένη και θα τιμωρήσει και την παραμικρή ολιγωρία μας.

Και η Εθνική μέχρι στιγμής έχει δείξει… αδυναμία στις ολιγωρίες και στα νεκρά διαστήματα στους τρεις αγώνες που έδωσε στην α’ φάση. Τα «παράθυρα» και η στάση της Ευρωλίγκας δεν επέτρεψαν στον Σκουρτόπουλο να δουλέψει περισσότερο με όλους τους διεθνείς και η έλλειψη «χημείας» προβληματίζει.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προέρχεται από μία εξοντωτική χρονιά, σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού του υπάρχει η ανησυχία για το πως θα ανταπεξέλθει στη νέα σεζόν με τους Μπακς αφού δεν έχει πάρει καθόλου ανάσες, όμως δείχνει ότι θέλει όσο κανείς να δει την Ελλάδα στο βάθρο.

Οι ΗΠΑ είναι δεδομένο ότι θα του προσφέρουν γήπεδο για να κάνει το παιχνίδι του. Ομως εδώ μπαίνει ο κρίσιμος παράγοντας «Χ», που αφορά στους υπόλοιπους διεθνείς και μέχρι στιγμής δείχνουν στρεσαρισμένοι και μπερδεμένοι στο παιχνίδι τους.

Η Εθνική πρέπει το μεσημέρι του Σαββάτου να βρει σουτ. Πρέπει να βρει το πολύτιμο οξυγόνο των σουτ για να αποφορτίσει κάποιες επιθέσεις της, για να «ανοίξει» το man to man των Αμερικανών, για να πάψει να είναι τόσο προβλέψιμη επιθετικά. Η Ελλάδα μπορεί να στερείται ενός μεγάλου σούτινγκ γκαρντ, όμως δεν διαθέτει τόσο κακούς σουτέρ όσο δείχνει ως τώρα.

Και ο Πρίντεζης σουτάρει καλά και ο Παπαπέτρου και ο Παπανικολάου και ο Σλούκας και ο Μπουρούσης με τον Καλάθη και τον Θανάση υπό προϋποθέσεις και ο Βασιλόπουλος, ο Λαρεντζάκης ή ο Γιάννης. Το ζητούμενο όμως είναι να γίνουν τα σουτ με καλές προϋποθέσεις, με καλή ψυχολογία κι όχι σουτ της απελπισίας.

Γιατί αν δε βρεθούν σουτ, οι ΗΠΑ θα ξεφύγουν κι αν δεν ξεφύγουν, θα πάρουν το ματς στο φινάλε όταν επιβεβλημένα θα χρειαστούν μεγάλες προσπάθειες από μέση ή μακρινή απόσταση. Η ελληνική ομάδα έχει δείξει ότι όταν βρει σουτ, όλα γίνονται εύκολα. Εξάρσεις ολίγων λεπτών όμως όπως του Πρίντεζη ή του Παπαπέτρου, δεν αρκούν για τη νίκη.

Οι Αμερικανοί λένε πως η επίθεση κόβει τα εισιτήρια και η άμυνα κερδίζει τα ματς. Αυτό δεν ισχύει πάντα και ειδικά σε ένα Παγκόσμιο. Διότι έχει αποδειχθεί ότι όσο καλή άμυνα κι αν παίξει μια ομάδα, καλάθι θα δεχθεί. Ο,τι και να κάνει. Αρα πρέπει να απαντήσει επιθετικά. Να «σοκάρει» τον αντίπαλο. Να του δείξει ότι τον κοιτά στα μάτια.

Ηρθε η στιγμή για την Εθνική να κάνει το καλύτερο παιχνίδι της στη διοργάνωση κι ο Σκουρτόπουλος να εμπιστευτεί περισσότερους παίκτες. Μόνο με καλά παιχνίδια φτάνει μια ομάδα στο βάθρο (ήδη η Τουρκία έκανε ένα σπουδαίο ματς, αλλά τέθηκε εκτός συνέχειας).

Αν δεν καταφέρει να βρει ένα σταθερό και ποιοτικό 40λεπτο και στις δύο πλευρές του παρκέ, έστω και τώρα, τότε θα είναι άξια της μοίρας της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή