Παραδοχή λαθών για το VAR

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με το πρωτόκολλο και τη λειτουργία του συστήματος VAR, που, όπως αποδείχθηκε στον αγώνα Παναθηναϊκού – Ξάνθης είναι ελλιπές, αφού δεν παρέχει τις «γραμμές του οφσάιντ», στερώντας από τους διαιτητές τη δυνατότητα της χρήσης του σε μία από τις τέσσερις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται, πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία της ΕΠΟ και παρουσία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, των ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ 1, του ειδικού εκπαιδευτή VAR της FIFA, Κάρλο Γκόμεζ, του υφυπουργού Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκη, της αναδόχου εταιρείας του VAR και των καναλιών που μεταδίδουν τους αγώνες. Ο ειδικός εκπαιδευτής VAR της FIFA πήρε θέση για 14 φάσεις του πρωταθλήματος. Για τη φάση στον αγώνα Ολυμπιακού – Αστέρα, με το τράβηγμα του Μπαράλες από τον Ελ Αραμπί στη μεγάλη περιοχή των γηπεδούχων, φέρεται να είπε ότι ήταν πέναλτι, όμως στον διαιτητή δεν δόθηκε το σωστό ριπλέι.

Για τις δύο φάσεις που διαμαρτύρεται ο Παναθηναϊκός στον αγώνα με τη Ξάνθη κράτησε αποστάσεις λόγω της δυσκολίας τους, λέγοντας: «Μπορεί κάποιος να ορκιστεί ότι είναι ή δεν είναι οφσάιντ; Ούτε ρομπότ δεν θα μπορούσε να ορκιστεί. Αυτές οι φάσεις είναι γκρίζες». Στην κατηγορία των «γκρίζων φάσεων» έβαλε και το μαρκάρισμα του Κρίστισιτς σε παίκτη του ΠΑΟΚ πριν από την επίτευξη του δεύτερου γκολ της ΑΕΚ, αλλά και τη φάση με τον Μπάρκα και τον Ουάρντα στο ματς Λάρισας – ΑΕΚ, για την οποία είπε: «Υπάρχει χτύπημα μετά την κεφαλιά, αλλά είναι μια φάση 50-50». Συζήτηση έγινε και για το αν έπρεπε να δοθεί πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων στον αγώνα Αστέρα – ΠΑΟΚ σε μαρκαρίσματα του Μάτος και του Βαρέλα σε αντίπαλους ποδοσφαιριστές, με τον εκπρόσωπο της UEFA να στηρίζει την απόφαση του διαιτητή, που δεν καταλόγισε την «εσχάτη των ποινών». Οπως ήταν αναμενόμενο έπειτα από όσα έγιναν στον αγώνα Παναθηναϊκού – Ξάνθης, τέθηκε θέμα για τη μη παροχή των «γραμμών του οφσάιντ», χωρίς να υπάρξει απάντηση για το πότε θα «ενταχθεί» στην ελληνική εκδοχή του VAR. Οσον αφορά το goal line technology, εκείνο που ειπώθηκε είναι ότι το κόστος του είναι μεγαλύτερο από του VAR.

Την ΑΕΚ εκπροσώπησε ο Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΠΟ για την πρωτοβουλία και είπε: «Είναι δεδομένο ότι το VAR είναι στη σωστή κατεύθυνση και είναι υποχρέωση όλων να βοηθήσουμε, ώστε να καθιερωθεί στη χώρα μας και να τελειοποιηθεί η χρήση του. Το επόμενο βήμα, και μάλιστα άμεσο, πρέπει να είναι και η γραμμή του οφσάιντ και το goal line technology».

Η ΑΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «ηθική δικαίωση» λόγω όσων ειπώθηκαν για διαιτητικά λάθη σε βάρος της στους αγώνες με Πανιώνιο και ΑΕΚ. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκης, κατά την ομιλία του επανέλαβε ότι «το VAR είναι εργαλείο που συντελεί στη διαφάνεια, στην αξιοπιστία, στην πρόοδο του ποδοσφαίρου, αρκεί να λειτουργεί ορθά».

Κι ενώ στην Ελλάδα «ψάχνουμε» τις «γραμμές του οφσάιντ», η ολλανδική λίγκα ανακοίνωσε ότι από την προσεχή αγωνιστική οι διαιτητές θα κάνουν γνωστές τις αποφάσεις τους, μετά τη χρήση του VAR, μέσα από τις γιγαντοοθόνες των γηπέδων, ώστε οι φίλαθλοι να μπορούν να γνωρίζουν τον λόγο της παρέμβασης και την εξήγηση της απόφασης που λήφθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή