Παγκόσμιο – δοκιμασία για τον στίβο

Παγκόσμιο – δοκιμασία για τον στίβο

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παγκόσμιο πρωτάθλημα με πολλές καινοτομίες θα είναι η 17η διοργάνωση του στίβου που ανοίγει σήμερα «αυλαία» στην Ντόχα. Στην πρωτεύουσα του Κατάρ θα κάνει το… ντεμπούτο του το αγώνισμα μεικτό 4×400 ενώ για πρώτη φορά θα υπάρξουν μεταμεσονύχτιοι αγώνες στον Μαραθώνιο, προκειμένου οι αθλητές και οι αθλήτριες να αποφύγουν τον καύσωνα. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης θα αγωνιστούν πέντε αθλητές και αθλήτριές μας. 

Ο πρώτος που θα μπει στο στάδιο «Καλίφα» θα είναι ο Μίλτος Τεντόγλου (16.30). Ο αθλητής του μήκους πρέπει να υπερβεί τα 8,15 για να πιάσει το όριο που θα τον στείλει στον αυριανό τελικό. Ο 21χρονος αυτή τη χρονιά έχει άλματα στα 8,32 (θερινή σεζόν) και στα 8,38 (χειμερινή). Σύμφωνα με τις επιδόσεις του δεν θα συναντήσει δυσκολίες για να προκριθεί και να διεκδικήσει το πρώτο του μετάλλιο από Παγκόσμιο ανδρών.

Στις 17.30 θα μπουν στην αρένα του σταδίου οι «κυρίες των αιθέρων». Οι Κατερίνα Στεφανίδη και Νικόλ Κυριακοπούλου στοχεύουν σε προκρίσεις στον κυριακάτικο τελικό. Τα διαδοχικά ύψη του προκριματικού είναι 4,20 μ., 4,35 μ., 4,50 μ., 4,55 μ., 4,60 μ. Θα πάρουν μέρος 32 άλτριες με την Κατερίνα Στεφανίδη να έχει την 4η καλύτερη επίδοση. Η Νικόλ Κυριακοπούλου προέρχεται από τραυματισμό, αλλά βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Την κορυφαία επίδοση από τις αγωνιζόμενες διαθέτει η Τζεν Σουρ με 4,91 μ.

Για πρώτη φορά θα αγωνιστεί σε παγκόσμιο πρωτάθλημα η Σταματία Σκαρβέλη (16,40). Η 24χρονη σφυροβόλος αυτή τη χρονιά έχει στείλει τη σφύρα στα 71,33 μ., και εάν καταφέρει να κάνει ανάλογη εμφάνιση στον προκριματικό τότε θα πάρει το εισιτήριο για τον τελικό. Οι διοργανωτές έχουν θέσει ως απευθείας όριο για την πρόκριση τα 72 μ.

Οι ελληνικές συμμετοχές θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα με τη μαραθωνοδρόμο Γκλόρια Πριβιλέτζιο. Στις 23.59 θα πραγματοποιηθεί η εκκίνηση του αγωνίσματος στο παραλιακό μέτωπο της Ντόχας, στην Κορνίτσε. Πρόκειται για έναν παραλιακό δρόμο που εκτείνεται κατά μήκος του κόλπου της Ντόχας, θεωρείται δημοφιλές τουριστικό θέρετρο κι εκεί πραγματοποιούνται διάφορες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Οι αθλήτριες θα κάνουν επτά στροφές πριν τερματίσουν στο ίδιο σημείο απ’ όπου θα δοθεί η εκκίνηση. Η Γκλόρια Πριβιλέτζιο θα αγωνιστεί για δεύτερη φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και αυτή τη χρονιά έχει πετύχει ατομικό ρεκόρ (2.35.31). Την κορυφαία επίδοση ανάμεσα στις αγωνιζόμενες έχει η Ρουθ Τσεπγκέτιχ με 2.17.08. Στη γραμμή της εκκίνησης θα βρεθεί και η Ρος Τσελίμο, που είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο το 2017. 

«Γαλαξίας» υπεραθλητών στον δρόμο για το βάθρο

Με χωρητικότητα 40.000 θέσεων, το στάδιο Χαλίφα, από σήμερα μέχρι και την επόμενη Κυριακή, θα υποδεχθεί τους κορυφαίους αθλητές του παγκόσμιου στίβου. Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης αποτέλεσαν δέλεαρ για να εξαντληθούν τα εισιτήρια, καθώς οι κάτοικοι του εμιράτου του Κατάρ θέλουν να δουν από κοντά τις προσπάθειες αυτών που θα διακριθούν σε δέκα μήνες στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Στο Παγκόσμιο της Ντόχα θα πάρουν μέρος 1972 άνδρες και γυναίκες από 209 χώρες. 

Η αγωνιστική δράση αρχίζει σήμερα (16.30) με μοναδικό τελικό τον μαραθώνιο των γυναικών. Την καλύτερη επίδοση έχει η Ρουθ Τσεπγκέτιτς με 2.17.08, ενώ κάτω από τις δύο ώρες έχει κατέβει και η Λόχαν Σάλπετερ, πρώην Κενυάτισσα που αγωνίζεται για το Ισραήλ. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2017 Ρόουζ Τσελίμο με 2.30.28 δείχνει να μην έχει ελπίδες να διατηρήσει τα σκήπτρα. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα σπριντ. Τον τίτλο του γρηγορότερου ανθρώπου στον κόσμο θα διεκδικήσουν ο Αμερικανός Κρίστιαν Κόλμαν (2ος το 2017), ο Νιγηριανός Ντιβάιν Οντουντούρου και ο παγκόσμιος πρωταθλητής του Λονδίνου Τζάστιν Γκάτλιν (ΗΠΑ). Στις γυναίκες οι Τζαμαϊκανές «χρυσές» ολυμπιονίκες Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις και η Ελέιν Τόμπσον έχουν διανύσει αυτή τη χρονιά την απόσταση σε 10.73 και αναμένεται να… λύσουν τις διαφορές τους. «Σφήνα» θα προσπαθήσει να μπει η Ντίνα Ασερ Σμιθ από τη Μ. Βρετανία (10.88). Στα 200 μ., ο 22χρονος Αμερικανός Νόα Λάιλς θα προσπαθήσει να κατακτήσει το πρώτο παγκόσμιο ως άνδρας. Με 19.50 έχει τον καλύτερο χρόνο, ενώ τον ακολουθούν ο Οντουντούρου (19.73) και ο 20χρονος Κάνι Μπεντναρέκ. (ΗΠΑ) με 19.82. Στις γυναίκες η Ελάιν Τόμπσον θα διεκδικήσει τον μοναδικό τίτλο που της λείπει. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2017 Ντάφνι Σχίπερς (Ολλανδία) δείχνει να μη μπορεί να την απειλήσει. Αντίθετα η Μπλέσινγκ Οκαγκμπάρε από τη Νιγηρία, τριταθλήτρια κόσμου του 2013, δείχνει ικανή να μπει εμπόδιο στο όνειρο της αθλήτριας από την Τζαμάικα. Στα 400 μ. οι νεαροί Αμερικανοί Μάικλ Νόρμαν και Φρεντ Κέρλι θα διεκδικήσουν τον πρώτο τους παγκόσμιο τίτλο στους άνδρες.

Στο τριπλούν υπάρχει από το 1995 το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Εντουαρτς (18,29). Τρεις Αμερικανοί, οι Γουίλ Κλέι, Κρίστιαν Τέιλορ και Ομάρ Κράντοκ φιλοδοξούν να το καταρρίψουν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή