Ενταση για θητείες και εκλογικό σύστημα

Ενταση για θητείες και εκλογικό σύστημα

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματοποιήθηκε  σε υψηλούς τόνους στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η πρώτη συνεδρίαση επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης» (που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin τη 18η Σεπτεμβρίου 2014). Κύριο θέμα αντιπαράθεσης ήταν διατάξεις που αφορούν το εκλογικό σύστημα των ομοσπονδιών, τις θητείες και την ποσόστωση των γυναικών σε αυτές, ενώ σε δεύτερη μοίρα πέρασαν τα θέματα σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων και επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης, μεταξύ άλλων, υποστήριξε: «Τα προβλήματα αυτά χρονίζουν γιατί είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν. Επίσης, όμως, χρονίζουν διότι δεν υπήρξαν, μέχρι τώρα, η πολιτική βούληση και το απαιτούμενο θάρρος για να αντιμετωπισθούν αυτά τα θέματα».

Ο Ευρ. Στυλιανίδης (Ν.Δ.) υποστήριξε: «Ο περιορισμός στις θητείες των προέδρων των ομοσπονδιών με ηλικιακό κριτήριο και αναδρομικότητα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Επικαλείστε τη ΔΟΕ αλλά πρόκειται για απόφαση της ΔΟΕ και όχι από απόφαση που της επιβλήθηκε από το κράτος. Θα πρέπει να ενθαρρύνετε τις ομοσπονδίες προς αυτή την κατεύθυνση και όχι να επιβληθεί διά νόμου. Υπάρχει αυτονομία που προστατεύεται από το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου). Είναι πιθανό να υπάρχουν προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Η Ρ. Χρηστίδου (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε: «Αναστέλλεται η απλή αναλογική και η ποσόστωση γυναικών στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών. Αυξάνετε τη θητεία των προέδρων των ομοσπονδιών και παίζετε με την ηλικία των 70 ετών».

Η Σ. Σακοράφα (ΜέΡΑ25) υπογράμμισε: «Είναι φωτογραφική για τους Διαθεσόπουλο και Βασιλακόπουλο η διάταξη για τον περιορισμό στις θητείες και την αναδρομική ισχύ τους. Αν δεν θέλετε την ποσόστωση στις γυναίκες και απλή αναλογική στις εκλογές των ομοσπονδιών, πείτε το. Μην επικαλείστε την ολυμπιακή προετοιμασία».

Ενταση υπήρξε σχετικά με την κλήση των φορέων που θα παρουσιαστούν ενώπιον της επιτροπής τη Δευτέρα, αφού όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 δεν κλήθηκαν οι ομοσπονδίες. Τελικά αποφασίστηκε να κληθούν η ΕΟΚ και ο ΣΕΓΑΣ μαζί με τους Κ. Σιμιτζόγλου (αθλητικός εισαγγελέας), ΕΠΟ, Super League 1 και 2, ΠΣΑΠ, ΠΣΑΤ, ΠΣΑΚ και ΕΟΕ.

Την ίδια ώρα, σκηνές και διάλογοι που δεν συνάδουν με το ολυμπιακό πνεύμα, το οποίο υποτίθεται ότι υπηρετούν, διαδραματίστηκαν χθες ανάμεσα στα μέλη της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Παράγοντες που βρίσκονται επί σειράν ετών στις ηγεσίες ή έχουν υπερβεί το 70ό έτος θα αναγκαστούν, εφόσον ψηφιστεί, να αφήσουν τις… καρέκλες και εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, αλλά ουσιαστικά απόφαση δεν ελήφθη διότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μπάσκετ Γ. Βασιλακόπουλος επετέθη κατά του προέδρου της ΕΟΕ και μέλους της ΔΟΕ Σπύρου Καπράλου με αποτέλεσμα πολλοί παράγοντες να αποχωρήσουν. 

Η συνεδρίαση άρχισε με τοποθετήσεις των παραγόντων γύρω από το επίμαχο νομοσχέδιο. Οπως ήταν αναμενόμενο, όλοι εξέφρασαν τη διαφωνία τους, ενώ υπήρξε και πρόταση για παραίτηση όλης της Ολομέλειας εφόσον εφαρμοστεί. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι η συνεδρίαση θα ολοκληρωνόταν με κοινή απόφαση για καταδίκη του νομοσχεδίου, ο κ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος εμφανίστηκε ύστερα από πολλούς μήνες σε συνεδρίαση της ΕΟΕ, εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Καπράλου, τον αποκάλεσε «ψεύτη», ενώ και κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του υπήρχαν προσβλητικές εκφράσεις για τον Ελληνα Αθάνατο, ο οποίος αποχώρησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε σε επιστολή του 2013 εκπροσώπου της ΔΟΕ, η οποία έλεγε ότι η πολιτεία δεν μπορεί να παρεμβαίνει στα διοικητικά των ομοσπονδιών. Ο κ. Καπράλος τού απάντησε ότι από το 2018 υπάρχει άλλη επιστολή που συνάδει, σε γενικές γραμμές, με το νομοσχέδιο.

Η συνεδρίαση, για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΟΕ, διεκόπη. Με πολλούς εκπροσώπους ομοσπονδιών να βρίσκονται εκτός της αίθουσας, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Χάντμπολ και Α΄ αντιπρόεδρος της ΕΟΕ Στ. Αγγελούδης ανέλαβε καθήκοντα προέδρου και ζήτησε να διατηρήσουν την αρνητική στάση.

Α.Τ.Κ. – Σπ. Σπανέα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή