Τα γονίδια αποκαλύπτουν τους χρήστες ουσιών

Τα γονίδια αποκαλύπτουν τους χρήστες ουσιών

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνική… σφραγίδα θα φέρει το νέο «όπλο» που αναμένεται να χρησιμοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WΑDA). Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ ανακοίνωσε στο συνέδριο του WADA στην Πολωνία ότι μια πρωτοποριακή μέθοδος που σχετίζεται με τον έλεγχο των γονιδίων είναι σχεδόν έτοιμη και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Η μέθοδος φέρει ελληνική υπογραφή καθώς επικεφαλής της προσπάθειας είναι ο Γιάννης Πιτσιλαδής, καθηγητής Αθλητικών Επιστημών και Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον (Μ. Βρετανία) και μέλος της Ιατρικής Επιτροπής της ΔΟΕ. Η έρευνα της ομάδας του άρχισε το 2006 και μπορεί να εντοπίσει με μεγάλη ακρίβεια στα γονίδια του αθλητή τη χρήση φαρμάκων που βελτιώνουν την απόδοση. Σύμφωνα με την έρευνα, όταν ένας αθλητής χρησιμοποιήσει ερυθροποιητίνη ή υποβληθεί σε αλλαγή αίματος, εκατοντάδες από τις 21.000 γονίδια του σώματος ενεργοποιούνται. Αυτή η αλλαγή στη «γενετική υπογραφή» είναι ανιχνεύσιμη για εβδομάδες ή και μήνες μετά τη χρήση.

Ο Τόμας Μπαχ ζήτησε να εγκριθούν από τον WADA οι γονιδιακές δοκιμές προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στο Τόκιο, αλλά, ακόμα και να μην επικυρωθεί έγκαιρα, οι άνθρωποι της ΔΟΕ αποφάσισαν να αυξήσουν τον χρόνο αποθήκευσης των δειγμάτων από οκτώ σε δέκα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή