Το «σκάνδαλο Σαλαζάρ» επισκίασε το Παγκόσμιο Στίβου

Το «σκάνδαλο Σαλαζάρ» επισκίασε το Παγκόσμιο Στίβου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον… ασκό του Αιόλου άνοιξε η τιμωρία του προπονητή Αλμπέρτο Σαλαζάρ για παραβίαση των κανονισμών περί φαρμακοδιέγερσης. Αθλητές και αθλήτριες που προπονούσε κατά το παρελθόν έχουν αρχίσει να μιλούν εναντίον του, ενώ όσοι προπονούσε, με την υποστήριξη κορυφαίας εταιρείας αθλητικών ειδών, μέχρι πρόσφατα στο Ορεγκον (ΗΠΑ) έχουν μπει στο… μικροσκόπιο των αρμοδίων αρχών. Ανάμεσα σε αυτούς και η Σιφάν Σαχάρ, η αθλήτρια που κατέκτησε χρυσά μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε προχθές στην Ντόχα.

«Είμαι πολύ θυμωμένη με όλες αυτές τις κατηγορίες. Δούλεψα πολύ και έτρεξα με όλες μου τις δυνάμεις. Ηθελα να δείξω ότι η σκληρή δουλειά μπορεί να νικήσει τα πάντα. Ημουν καλή αθλήτρια από το 2014, πολύ πριν μπω στην «ομάδα Σαλαζάρ». Πάντα ήμουν «καθαρή», υπογράμμισε η Ολλανδή αθλήτρια που πέτυχε τον 6ο καλύτερο χρόνο στην ιστορία των 1.500 μ. (3.51.95). Συναθλήτριες, όμως, της Σιφάν Χασάν, όπως η πρωταθλήτρια Ευρώπης Λάουρα Μούιρ από τη Βρετανία, τόνισαν ότι το μετάλλιο της αντιπάλου τους είναι «αμφισβητήσιμο» εξαιτίας της συνεργασίας που είχε με τον Σαλαζάρ.

Ο Ντέιβιντ Χάουμαν, πρόεδρος της Επιτροπής Επίβλεψης Αθλητικής Ακεραιότητας, η οποία είναι υπεύθυνη για θέματα που αφορούν το ντόπινγκ, τη διαφάνεια κ.λπ. της IAAF, προειδοποίησε ότι οι αθλητές που σχετίζονταν με τον Σαλαζάρ θα είναι υπό διαρκή επιτήρηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ένοχοι.

Η απόφαση κατά του Σαλαζάρ ελήφθη ύστερα από τετραετή έρευνα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (USADA) και διετή δικαστική διαμάχη. Ανάμεσα σε αυτούς που κατέθεσαν εναντίον του ήταν και η Κάρα Γκούτσερ, δευτεραθλήτρια κόσμου στα 10.000 μ. το 2007. Η Αμερικανίδα ισχυρίστηκε ότι ο προπονητής την είχε ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσει ένα φάρμακο για να χάσει βάρος. Επίσης, η Αμερικανίδα Τζένι Σίμσον, ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 1.500 μ., ζήτησε να του επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο Σαλαζάρ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της τιμωρία του, χρησιμοποιούσε τους γιους του, που δεν είναι αθλητές, ως πειραματόζωα. Ενα από τα «πειράματά» του ήταν η αύξηση του επιπέδου της τεστοστερόνης και γι’ αυτό χορηγούσε στους αθλητές ουσίες για το άσθμα, τον θυρεοειδή, χάπια για τον ύπνο και διάφορες βιταμίνες. Μεταξύ άλλων υπήρξε και προπονητής του Μο Φάρα, ενώ σε ηλεκτρονική μήνυμα προς τον, θετικό σε απαγορευμένες ουσίες, ποδηλάτη Λανς Αρμοστρονγκ είχε γράψει: «Λανς, κάλεσε με. Δοκιμάσαμε και είναι εκπληκτικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή