Πώς το Brexit αναμένεται να πλήξει το αγγλικό ποδόσφαιρο

Πώς το Brexit αναμένεται να πλήξει το αγγλικό ποδόσφαιρο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επικείμενο Brexit, δηλαδή η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προβλέπεται να αυξήσει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των έξι μεγάλων της Πρέμιερ Λιγκ και των υπόλοιπων αγγλικών συλλόγων.

Ειδικοί εκτιμούν στον αγγλικό Τύπο ότι οι αλλαγές στο σύστημα άδειας εργασίας (βίζα) στη Βρετανία που θα επέλθουν, ανεξαρτήτως εάν το Brexit συνοδευθεί από κάποια συμφωνία με την Ε.Ε. ή όχι, θα πλήξουν άμεσα τη διαθεσιμότητα νέων ταλέντων που δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας εργασίας. Ετσι, οι ποδοσφαιριστές-πολίτες των άλλων 27 κρατών της Ε.Ε. θα μεταπέσουν στο ίδιο καθεστώς που βρίσκονται οι παίκτες από την Ονδούρα, τη Χιλή ή τη Νότια Κορέα. Αυτό θα έχει αυτομάτως αντίκτυπο στις ομάδες που δεν διαθέτουν τα χρήματα να αγοράσουν έτοιμους παίκτες όπως οι έξι μεγάλοι της Πρέμιερ Λιγκ (Μάντσεστερ Σίτι και Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τότεναμ, Αρσεναλ και Τσέλσι).

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, εφημερίδα που μάλιστα υποστηρίζει το Brexit, αναμένεται πτώση στη μεταγραφική αγορά από τα μισά της επομένης σεζόν, όταν τον Ιανουάριο του 2021 η κυβέρνηση αρχίσει να εφαρμόζει το νέο σύστημα εισόδου και παραμονής στη χώρα αλλοεθνών με βάση μοριοδότηση που θυμίζει το αντίστοιχο σύστημα στην Αυστραλία, και δεν ευνοεί άπειρους ποδοσφαιριστές.

Το ίδιο φαινόμενο θα ενισχυθεί εφόσον η Πρέμιερ Λιγκ αποδεχθεί το αίτημα της αγγλικής ομοσπονδίας για περιορισμό των αλλοδαπών ποδοσφαιριστών κατά ένα τέταρτο, αν όχι και περισσότερο.

Ο Πολ Μπάρμπερ, εκτελεστικός διευθυντής της Μπράιτον, δήλωσε ότι το χάσμα μεταξύ πατρικίων και πληβείων θα μεγαλώσει και άλλο: «Καθώς ψαρεύουμε σε διαφορετικές θάλασσες από τις μεγάλες ομάδες, αυτές θα παίρνουν πάντα ακριβούς παίκτες, ενώ εμείς πρέπει να γίνουμε πιο δημιουργικοί στις μεταγραφές,» είπε.

Επιπλέον, η πτώση που έχει σημειώσει η στερλίνα (αν και παραμένει αμφίβολο κατά πόσον αυτό θα συνεχισθεί μετά το Brexit) καθώς και η παρατεταμένη αβεβαιότητα με νέα μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου και την προκήρυξη εκλογών, για τις 12 Δεκεμβρίου, αποτελούν μεγαλύτερες απειλές για τις ομάδες εκτός των έξι μεγάλων στην Πρέμιερ Λιγκ.

Οι πλουσιότερες ομάδες θεωρούνται πιο θωρακισμένες, ενώ η παρακμή που βιώνει η Βρετανία αντανακλάται και στις μικρότερες ομάδες, με έσχατο θύμα την ιστορική Μπέρι, που βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης λόγω χρεών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή