Από την Balco στον Σαλαζάρ: ο στίβος εκπέμπει SOS

Από την Balco στον Σαλαζάρ: ο στίβος εκπέμπει SOS

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολύ ανησυχητική» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ την υπόθεση του Αλμπέρτο Σαλαζάρ. Ο Αμερικανός προπονητής –παλαιός προπονητής του Μο Φάρα– κατηγορείται ότι ήταν επικεφαλής προγράμματος ντόπινγκ, το οποίο στήριζε κορυφαία εταιρεία αθλητικών ειδών.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ (USADA) τιμώρησε τον προπονητή με ποινή τετραετούς απαγόρευσης κάθε ενασχόλησης με αθλητισμό. Μαζί με τον Σαλαζάρ τιμωρήθηκε και ο ενδοκρινολόγος Τζέφρι Μπράουν, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε τη θέση συμβούλου σε αυτό το πρόγραμμα και βοηθούσε στην ενίσχυση των επιδόσεων της «ομάδας Σαλαζάρ».

Ο Σαλαζάρ κατηγορείται, επίσης, ότι είχε επιχειρήσει να παραβιάσει ή παραβίασε τη διαδικασία ελέγχου των αθλητών του. Μέχρι τώρα, κανένας αθλητής δεν έχει κατηγορηθεί για κάτι, ενώ όσοι προπονούνταν μαζί του ενημερώθηκαν από τις Αρχές για να διακόψουν τη συνεργασία τους. Ανάμεσα σε αυτούς και η Σιφάν Χασάν (Ολλανδία), η οποία αναδείχθηκε στην Ντόχα παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 10.000 μ. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) να τον ενημερώσει με περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση. Ο Γερμανός «αθάνατος» δείχνει να ανησυχεί ότι αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε ένα… απόστημα για τον παγκόσμιο αθλητισμό και να αποκαλυφθούν υποθέσεις που να αφορούν ολυμπιακά μετάλλια προηγούμενων διοργανώσεων, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το σκάνδαλο της Balco, που αποτέλεσε αιτία για να κηλιδωθεί ανεπανόρθωτα το όνομα της Μάριον Τζόουνς. 

Στο μεταξύ, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή φέρεται αποφασισμένη να θεσμοθετήσει κανονισμό που να φυλάσσονται για δέκα χρόνια και για τα δείγματα που έχουν ληφθεί και πριν από τις ολυμπιακές διοργανώσεις ώστε να διεξάγονται επανέλεγχοι και σε αυτά. Από την άλλη πλευρά, ο WADΑ συμφώνησε με επτά αντιντόπινγκ οργανισμούς χωρών για να αρχίσουν δειγματοληψίες και με «ξηρό» αίμα (Dried Blood Spot).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή