Β΄ Εθνική: μια «πονεμένη» διαχρονικά ιστορία…

Β΄ Εθνική: μια «πονεμένη» διαχρονικά ιστορία…

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φάσμα τής, με απρόβλεπτες συνέπειες, κατάρρευσης  αντιμετωπίζει η νεοσύστατη επαγγελματική κατηγορία ποδοσφαίρου, Σούπερ Λιγκ 2, έπειτα από την εμπλοκή που προέκυψε στη συμφωνία που είχε γίνει με την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία αύξησε το συνολικό αριθμό των επαγγελματικών ομάδων και των επαγγελματικών κατηγοριών, τάζοντας «εγγυημένα έσοδα» από την ΕΡΤ, ώστε να υπάρξει οικονομική βιωσιμότητα αλλά και ανταγωνιστικότερα πρωταθλήματα.

Με βάση τη συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση, οι εννέα ομάδες που αγωνίζονταν πέρυσι στη Φούτμπολ Λιγκ θα εισέπρατταν 800.000 ευρώ για την τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων τους, ενώ οι τρεις που υποβιβάστηκαν από τη Σούπερ Λιγκ (Λεβαδειακός, Απόλλων Σμ., και ΠΑΣ Γιάννινα), περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Ομως, σύμβαση μεταξύ της ΕΡΤ και της Σούπερ Λιγκ 2 δεν υπεγράφη και η παρούσα κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι τα ποσά που δίνονταν στο ποδόσφαιρο συνολικά ήταν πολύ μεγάλα, αποφάσισε να αντιπροτείνει συμφωνία με πολύ μικρότερες απολαβές, ήτοι από 600.000 ευρώ στους Λεβαδειακό, Απόλλων Σμ., και ΠΑΣ Γιάννινα και από 340.000 ευρώ στις υπόλοιπες εννέα ομάδες. Στο επεισοδιακό Δ.Σ. που έγινε την περασμένη Τετάρτη, αποφασίστηκε να αρχίσει το πρωτάθλημα και την ερχόμενη Τρίτη να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Διαχρονικά, πάντως, το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής, που μετονομάστηκε σε Φούτμπολ Λιγκ και σήμερα λέγεται Σούπερ Λιγκ 2 αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον αδύναμο κρίκο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι ΠΑΕ που μετέχουν σε αυτό εξαρτώνται από τα χρήματα της ΕΡΤ για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Η εμπορικότητά τους είναι μικρή και τα έσοδά τους από άλλες πηγές είναι από περιορισμένα έως ανύπαρκτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο προπέρσινο πρωτάθλημα τα έξοδα των διαιτησιών καλύφθηκαν από την ΕΠΟ μέσω κονδυλίου των FIFA/UEFA, ενώ η διοργανώτρια αρχή εδώ και πολλά χρόνια έχει χρέη.

Κυρίως, όμως, υπάρχουν «σκιές» που αφορούν τον υψηλό αριθμό «χειραγωγημένων αγώνων», σύμφωνα με τις εκθέσεις που στέλνει στην ΕΠΟ η UEFA, με αποτέλεσμα να θεωρείται από τα διεφθαρμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης, με ομάδες να έχουν ακόμα και διψήφιο αριθμό εμφανίσεων στις εξ Ελβετίας αναφορές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή