Δείγματα αποξηραμένου αίματος στη μάχη κατά του ντόπινγκ

Δείγματα αποξηραμένου αίματος στη μάχη κατά του ντόπινγκ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα σελίδα στους ελέγχους αντιντόπινγκ ενδέχεται να ανοίξει το Dried Blood Spot sampling ή δειγματοληψία ξηρών ή αποξηραμένων κηλίδων αίματος. Ως μέθοδος δεν είναι καινούργια, αλλά τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες του αντιντόπινγκ πραγματοποιούν πειράματα ώστε να την εισάγουν και στον αθλητισμό. Μάλιστα, τα πρώτα δείγματα είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικά. Πριν από λίγες ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με επτά αθλητικούς φορείς για την ανάπτυξη και την εφαρμογή αυτού του τρόπου δειγματοληψίας, ενώ ενδέχεται να αποτελέσει συμπληρωματική μέθοδο και για τους Ολυμπιακούς του 2020.

Το Dried Blood Spot sampling (DBS) χρησιμοποιείται ως μέθοδος ελέγχου στα νεογνά προκειμένου να ανιχνευθούν συγγενή μεταβολικά νοσήματα. Το DBS περιλαμβάνει τη δειγματοληψία αίματος σε μικρές ποσότητες (20-50 mL) είτε από το σημείο του δακτύλου, είτε από το πέλμα. Οι σταγόνες ενσταλάζονται σε ειδικό προτυπωμένο διηθητικό χαρτί. Το δείγμα μένει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον δύο ώρες, και ύστερα με ειδικό εργαλείο αποσπώνται οι «δίσκοι» με τις κηλίδες όπου τοποθετείται ο κατάλληλος διαλύτης για να ακολουθήσει η ανάλυση του δείγματος. H αμερικανική υπηρεσία αντιντόπινγκ (USADA) έχει ξεκινήσει από το 2018 ένα πιλοτικό πρόγραμμα αντιντόπινγκ που βασίζεται στο DBS.

Η μέθοδος είναι μη επεμβατική (μία τομή στη φλέβα που ενεργοποιείται με την επαφή) και μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική λύση για ειδικούς αθλητικούς πληθυσμούς (όπου π.χ. υπάρχουν θρησκευτικοί λόγοι κ.λπ.). Η δειγματοληψία γίνεται εύκολα, ο όγκος αίματος είναι μικρός, οι συνθήκες αποθήκευσης και αποστολής των δειγμάτων είναι απλές ενώ θεωρείται και οικονομική μέθοδος. Το DBS έχει δοκιμαστεί σε ποδηλάτες, μαραθωνοδρόμους, αρσιβαρίστες και αθλητές MMA. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και οι άνθρωποι του χώρου πιστεύουν ότι θα μπορέσει να αποτελέσει μία πολύ καλή συμπληρωματική μέθοδος στο «χρυσό» δίδυμο: των αναλύσεων ούρων και φλεβικού αίματος.   

Σύμφωνα με τους διεθνείς φορείς αντιντόπινγκ, η μέθοδος DBS  θα εφαρμοστεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Κίνας (2022), ενώ εξετάζεται εάν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να αποτελέσει συμπληρωματική μέθοδο και την επόμενη χρονιά στο Τόκιο. Ο WADA έχει επενδύσει 100.000 δολάρια σε αυτή τη μέθοδο και έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τις Αρχές πολλών χωρών και τη ΔΟΕ.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή