ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Γέφυρα» ειρήνης από την άρση

Αττάλεια. Επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά το πως ο αθλητισμός μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ δύο λαών. Οι από χρόνια καλές σχέσεις μεταξύ των Ομοσπονδίών της άρσης βαρών, Ελλάδος – Τουρκίας δεν έμειναν μόνο στο επίπεδο δηλώσεων, αλλά περνούν σε πρακτική υλοποίηση. Οι πρόεδροι Γιάννης Σγουρός και Κενάν Νουχούτ, ανακοίνωσαν τη συνεργασία σε επίπεδο ομοσπονδιών, με την ανταλλαγή απόψεων σε τεχνικά θέματα, ιατρικά σεμινάρια και προπονητικά καμπ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εδώ στην Αττάλεια, παρουσία και των ομοσπονδιακών προπονητών, Χρήστου Ιακώβου και Τσινάρ Γιαζιτζί, αφού αναφέρθηκαν στη φιλία τους σε προσωπικό επίπεδο, τόνισαν ότι αυτή η συνεργασία θα αποβεί σε όφελος και για τις δύο χώρες.

«Υπάρχει πλέον συνεργασία μεταξύ των δύο λαών κι αυτό πρέπει να περάσει στον αθλητισμό. Αρχίζουμε από την άρση βαρών και πιστεύουμε με τη συνεννόηση των υπουργών αυτό θα επεκταθεί και σε άλλα αθλήματα. Συμφωνήσαμε με τον κ. Σγουρό να εκμεταλλευτούμε τη φιλία μας και να βοηθήσει η μία ομοσπονδία την άλλη, ώστε το 2004 να είμαστε στην Αθήνα όσο πιο δυνατοί μπορούμε», είπε ο κ. Κενάν.

Από την πλευρά του ο κ. Σγουρός, αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τον Τούρκο ομόλογό του και τον κάλεσε στην Ελλάδα για το διεθνές τουρνουά «Τόφαλος – Κακούσης», τόνισε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα του αθλητισμού στη νεολαία όλου του κόσμου. Κι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε, αφού η Ελλάδα και η Τουρκία είναι από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της άρσης βαρών παγκοσμίως».

Εν συνεχεία πήραν τον λόγο οι δύο ομοσπονδιακοί προπονητές, οι οποίοι συνδέονται φιλικά εδώ και δεκαετίες. «Με τον Χρήστο Ιακώβου βρεθήκαμε πολλές φορές αντίπαλοι. Αυτό όμως δεν μας εμπόδισε να είμαστε αδέλφια, μετά τους αγώνες. Είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει για το άθλημα», είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής της Τουρκίας, για να απαντήσει με την ίδια θέρμη και ο αρχιτέκτονας της ελληνικής άρσης βαρών: «Η συνεργασία αυτή θα αρχίσει από τους εφήβους και τις νεάνιδες και θα συνεχιστεί στους άνδρες και τις γυναίκες. Πιστεύω ότι και οι δύο ομάδες θα κερδίσουν πολλά στο μέλλον».