Κίνα: Νίκησε αλλά αποκλείστηκε η Εθνική

Κίνα: Νίκησε αλλά αποκλείστηκε η Εθνική

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ επιστρέφει και πάλι πρόωρα στην Ελλάδα, αποκλεισμένη πρόωρα στην φάση των 16 ομάδων του Παγκοσμίου κυπέλλου της Κίνας και η νίκη της επί της Τσεχίας (84-77) δεν ήταν αρκετή για να της δώσει την πρόκριση, γιατί χρειαζόταν και την διαφορά των δώδεκα πόντων. Τα «όνειρα» της επίσημης αγαπημένης που έφταναν, τουλάχιστον στην προημιτελική φάση, αλλά και στην διεκδίκηση ενός μεταλλίου, «έσβησαν» από την δεύτερη φάση της διοργάνωσης, προκαλώντας νέα απογοήτευση για την διατήρηση της απομάκρυνσης της από κάθε διάκριση στα δέκα τελευταία χρόνια που δεν έχει καταφέρει να φτάσει στην πρώτη τετράδα.

Η Εθνική που είχε τον MVP του ΝΒΑ στην σύνθεση της, η ομάδα των πολλών ονείρων για την επαναφορά της στην ελίτ του παγκοσμίου μπάσκετ, οι δέκα παίκτες της Ευρωλίγκας και το προπονητικό επιτελείο του Θανάση Σκουρτόπουλου που είχε την ευθύνη του σχεδιασμού και της διαχείρισης της πλήρους, αυτής, ομάδας, παραμένει μακριά από την ελίτ του παγκοσμίου μπάσκετ. Γιατί, στο μπάσκετ δεν νικά ο ένας και αυτό το γνώριζαν και αυτοί που το έλεγαν και ο ένας…

Αν η Εθνική άρχιζε αήττητη την δεύτερη φάση στην Σενζέν, δεν θα χρειαζόταν διαφορά πόντων κόντρα στην Τσεχία που έφτασε δίκαια στην προημιτελική φάση, αξιοποιώντας το ελληνικό άγχος και την διαιτητική αντιμετώπιση της Εθνικής σ' έναν τόσο καθοριστικό παιχνίδι πρόκρισης. Αλλά και υπό αυτές τις συνθήκες που η ίδια διαμόρφωσε, στην ύστατη ευκαιρία που είχαν για να προκριθεί στα προημιτελικά του Μουντομπάσκετ, οι διεθνείς έπαιξαν με πάθος, αποφασιστικότητα, αλλά και μεγάλο άγχος, εξαιρουμένου του Νικ Καλάθη.

Η Εθνική δεν είχε κερδίσει τον στόχο που είχε στο πρώτο ημίχρονο, αλλά αντίθετα χρειαζόταν και έναν πόντο περισσότερο για να προκριθεί αντί των Τσέχω που πήγαν στα απουτήρια, προηγούμενοι με 33-32. Μπορεί να μην ήταν η εξ' ολοκλήρου κάλυψη της διαφοράς των 12 πόντων, αλλά ήθελε να διατηρήσει το σταθερό προβάδισμα του σκορ που είχε αποκτήσει για 19 λεπτά. Δυο φορές, η ελληνική ομάδα έφτασε στο συν 9 (5-14 στο 7' και 17-26 στο 15'), αλλά στα δυο τελευταία λεπτά του πρώτου εικοσάλεπτου, «πέταξε τον ιδρώτα» της. Μέχρι, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε τρίτο φάουλ (στο 19' και έχοντας σημειώσει 9 πόντους) και οι Τσέχοι να σημειώσουν σερί 12-3, η Εθνική έλεγξε τον ρυθμό από την άμυνα της, ενώ στην επιθετική παραγωγικότητα, ο Καλάθης είχε 11 πόντους (3/4 τρίποντα) και εννέα ο Αντετοκούνμπο. Όμως, οι Τσέχοι «απάντησαν» με πέντε εύστοχα τρίποντα και δεν άφησαν την Εθνική να αυξήσει το προβάδισμα της, παρά την εξουδετέρωση του Τόμας Σατοράνσκι (δυο πόντοι σε 19 λεπτά), από τον Καλάθη που πρωταγωνίστησε και στις δυο πλευρές του γηπέδου.

Η Εθνική…έχασε τα ριμπάουντ (20-10), δεν έδωσε φάουλ και βολές στη Τσεχία (μηδέν στο πρώτο δεκάλεπτο, 4/4 στο δεύτερο), αλλά το άγχος ήταν φανερό στην εκτέλεση των δικών της βολών, αφού είχε 6/10 και 3/6 ο Greek Freak. H στατιστική του πρώτου ημιχρόνου, έγραψε 7 ελληνικά κλεψίματα, 11 ασίστ και δώδεκα λάθη της Τσεχίας, αλλά όλα αυτά τα θετικά στοιχεία, έφεραν στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο μείον ένα…

Στον πρόλογος της τρίτης περιόδου οι προδιαγραφές έγιναν πιο δυσοίωνες για την Εθνική, αλλά οι ελληνικές ελπίδες αναπτερώθηκαν στον επίλογο της. Σε διάστημα ενάμισυ λεπτού συμμετοχής του, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο υπέπεσε σε τέταρτο φάουλ και αμέσως ζήτησε από τον Σκουρτόπουλο να μην τον αντικαταστήσει. Συνέχισε με προσοχή στην άμυνα του και έφτασε τους πόντους, αλλά ο αδελφός του, Θανάσης έγραψε ραψωδία με τους εννέα πόντους που σημείωσε. Προσθέτοντας τις βουτιές των Λαρεντζάκης, Παπανικολάου στο παρκέ για να κερδίσουν την μπάλα, η ελληνική αντεπίθεση ήταν σε πλήρη εξέλιξη και απέφερε το συν 8 (49-57) στα 3/4 των δρόμων προς την Σανγκάη ή την Αθήνα.

Για πρώτη φορά, η Εθνική «έπιασε» τον στόχο των 12 πόντων στο 32' (51-63),αλλά το πέμπτο φάουλ και δεύτερο επιθετικό στον Γιάννη και σε φάση αιφνιδιασμού που χρέωσε ο Πολωνός, Βόιτσεκ Λίζσκα διαιτητής αφαίρεσε από την Ελλάδα, την «αιχμή του δόρατος» της. Το συγκεκριμένο φάουλ ήταν αμυντικό από τον Μπάλβιν που δεν είχε προλάβει να σταθεροποιήσει τα πόδια του, αλλά οι διαιτητές της FIBA  (o Έλληνας γενικός γραμματέας  Ανδρέας Ζαγκλής επιβάλλεται να ασχοληθεί με το χαμηλό επίπεδο διαιτησίας), έκριναν αντίθετα την φάση του πέμπτου φάουλ.

Η Εθνική άντεξε στο «κυνήγι» της διαφοράς και προηγήθηκε με οκτώ πόντους (61-69), καθώς και με εφτά (68-75 στο 39') από το τρίποντο του Καλάθη, αλλά στα 27'' πριν από την λήξη, το καλάθι του Σατοράνκσι τιμώρησε το μεγάλο σφάλαμ της ήττας που έκανε η Εθνική στην πρώτη φάση το Παγκοσμίου κυπέλλου με την ήττα από την Βραζιλία. Ο Καλάθης ανέβασε και πάλι την διαφορά στους εννέα (75-84 στα 4'' πριν από την λήξη), αλλά οι δυο εύστοχες βολές του Μπόχατσικ έδωσαν την ήττα…πρόκρισης στην Τσεχία.

ΤΣΕΧΙΑ: Άουντα 13, Μπάλβιν 6, Μπόχατσικ 25 (4), Χρούμπαν 11 (3), Κριτζ 2, Πέτερκα 5 (1), Πούμπρλα 2, Σατοράνσκι 13, Σίρινα, Βιόραλ.

ΕΛΛΑΔΑ : Γιάννης Αντετοκούνμπο 12, Θ. Αντετοκούνμπο 11 (1), Μπουρούσης 2 Καλάθης 27 (5), Λαρεντζάκης 2, Παπαγιάννης, Παπανικολάου 5 ( 1), Παπαπέτρου 3, Πρίντεζης 16 (1)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή