Νέα θητεία για το… εργαστήριο

Νέα θητεία για το… εργαστήριο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και ενώ οι διοικούντες τις ελληνικές αθλητικές ομοσπονδίες ασχολούνται με το νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, στο υφυπουργείο Αθλητισμού γίνονται ενέργειες για να αποκτήσει και πάλι διαπίστευση το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ. Η αναστολή της διαπίστευσης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό, διότι τα δείγματα των πρωταθλητών μας, ελάχιστους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, θα μεταφέρονται για έλεγχο σε διαπιστευμένα κέντρα του εξωτερικού.

Με στόχο να ξαναγίνει και πάλι αξιόπιστο για τους ανθρώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), ήδη αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να διατεθεί το ποσό των 2 εκατ. ευρώ και η στελέχωσή του με καταρτισμένο προσωπικό. «Από την 1η Οκτωβρίου ο WADA μας έχει βγάλει κόκκινη κάρτα γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε καλά τη δουλειά της. Τον Ιούνιο του 2018 υπήρξε έλεγχος, όπου διαπιστώθηκε η μη συμμόρφωση του εργαστηρίου με τα διεθνή στάνταρ. Τότε είχαν δεσμευτεί ότι θα υπάρξει άμεσα κοινή υπουργική απόφαση για τη μεταφορά του εργαστηρίου στον «Δημόκριτο» και ότι θα ενισχυθεί με 2 εκατ. ευρώ. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Στις 26 Ιουλίου 2019 κάναμε σύσκεψη και όλα ήταν αφημένα… στον αυτόματο πιλότο. Στις 21/8 υπεγράφη η ΚΥΑ και σήμερα, από τον αρμόδιο υφυπουργό Χρήστο Δήμα, είναι υπογεγραμμένα 2.000.000 για δαπάνες που μας έχει ζητήσει ο WADA, πριν από σχεδόν 1,5 χρόνο», δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Εκτός από τις άδειες του εργαστηρίου της Αθήνας έχουν αφαιρεθεί από τον WADA και οι άδειες των εργαστηρίων του Νέου Δελχί και του Ελσίνκι. Η Αθήνα την έχει χάσει για έξι μήνες και θα την πάρει πίσω εφόσον συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανονισμούς. «Εχω γεννηθεί μαχητής. Θα κάνουμε τα πάντα να πάρουμε πίσω την πιστοποίηση και το δικαίωμα να λειτουργήσει το συγκεκριμένο εργαστήριο προς όφελος των αθλητών και φυσικά των φορέων του αθλητισμού», υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» εάν θα αποκτήσει και πάλι διαπίστευση το, κάποτε, καλύτερο εργαστήριο του κόσμου.  

Στο μεταξύ, η νομοθετική πρωτοβουλία που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έχει αναστατώσει κάποιες διοικήσεις ομοσπονδιών, καθώς προβλέπει περιορισμό τριών θητειών για τους προέδρους και δύο θητειών για τα εκτελεστικά μέλη των ομοσπονδιών, με αναδρομική ισχύ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε κάποιες ελληνικές ομοσπονδίες υπάρχουν ίδια πρόσωπα στη διοίκηση ακόμα και για περισσότερα από 15 χρόνια. Το θέμα του νομοσχεδίου συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο κ. Αυγενάκης με περισσότερα από 50 μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών. Κορυφαίοι παλαιοί πρωταθλητές μας τάχθηκαν θετικά υπέρ σημείων του νομοσχεδίου και ο υφυπουργός Αθλητισμού ζήτησε τη βοήθειά τους με μοναδικό γνώμονα το καλό του ελληνικού αθλητισμού. «Από εδώ και πέρα, για το υπουργείο Αθλητισμού, οι ολυμπιονίκες μας θα αποτελούν επίσημους συνομιλητές. Θα κάνουμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα», υπογράμμισε ο υφυπουργός, και η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη, τόνισε: «Οι περισσότεροι από τους ολυμπιονίκες έχουμε παραμείνει στα αθλήματά μας και προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε τις εμπειρίες μας στη νέα γενιά. Θα συνεργαστούμε με τον υπουργό με στόχο ένα καλύτερο αύριο για τον ελληνικό αθλητισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή