Τσάμπιονς Λιγκ του VAR, των 4 βαλκανικών ομάδων και του 1,95 δισ.

Τσάμπιονς Λιγκ του VAR, των 4 βαλκανικών ομάδων και του 1,95 δισ.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις ημέρες έμειναν για την επιστροφή στα γήπεδα –και στις οθόνες μας– του κορυφαίου ποδοσφαιρικού θεάματος του Τσάμπιονς Λιγκ, του θεσμού που μοιάζει κάθε χρόνο να γίνεται πλουσιότερος και περισσότερο ενδιαφέρων, παρά την κριτική που ασκείται για ανισότητες στη φάση των ομίλων.

Με το σύστημα του βιντεοδιαιτητή (VAR) να έχει ήδη μπει στον θεσμό φέτος από τα πλέι οφ (πέρυσι εισήχθη από τη φάση των 16), οι αγώνες των ομίλων που αρχίζουν το βράδυ της Τρίτης προβλέπονται ακόμη πιο ενδιαφέροντες, αλλά θα καθυστερούν και περισσότερο: δυστυχώς για εμάς στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης, λόγω των αυξημένων καθυστερήσεων από το VAR, τα ματς θα ολοκληρώνονται συχνά τα μεσάνυχτα ή και λίγο ύστερα από αυτά, δεδομένης της έναρξής των περισσότερων αγώνων στις 10 μ.μ.

Με στόχο τον τελικό της 30ής Μαΐου στο Ολυμπιακό Στάδιο της Κω νσταντινούπολης, οι 32 ομάδες μπαίνουν την ερχόμενη εβδομάδα χωρισμένες σε οκτώ ομίλους για… όλα τα γούστα: ξεχωρίζει χωρίς αμφιβολία ο ΣΤ΄ όμιλος με τη συμμετοχή των Μπαρτσελόνα, Ιντερ, Ντόρτμουντ και Σλάβια Πράγας, ενώ πολύ ενδιαφέρων αναμένεται και ο Η΄ όμιλος που απαρτίζεται από Τσέλσι, Αγιαξ, Βαλένθια και Λιλ.

Ο όμιλος του Ολυμπιακού είναι ο Β΄, περιλαμβάνοντας ακόμη την Μπάγερν, την Τότεναμ και τον Ερυθρό Αστέρα. Μάχη θα γίνει στον Γ΄ όμιλο για τη δεύτερη θέση πίσω από τη Μάντσεστερ Σίτι, από τους Σαχτάρ, Αταλάντα και Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Ως ο πιο ισορροπημένος όμιλος φαντάζει ο Ζ΄ με τις Ζενίτ, Μπενφίκα, Λιόν και Λειψία, ενώ ξεκάθαρα φαβορί έχουν ο Α΄ όμιλος με Παρί Σ.Ζ., Ρεάλ, Γκαλατασαράι και Μπριζ, ο Δ΄ με Γιουβέντους, Ατλέτικο, Λεβερκούζεν και Λοκομότιβ Μόσχας, και ο Ε΄ με την κάτοχο Λίβερπουλ και τις Νάπολι, Ζάλτσμπουργκ και Γκενκ.

Σχετικά ασυνήθιστο στοιχείο στη σύνθεση των ομίλων η παρουσία τεσσάρων βαλκανικών ομάδων και καμιάς σκανδιναβικής. Πρωτάρα είναι μόνο η Αταλάντα.

Στις 32 ομάδες που συνεχίζουν στο Τσάμπιονς Λιγκ θα μοιραστεί από την UEFA το ιλιγγιώδες ποσό-ρεκόρ του 1,95 δισ. ευρώ. Το ποσό αυξάνεται κάθε χρόνο, αφού τα εμπορικά έσοδα της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας από τις διασυλλογικές διοργανώσεις της φέτος αναμένεται να ανέλθουν στα 3,25 δισ. ευρώ, την ώρα που τα οργανωτικά έξοδα υπολογίζονται σε μόλις 295 εκατ. ευρώ. Η UEFA θα κρατήσει για τον εαυτό της και για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου περί τα 177,5 εκατ. ευρώ.

Ετσι ο σύλλογος που θα κατακτήσει το λεγόμενο «τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά» μπορεί να αποκομίσει και περί τα 75-80 εκατ. ευρώ σε καθαρά έσοδα, αναλόγως του αριθμού των νικών που θα επιτύχει στην πορεία, καθώς κάθε νίκη στη φάση των ομίλων πριμοδοτείται με 2,7 εκατ. ευρώ και κάθε ισοπαλία φέρνει 900.000 ευρώ. Οπως υπολόγισε η εφημερίδα Marca της Μαδρίτης, εάν η νικήτρια του τροπαίου φέτος πετύχει και έξι νίκες στους ομίλους, την περιμένει μέσα στο… Κύπελλο και μια επιταγή 82,2 εκατ. ευρώ μόνο από τα μπόνους για τα αποτελέσματά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή