Μπάσκετ: Εμειναν όλοι… ευχαριστημένοι στο Παγκόσμιο

Μπάσκετ: Εμειναν όλοι… ευχαριστημένοι στο Παγκόσμιο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ισπανία επέστρεψε στο φεγγάρι», έγραψε η έγκυρη πολιτική εφημερίδα της Μαδρίτης El Pais για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο μπάσκετ, αλλά κι αν ακόμη η ομάδα του Σέρτζο Σκαριόλο δεν έπαιξε και… διαστημικό μπάσκετ, η κατάκτηση του δεύτερου τροπαίου της, με τη νίκη 95-75 στον τελικό της Κυριακής στο Πεκίνο, ήταν ασφαλώς δίκαιη όσο και άνετη. Κι αν δεν επέστρεψε στο φεγγάρι, τουλάχιστον επέστρεψε χθες το βράδυ στη Μαδρίτη, με απευθείας μετάβαση στη Μονκλόα, όπου έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό της χώρας Πέδρο Σάντσεθ, και ακολούθως στη Θαρθουέλα, όπου την υποδέχθηκε ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας. Το πάρτι στους δρόμους επρόκειτο να ξεκινήσει αργά το βράδυ, μέχρι σήμερα τα ξημερώματα.

Μπροστάρης στους πανηγυρισμούς ο Ρίκι Ρούμπιο, κορυφαίος (MVP) του τουρνουά στην Κίνα, που μετά την απονομή προέβη σε συγκινητική εξομολόγηση λέγοντας ότι πριν από τρία χρόνια έφτασε κοντά στο να εγκαταλείψει το μπάσκετ εξαιτίας του θανάτου της μητέρας του. Η απόδοση της Ισπανίας, που στο τουρνουά αυτό βελτιωνόταν από αγώνα σε αγώνα, κορυφώθηκε στον προχθεσινό τελικό του Πεκίνου, που έσπασε και κάθε ρεκόρ τηλεθέασης για αγώνα μπάσκετ στην Ισπανία. Αλλωστε, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ των Ισπανών φιλάθλων που δημοσίευσε χθες η Marca, η εθνική μπάσκετ της Ισπανίας έχει καλύτερη εικόνα έναντι της εθνικής ποδοσφαίρου της χώρας, με βαθμολογία 7,8 στα 10, έναντι 6,8.

Ο Τύπος στις ΗΠΑ χαιρέτισε με δέος την ισπανική αρμάδα. Με σχόλια όπως «Η Ισπανία πέτυχε αυτό που δεν κατάφεραν οι ΗΠΑ» και «η Ισπανία έχει πια τη Redeem Team, την ομάδα που εκδικήθηκε την απώλεια του 2014», τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η παγκόσμια πρωταθλήτρια αποτελεί ουσιαστική απειλή για τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020. Πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανέφεραν μάλιστα χθες ότι την αμερικανική ομάδα στους Ολυμπιακούς θα ενισχύσει ο σούπερ σταρ των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, Στίβεν Κάρι. Στο βάθρο του Πεκίνου, πάντως, ήταν όλοι ευχαριστημένοι. Η Αργεντινή είναι υπερήφανη για την επιτυχία της να πάρει το ασημένιο μετάλλιο, στον βαθμό που στο προεδρικό μέγαρο στο Μπουένος Αϊρες τοποθετήθηκε μια… μπασκέτα πάνω από την είσοδο της «Κάσα Ροσάδα».

«Δεν είναι αποτυχία να είσαι δεύτερος», έγραφε χθες η εφημερίδα Olé, τονίζοντας ότι «η τάξη, η δουλειά, η πειθαρχία, η συναδελφικότητα και η αλληλεγγύη είναι αξίες που δεν μπορεί να σβήσει ένα αποτέλεσμα».

Ο 39χρονος εμβληματικός ηγέτης των Αργεντινών, «Λουίφα» Σκόλα, έδειξε το αθλητικό μεγαλείο του συγχαίροντας μέσω του λογαριασμού του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Ισπανία και τονίζοντας ότι «ήταν οι καλύτεροι και άξιζαν τον τίτλο». Πρόσθεσε ότι «θα είμαστε υπερήφανοι για αυτές τις απίστευτες δύο εβδομάδες που είχαμε».

Ο Σκόλα επελέγη και στην κορυφαία πεντάδα του τουρνουά μαζί με τους Ρίκι Ρούμπιο (Ισπανία), Εβάν Φουρνιέ (Γαλλία), Μπογκντάν Μπογκντάνοβιτς (Σερβία) και Μαρκ Γκασόλ (Ισπανία).

Ευχαριστημένη είναι και η Γαλλία, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο έχοντας αποκλείσει την εθνική των ΗΠΑ και επικρατώντας της Αυστραλίας με ανατροπή στον προχθεσινό μικρό τελικό. Ισπανία, Αργεντινή, Γαλλία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Ιράν και Νιγηρία εξασφάλισαν και εισιτήρια για το Τόκιο. Στα τέσσερα προολυμπιακά τουρνουά που θα γίνουν το επόμενο καλοκαίρι πέρασαν η Ελλάδα και ακόμη 15 ομάδες, αλλά θα προστεθούν κι άλλες οκτώ με βάση τη βαθμολογία της FIBA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή