Ο αγώνας του Κοΐνη κατά του ντόπινγκ σε βιβλίο

Ο αγώνας του Κοΐνη κατά του ντόπινγκ σε βιβλίο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο αθλητικός αγώνας γίνεται για δύο λόγους. Πρώτον, για να κερδίζει ο καλύτερος. Δεύτερον, για να γίνονται καλύτεροι όλοι οι συμμετέχοντες, καλύτεροι στο σώμα, στο νου, στην ψυχή και στο χαρακτήρα. Ομως, με το ντόπινγκ δεν κερδίζει ο καλύτερος, αλλά ο καλύτερα «φτιαγμένος». Οσον αφορά το δεύτερο σκοπό, η βελτίωση είναι πλασματική. Διαρκεί όσο η επίδρασή του (ντόπινγκ) και όταν αυτή παρέλθει, ο άνθρωπος είναι χειρότερος απ’ ό,τι ήταν πριν».

Ο βαλκανιονίκης του στίβου και ιατρός χειρουργός Γιάννης Κοΐνης «έφυγε» πριν από λίγους μήνες, στα 64 του, όμως οι ιδέες του μένουν ζωντανές και πρέπει να αποτελέσουν φάρο για αθλητές, προπονητές, παράγοντες, φιλάθλους. Αγωνίστηκε για αθλητισμό χωρίς φάρμακα, αλλά και για ερασιτεχνικό αθλητισμό, κάτι που φαίνεται ουτοπικό. Τις απόψεις του τις κατέγραψε και εκδόθηκαν στο βιβλίο «Ποια Ολυμπιάδα – Το χρονικό μιας ιδέας», που παρουσιάστηκε χθες από τον ακαδημαϊκό Αντώνη Κουνάδη, τους καθηγητές Πανεπιστημίου Γιώργο Καμπούρογλου και πατέρα Μεταλληνό και τους Γιώργο Μαρσέλλο (πρώην πρόεδρος ΣΕΓΑΣ) και Γιάννη Διακογιάννη (δημοσιογράφος).

«Ο Ολυμπισμός είναι ιδεολογία, είναι αρχές και πιστεύω, τα οποία κατάφεραν να γίνουν θεσμός.. ..Οι πολέμιοι του θεσμού δούλευαν σταθερά και μεθοδικά. Αποτέλεσμα ήταν να ξεθεμελιωθεί οποιοδήποτε θετικό στοιχείο παρουσίαζε ο Ολυμπισμός και να διοχετευθούν στις κοινωνικές αξίες τα υπέρ του αντι-Ολυμπισμού. Κι αυτά δεν είναι άλλα από την εμπορευματοποίηση και την πολιτική εκμετάλλευση», αναφέρει στον επίλογο. Το βιβλίο πρέπει να διαβαστεί απ’ όλους τους ανθρώπους του αθλητισμού.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Α1 ανδρών: Λεωνίδας – Αρχέλαος 25-24, ΣΑΚΑ – Φίλιππος 25-23, Ιωνικός ΝΦ. – Αρης Νικ. 36-24, Βριλήσια – ΠΑΟΚ 24-30, Κιλκίς – ΑΣΕΔ 24-28, Αθηναϊκός – Πανελλήνιος 26-29. Α1 γυναικών: Φίλιππος – ΑΣΕΔ 20-20, Αναγέννηση – Μακεδονικός 40-26, Σπάρτακος – Εθνικός Κοζ. 26-32, Ν. Ιωνία – Ελπίδες 18-20, Αθηναϊκός – Παναθλητικός 22-26, Θρίαμβος Πατρών – Ποσειδών Βερ. 29-16.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή