Προκριματικά Euro 2020: Σε δεύτερη μοίρα η αγωνιστική δράση

Προκριματικά Euro 2020: Σε δεύτερη μοίρα η αγωνιστική δράση

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων εθνικών ομάδων λόγω της εισβολής του τουρκικού στρατού στη Συρία, επισκιάζοντας σε έναν βαθμό τις ποδοσφαιρικές εξελίξεις στα προκριματικά του Euro 2020 τις τελευταίες ημέρες.

Ιδιαιτέρως αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο στρατιωτικός χαιρετισμός των Τούρκων διεθνών στον αγώνα με την Αλβανία, την περασμένη Παρασκευή, πράγμα που (με καθυστέρηση 40 ωρών) η UEFA ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει. Σκοπός των Τούρκων ποδοσφαιριστών ήταν η έκφραση στήριξης στον στρατό της γειτονικής χώρας, που αιματοκυλά τη βόρεια Συρία.

Επιπλέον, πριν από τον χθεσινό αγώνα της Γαλλίας με την Τουρκία στο «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα παρακολουθούσε τον αγώνα από κοντά, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτόν τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησής του για την τουρκική επίθεση εις βάρος των Κούρδων της Συρίας. Αντιθέτως, οι Τούρκοι έστειλαν δύο υπουργούς τους στο Παρίσι για να παρακολουθήσουν το ματς, στο οποίο έδωσαν το «παρών» στις κερκίδες περίπου 30.000 φιλοξενούμενοι! Μάλιστα, κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, οι Τούρκοι φίλαθλοι χαιρέτησαν στρατιωτικά, όπως ακριβώς και οι παίκτες της ομάδας το βράδυ της Παρασκευής.

Ο αγώνας στο Σεν Ντενί διεξήχθη υπό ιδιαιτέρως αυστηρά μέτρα ασφαλείας, δεδομένου και του μεγάλου αριθμού Τούρκων μεταναστών στη Γαλλία. Κάποιοι πολιτικοί στη Γαλλία, μάλιστα, ζήτησαν να μη διεξαχθεί καν το χθεσινοβραδινό παιχνίδι.

Στη Γερμανία, μάλιστα, η Ζανκτ Πάουλι, ομάδα της β΄ κατηγορίας με παραδοσιακά αριστερές τάσεις μεταξύ των οπαδών της ανακοίνωσε, χθες, την αποπομπή του Τούρκου ποδοσφαιριστή Τσενκ Σαχίν από τις τάξεις της κατόπιν ανάρτησης φωτογραφίας που στήριζε τις τουρκικές επιθέσεις κατά των Κούρδων.

Πίσω στο ποδόσφαιρο, το αποτέλεσμα που έκλεψε την… παράσταση το Σαββατοκύριακο ήταν η νίκη της Τσεχίας επί της Αγγλίας με 2-1, ενώ μεγάλης σημασίας ήταν η νίκη της Δανίας επί της Ελβετίας με 1-0 και η ισοπαλία που απέσπασε η Ουαλλία από τη φιναλίστ του Μουντιάλ Κροατία (1-1).

Εκτός από το Βέλγιο και την Ιταλία, την πρόκρισή τους στα τελικά επικύρωσαν και η Ρωσία με την Πολωνία. Η Ρωσία συνέτριψε την Κύπρο με 5-0 μέσα στη Λευκωσία, ενώ οι Πολωνοί κατέβαλαν με 2-0 τη Βόρεια Μακεδονία.

Κρίσιμα παιχνίδια

Απόψε κυριαρχούν τα ματς του ΣΤ΄ ομίλου, με τη Σουηδία να θέλει τη νίκη επί της Ισπανίας για να μην την προσπεράσει η Ρουμανία που φιλοξενεί τη Νορβηγία. Κρίσιμο είναι και το ματς της Ελβετίας με την Ιρλανδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή