ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Κρίσιμη χρονιά για το Τσάμπιονς Λιγκ στο μπάσκετ

Κρίσιμη χρονιά για το Τσάμπιονς Λιγκ στο μπάσκετ

Η… επαναχαρτογράφηση δυναμικότητας του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ μπάσκετ, που θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα, προκαλεί αναμενόμενες συγκρίσεις για το αγωνιστικό επίπεδο των 32 ομάδων που θα τεθούν στην αφετηρία για την τέταρτη χρονιά της διοργάνωσης από τη FIBA. Εσωτερικές συγκρίσεις για τις ομάδες που έπαιξαν στο Τσάμπιονς Λιγκ τα τρία προηγούμενα χρόνια, καθώς και με το «αντίπαλο δέος» της διοργάνωσης του Eurocup της Eυρωλίγκας. Αριθμητικά, η ελληνική εκπροσώπηση παραμένει σταθερή με τρεις ομάδες, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και το Περιστέρι να συμμετέχουν στην πρώτη φάση των τεσσάρων ομίλων, ενώ συνολικά σημειώνεται μεγαλύτερη διεύρυνση συμμετεχόντων από περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αν και το ζητούμενο είναι η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητά τους.

Η FIBA και το Τσάμπιονς Λιγκ τηρούν το βασικό κριτήριο συμμετοχής των ομάδων που είναι η βαθμολογική κατάταξή τους στα εθνικά πρωταθλήματα, αλλά το ζητούμενα είναι η διατήρηση της δυναμικής που έχει η διοργάνωση και η προσπάθεια αποφυγής από τη «σκιά» της Ευρωλίγκας που λειτουργεί με τη μέθοδο των εγγυημένων συμβολαίων και των διμερών συμφωνιών που γίνονται στο Eurocup. Το Τσάμπιονς Λιγκ παίζει… μπάσκετ και σε χώρες που είναι αποκλεισμένες από την Ευρωλίγκα, προσφέρει απήχηση του αθλήματος στους Ευρωπαίους φιλάθλους για τις ομάδες των πόλεών τους και την πορεία τους στη διοργάνωση.

Στον αντίποδα, όμως, η αλλαγή «στρατοπέδου» από το Τσάμπιονς Λιγκ στο Eurocup από την κάτοχο του περυσινού τίτλου Βίρτους Μπολόνια και τον Προμηθέα Πάτρας, μειώνει, θεωρητικά, τη λάμψη της διοργάνωσης.

Η ΑΕΚ που κατέκτησε τον τίτλο πριν από δύο χρόνια έχει σαφές προβάδισμα να διεκδικήσει την επιστροφή της στο φάιναλ φορ, διαθέτοντας την ανάλογη εμπειρία. Στον δεύτερο όμιλο ξεχωρίζουν η Αντβέρπ, η Ορτέζ και η Χάποελ Ιερουσαλήμ. Ασαφής είναι η πρόγνωση για την ανταπόκριση του ΠΑΟΚ και την αντοχή σε ελληνικό πρωτάθλημα και ευρωπαϊκή διοργάνωση. Στον τέταρτο όμιλο, όπου συμμετέχει, η Μπεσίκτας, η Σαραγόσα, η Νεπτούνας στοχεύουν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Το Περιστέρι επιστρέφει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ύστερα από 15 χρόνια και μόνο οι 14 αγώνες που θα δώσει στους τέσσερις επόμενους μήνες θα τονώσουν ξανά τη φήμη της ομάδας, αρκεί και η εμπειρία να μην είναι… τραυματική, λόγω των δύσκολων αντιπάλων, όπως η Νίζνι, η Μπάμπεργκ, η Νίμπουργκ και η Τενερίφη.