Μουντιάλ των… καταραμένων

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ συνεχίζονται υπό άθλιες συνθήκες για τους μετανάστες εργάτες, όπως αναφέρει σε νέα έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία. Χιλιάδες είναι οι εργάτες που δουλεύουν επί μήνες χωρίς πληρωμή και εντέλει επιστρέφουν στις χώρες τους χωρίς τα δεδουλευμένα τους.

Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας έγινε σε τρεις εταιρείες του Κατάρ, οι οποίες ασχολούνται με τις κατασκευές των γηπέδων και τον καθαρισμό. Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι των Hampton International, Hamadbin Khaledbin Hamad και United Cleaning δούλευαν για αρκετούς μήνες απλήρωτοι. Τουλάχιστον 1.620 άνθρωποι προέβησαν σε καταγγελίες μετά τη διακοπή των μισθών τους. Κι ενώ μερικοί έλαβαν τελικά μέρος των μισθών τους με αντάλλαγμα την απόσυρση της καταγγελίας, εκατοντάδες ήταν αυτοί που επέστρεψαν χωρίς χρήματα στις χώρες τους.

Ο Μπιτζόι, εργάτης από την Ινδία, περίμενε τρεις μήνες για να λάβει μόλις 1.000 από τα 13.000 ριάλ Σαουδικής Αραβίας που του χρώσταγε η Hampton International: «Ζήτησα από τον πρόεδρο της εταιρείας να μου δώσει 4.000 ριάλ (περίπου 964 ευρώ). Μου έδωσε περίπου 1.000 και το εισιτήριο της επιστροφής. Πρέπει να ξεχάσω τα χρήματα και να φύγω. Θέλω να δω τον πατέρα μου που είναι άρρωστος», δήλωσε ο ίδιος στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Οι μετανάστες εργαζόμενοι συχνά πηγαίνουν στο Κατάρ με την ελπίδα να δώσουν στις οικογένειές τους μια καλύτερη ζωή και αντί αυτού αρκετοί επιστρέφουν στην πατρίδα τους χωρίς χρήματα, έπειτα από μήνες που κυνηγούσαν τους μισθούς τους από τους εργοδότες τους, χωρίς βοήθεια από τα συστήματα που υποτίθεται ότι τους προστατεύουν», τόνισε ο Στίβεν Κλόκμπερν, αναπληρωτής διευθυντής παγκόσμιων θεμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας. Το 2018, οι επιτροπές του Κατάρ έλαβαν 6.000 καταγγελίες από εργαζομένους, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Φέτος, η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, όμως οι εταιρείες παραμένουν ανεξέλεγκτες, σύμφωνα με τον Κλόκμπερν: «Παρά τις σημαντικές υποσχέσεις για μεταρρύθμιση που έχει κάνει το Κατάρ εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, παραμένει παιδική χαρά για τους αδίστακτους εργοδότες», καταλήγει ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή