Θα «πάει» η ραδιενέργεια στους Ολυμπιακούς;

Θα «πάει» η ραδιενέργεια στους Ολυμπιακούς;

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεχιζόμενη κόντρα της Νότιας Κορέας με την Ιαπωνία, εξ αφορμής της διοργάνωσης στο Τόκιο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών του 2020, δεν εστιάζεται μόνο στη χρήση της αμφιλεγόμενης σημαίας του Ανατέλλοντος Ηλίου από Ιάπωνες φιλαθλους, αλλά και σε τυχόν απειλή για τη δημόσια υγεία που συνιστά η έκλυση ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα από το ατύχημα του 2011. Στην περίπτωση αυτή η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, μάλιστα, λαμβάνει σαφή θέση υπέρ των Ιαπώνων.

Τον Μάρτιο του 2011 ένας ισχυρός σεισμός στον Ειρηνικό προκάλεσε τσουνάμι που οδήγησε στη μερική καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, με έκλυση σημαντικών ποσοτήτων ραδιενέργειας στην περιοχή.

Στo πλαίσιo της έντασης εσχάτως στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Σεούλ και του Τόκιο, με μήλον της έριδος ένα διαφιλονικούμενο νησιωτικό σύμπλεγμα, η νοτιοκορεατική κυβέρνηση έχει εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων που προέρχονται από την περιφέρεια της Φουκουσίμα και πρόκειται να διατεθούν στους επισκέπτες στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια των Αγώνων του 2020. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο η κυβέρνηση στη Σεούλ ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει τον αριθμό των ελέγχων και τη συχνότητα των επιθεωρήσεων για ραδιενεργά στοιχεία σε κάποια από τα συσκευασμένα τρόφιμα ή φρέσκα αγροτικά προϊόντα που προέρχονται από την Ιαπωνία, εντείνοντας τα μέτρα ελέγχου που έχουν επιβληθεί από το 2011. Επιπλέον, οι Κορεάτες έχουν απειλήσει να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους σχετικά με τα προπονητικά τους κέντρα πριν και κατά τους Αγώνες, λόγω φόβων περί ραδιενέργειας στην περιοχή της Φουκουσίμα.

Η Κορέα φρόντισε, μάλιστα να συντάξει και επιστολή προς τη ΔΟΕ στην οποία εκφράζει την ανησυχία της για τυχόν κατανάλωση τροφίμων από την περιοχή της Φουκουσίμα κατά τους Αγώνες.

Σε αντίθεση με την υπόθεση της σημαίας του Ανατέλλοντος Ηλίου, όπου η ΔΟΕ επιλέγει να μην ασχοληθεί προς το παρόν, για το ζήτημα της ραδιενέργειας η Λωζάννη σκοπεύει να παρέμβει: Οπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ πρόκειται να διαβεβαιώσει τους συμμετέχοντες στους Αγώνες του προσεχούς καλοκαιριού ότι τα προϊόντα τροφίμων της Ιαπωνίας είναι απολύτως ασφαλή από ραδιενέργεια. Τη σχετική του πρόθεση μετέφερε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε ο Γερμανός ηγέτης του ολυμπισμού στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή