Βαζέχα: πρώτος και καλύτερος

Βαζέχα: πρώτος και καλύτερος

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν λίγο πριν τελειώσει ο αγώνας του Παναθηναϊκού με τη Μαγιόρκα, ο Γιάννης Κυράστας έκανε νόημα στον Κριστόφ Βαζέχα να σταματήσει το ζέσταμα και να περάσει στο παιχνίδι, ο «γερόλυκος» επιθετικός ήξερε ότι αυτά τα δέκα λεπτά συμμετοχής θα έγραφαν ένα ακόμη ρεκόρ στην πλούσια καριέρα του. Η πινελιά που έβαλε στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, ήταν η 56η εμφάνιση του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού σε παιχνίδι των Κυπέλλων Ευρώπης, κάτι που σημαίνει ότι είναι πλέον ο ποδοσφαιριστής ελληνικής ομάδας με τις περισσότερες ευρωπαϊκές συμμετοχές. Το σχετικό ρεκόρ το μοιραζόταν μέχρι την Τρίτη το βράδυ με τον Στράτο Αποστολάκη.

Είχαν από… καιρό και οι δύο από 55 συμμετοχές, ο Βαζέχα όλες με τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Αποστολάκης τις 9 με τον Ολυμπιακό και τις άλλες 46 με την πράσινη φανέλα. Ο βετεράνος επιθετικός έχει και άλλες δύο ευρωπαϊκές εμφανίσεις με τη Ρουχ Χορζόφ, αλλά αυτές δεν προσμετρούνται όσον αφορά το σχετικό ρεκόρ.

Αυτή η επιτυχία του Βαζέχα θα έχει σύντομα ημερομηνία λήξεως, γιατί τον ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής δύο παίκτες της ΑΕΚ πολύ μικρότερης ηλικίας και με περισσότερα… ποδοσφαιρικά χρόνια μπροστά τους. Ο Ατματσίδης έχει 50 ευρωπαϊκές εμφανίσεις, ο Κασάπης 49 (και οι δυο τους όλες με την ΑΕΚ) και αναμένεται ότι σύντομα θα τον φθάσουν και θα τον ξεπεράσουν, όπως αυτός ξεπέρασε τους Σαραβάκο, Καλλιτζάκη (54 συμμετοχές – και οι δυο από 43 με τον Παναθηναϊκό, 11 με την ΑΕΚ) και Καραταϊδη (53 – όλες με τον Ολυμπιακό). Το σημαντικό για τον Ελληνοπολωνό κυνηγό είναι ότι από τις 56 ευρωπαϊκές του εμφανίσεις, οι 40 είναι σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ και Πρωταθλητριών (26 και 14 αντίστοιχα), ενώ αυτές των παικτών της ΑΕΚ είναι κυρίως στο ΟΥΕΦΑ, όπου οι προκρίσεις είναι πιο εύκολες.

Σε αυτά τα 56 παιχνίδια, ο Βαζέχα έχει σημειώσει 22 γκολ, τρία λιγότερα από τον ρέκορντμαν, Δημήτρη Σαραβάκο (25) και πέντε παραπάνω από τον τρίτο, Νίκο Αναστόπουλο (17). Από τότε που πήρε την απόφαση ζωής να αφήσει την Πολωνία για να δοκιμάσει την τύχη του στην Ελλάδα, ο Κριστόφ γράφει συνεχώς ιστορία.

Οι αριθμοί δικαιώνουν τη μεγάλη προσπάθειά του και τον αναδεικνύουν ως τον κορυφαίο ξένο ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε ποτέ στην Ελλάδα, τόσο σε αξία, όσο και σε διάρκεια. Η μεγαλύτερη επιτυχία του δεν είναι μόνο ότι ξέρει καλύτερα από τον καθένα στην Ελλάδα τον δρόμο για τα αντίπαλα δίχτυα, αλλά η καθολική αποδοχή του από φίλους και αντιπάλους. Κανείς δεν έχει βρεθεί να πει κακό λόγο γι’ αυτόν, σε κανένα γήπεδο δεν έχει αποδοκιμαστεί. Αντίθετα, πυκνά – συχνά χειροκροτείται θερμά από τους οπαδούς των αντιπάλων ομάδων, ακόμα και σε παιχνίδια ντέρμπι, όπως έγινε πέρυσι στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Ο Κριστόφ Βαζέχα είναι ο κορυφαίος εν ενεργεία σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος, έχοντας πετύχει 235 γκολ σε 353 εμφανίσεις του με τον Παναθηναϊκό. Πάνω απ’ αυτόν, βρίσκεται μόνο ο Θωμάς Μαύρος (260 γκολ), ο οποίος όμως τα πέτυχε σε περισσότερους αγώνες και με περισσότερα χρόνια συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αν σε αυτά τα γκολ που πέτυχε στην Ελλάδα, προσθέσουμε και τα 66 τέρματα που σημείωσε με τη Ρουχ Χορζόφ, στα περίπου έξι χρόνια που αγωνίστηκε στην Πολωνία (1983-89), τότε έχει ακριβώς 301 γκολ σε αγώνες πρωταθλήματος, εξαιρετικό επίτευγμα σε καιρούς που τα γκολ δεν μπαίνουν τόσο εύκολα όπως παλιά…

Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ο Κριστόφ Βαζέχα κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα, ενώ αναδείχθηκε τρεις φορές πρώτος σκόρερ στην Ελλάδα (1994 – 24 γκολ, 1995 – 29, 1998 – 32). Μία φορά κατέκτησε τον αντίστοιχο τίτλο και στην Πολωνία (1988-89 με 24 γκολ), όπου με την Ρουχ πανηγύρισε και ένα πρωτάθλημα. Στην Ελλάδα ήλθε το 1989, με ντεμπούτο στις 17 Δεκεμβρίου κόντρα στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και πρώτο γκολ στις 7 Ιανουαρίου 1990 στο Απόλλων-Παναθηναϊκός 0-1.

Με τους «πράσινους» άγγιξε το 1996 το όνειρο της συμμετοχής σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, σε μια χρονιά όπου σημείωσε τα 6 από τα 12 γκολ της ομάδας του στη διοργάνωση. Ενα από αυτά θα μείνει αξέχαστο σε όλους. Ηταν αυτό που πέτυχε στον ημιτελικό με τον Αγιαξ (0-1), αλλά για τον ίδιο έχει ανάλογη αξία με το περυσινό εναντίον της Γιουβέντους (3-1), γιατί εκείνο το γκολ σφράγισε την πρόκριση στην επόμενη φάση, ενώ αυτό στο Αμστερνταμ «έσβησε» με την ήττα στην Αθήνα.

Με 50 εμφανίσεις στην εθνική Πολωνίας και 9 γκολ, ο Βαζέχα είναι ιδιαίτερα αγαπητός και στην πατρίδα του, παρότι λείπει χρόνια. Σημαντική, επίσης, στιγμή στην καριέρα του ήταν η βράβευσή του από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στατιστικής Ποδοσφαίρου ως τρίτου εν ενεργεία σκόρερ στον κόσμο. Γεννημένος στις 17 Νοεμβρίου του 1964 στο Κατοβίτσε, ο Κριστόφ Βαζέχα συμπληρώνει σε λίγες μέρες τα 37 του χρόνια και το έχει πάρει πλέον απόφαση ότι ήλθε η ώρα να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, ύστερα από 19 χρόνια καριέρας (ξεκίνησε το 1983).

Επειδή δεν έγινε Ελληνας μόνο στα χαρτιά, αλλά και στην καρδιά, θέλει να συνεχίσει τη ζωή του στη νέα του πατρίδα, όπου σκοπεύει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό στον χώρο του ποδοσφαίρου, χωρίς να έχει κατασταλάξει ακόμη αν ο νέος δρόμος θα είναι αυτός του προπονητή ή κάτι διαφορετικό. Το όνειρό του να κτίσει δικό του σπίτι στην Αθήνα έγινε πια πραγματικότητα. Ζει στα Βριλήσσια με τη γυναίκα του Γιολάντα, με την οποία γεννήθηκαν την ίδια μέρα και στο ίδιο μαιευτήριο, και τον 14χρονο γιο του Αρκάδιο, τον οποίο θα ήθελε κάποια μέρα να δει ποδοσφαιριστή, αλλά απογοητεύεται γιατί ο μικρός προς το παρόν προτιμάει το κολύμπι!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή