Η λίμνη των Ιωαννίνων «χτίζει» μύθο και δρομικό κίνημα

Η λίμνη των Ιωαννίνων «χτίζει» μύθο και δρομικό κίνημα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίμνη Παμβώτιδα. Η λίμνη των Ιωαννίνων. Η λίμνη της κυρά Φροσύνης. Η λίμνη του αγώνα της λίμνης. Και αυτή τη χρονιά εκατοντάδες φίλοι του δρομικού κινήματος, αλλά και αθλητές που χρησιμοποιούν τον αγώνα ως ένα είδος προπόνησης για τον Μαραθώνιο της Αθήνας και για άλλες μεγάλες διοργανώσεις, θα τρέξουν σήμερα και αύριο με φόντο την πανέμορφη λίμνη όπου καθρεφτίζεται το όρος Μιτσικέλι.

Ο «Γύρος της λίμνης Παμβώτιδας των Ιωαννίνων» διοργανώθηκε για πρώτη φορά Α. Ο. Ποσειδών το 2007 με στόχους την ανάπτυξη του Μαζικού Λαϊκού Αθλητισμού, την προβολή της περιοχής και την προστασία του φυσικού της πλούτου, μέρος του οποίου αποτελεί και η λίμνη Παμβώτιδα. Με το πέρασμα των χρόνων η διοργάνωση καθιερώθηκε και αυτή τη χρονιά αναμένεται να πάρουν μέρος περισσότεροι από 4.000 δρομείς. Ο αγώνας είναι πιστοποιημένος από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου (IAAF).

Το κύριο αγώνισμα της διοργάνωσης είναι τα 30 χλμ., τα οποία θα διεξαχθούν αύριο (22/9) με εκκίνηση από τον Μώλο των Ιωαννίνων (πλατεία Μαβίλη). Οι αγωνιζόμενοι θα διασχίσουν μία επίπεδη διαδρομή όπου το φυσικό κάλος αποσπά την προσοχή του δρομέα. «Σε αυτό τον αγώνα δεν τρέχω. Πηγαίνω σιγά σιγά για να απολαύσω την ομορφιά του τοπίου», δήλωσε στην «Κ» η 36χρονη Ελένη, η οποία ταξίδεψε από την Αθήνα στα Γιάννενα μαζί με τις δύο κόρες της για να πάρουν μέρος στον αγώνα. Παράλληλα με τον «Γύρο της Λίμνης» διεξάγονται και άλλα  αγωνίσματα όπως 30 χλμ. δυναμικού βαδίσματος, 10 χλμ. αγώνα δρόμου, 5 χλμ. αγώνας δρόμου Garmin, 1000 μ. μαμά – καρότσι, 1000 μ. familyrun κ.α. «Η προσπάθεια που κάνουμε έχει φέρει αποτελέσματα. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τον αγώνα. Υπάρχει ρεκόρ συμμετοχών σε όλα τα αγωνίσματα και η διοργάνωση έχει ανοδική πορεία. Μεγάλος στόχος μας είναι ο 15ος αγώνας που θα διεξαχθεί το 2021 όπου μαζί με την Περιφέρεια και τον Δήμο θα διοργανώσουμε κάτι που θα συζητηθεί», Ηλίας Σπυριούνης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής

Ακόμα και οι κότινοι των νικητών έχουν σχέση με τη λίμνη. Τα στεφάνια των νικητών κοσμούν πουλιά που ζουν στην Παμβώτιδα, όπως κιρκινέζια, μελισσοφάγοι κλπ. Η διοργάνωση όμως διαθέτει και κοινωνικό χαρακτήρα. Τέσσερα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης των Ιωαννίνων έχουν αφιερώσει ένα πιάτο στον αγώνα και όποιος το επιλέξει το 20% των εσόδων θα προσφερθούν στην ενίσχυση του αγώνα κατά του νεανικού διαβήτη στην Πανηπειρωτική Ένωση Νεανικού Διαβήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή