Ρατσισμός και εθνικισμός δοκιμάζουν την Ευρώπη

Ρατσισμός και εθνικισμός δοκιμάζουν την Ευρώπη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνές ντροπής διαδραματίστηκαν στη Σόφια τη Δευτέρα το βράδυ, όταν η Βουλγαρία φιλοξένησε την Αγγλία για τα προκριματικά του Euro. Το παιχνίδι διακόπηκε δύο φορές εξαιτίας ρατσιστικών συνθημάτων, ενώ οι Βούλγαροι οπαδοί χαιρετούσαν ναζιστικά και φορούσαν μπλούζες που έγραφαν «no respect». Παρ’ όλα αυτά, οι Αγγλοι διεθνείς αποφάσισαν να παραμείνουν στον αγωνιστικό χώρο και εντέλει έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού, με το τελικό αποτέλεσμα (0-6).

Ηδη, ο πρόεδρος της βουλγαρικής ομοσπονδίας, Μπόρισλαβ Μιχαΐλοφ, υπέβαλε την παραίτησή του μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Μετά το τέλος του παιχνιδιού, ο προπονητής της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, και πολλοί από τους παίκτες του δήλωσαν ντροπή για τα όσα έζησαν στη Βουλγαρία: «Κανείς δεν πρέπει να βιώνει αυτό που βίωσαν οι παίκτες μας. Ακολουθήσαμε πιστά το πρωτόκολλο και στείλαμε δύο μηνύματα. Η παρουσία μας στον αγωνιστικό χώρο μίλησε για εμάς και διακόψαμε σωστά το παιχνίδι δύο φορές». Ο αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Χάρι Μαγκουάιρ, τόνισε πως ήταν «ντροπιαστική η συμπεριφορά τους», εξηγώντας: «Δεν υπάρχει καμία θέση στο ποδόσφαιρο γι’ αυτό». Ο συμπαίκτης του, Τζέσι Λίνγκαρντ, συμφώνησε πως η συμπεριφορά ήταν «ντροπιαστική», αλλά πως επίσης «τα αγόρια της Αγγλίας είναι πιο δυνατά από αυτούς που επέλεξαν να καταστρέψουν το όμορφο παιχνίδι».

Θύελλα από αντιδράσεις έφερε το συγκεκριμένο γεγονός και στον αγγλικό Τύπο. Τον αποκλεισμό της Βουλγαρίας ζήτησε η εφημερίδα Daily Mirror. «Πετάξτε τους έξω», αναφέρει ο σχετικός τίτλος του πρωτοσέλιδου, ενώ η Daily Express αποκαλεί τους Βουλγάρους «losers». Για την «ντροπή της Σόφιας» γράφει ο Guardian, ενώ η Daily Mail σημειώνει: «Αγγλία 6 – Ρατσισμός 0». Στον αντίποδα, ο προπονητής της Βουλγαρίας δήλωσε πως δεν άκουσε κανένα ρατσιστικό σύνθημα: «Αν αποδειχθεί αληθινό, θα ζητήσω αληθινά συγγνώμη. Εγώ προσωπικά δεν άκουσα συνθήματα. Είδα τον διαιτητή να σταματάει το παιχνίδι, αλλά επίσης πρέπει να πω ότι η συμπεριφορά δεν ήταν μόνο για λογαριασμό των Βουλγάρων οπαδών. Οι Αγγλοι αποδοκίμαζαν και φώναζαν κατά τη διάρκεια του βουλγαρικού ύμνου».

• Οι ποδοσφαιριστές της Τουρκίας δεν πτοήθηκαν από τις αντιδράσεις της UEFA και μια πιθανή τιμωρία, καθώς πανηγύρισαν ξανά με στρατιωτικό χαιρετισμό το γκολ που πέτυχαν εναντίον της Γαλλίας. Ο πανηγυρισμός προκάλεσε τις αποδοκιμασίες των Γάλλων φιλάθλων στο Παρίσι. Ο γαλλικός Τύπος έγραψε για το περιστατικό και εν συνεχεία, ως απάντηση, τα τουρκικά ΜΜΕ ανέσυραν παλιές φωτογραφίες του Αντουάν Γκριεζμάν, ο οποίος χαιρετούσε στρατιωτικά τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. «Ο στρατιωτικός χαιρετισμός της εθνικής μας ομάδας ενόχλησε τους Γάλλους, αλλά όπως φαίνεται από τους παίκτες της δικής τους εθνικής, δεν τους είναι άγνωστος», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του τουρκικού καναλιού TRT Haber.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή