Η σκληρή αλήθεια για τα έργα του 2004

Η σκληρή αλήθεια για τα έργα του 2004

13' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απελπισία. Αυτή είναι η μόνη λέξη που μπορεί να εκφράσει ό,τι πραγματικά συμβαίνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, χίλιες μόνο μέρες πριν από τη διεξαγωγή τους. Οι αγώνες του οράματος μετατρέπονται οριστικά και αμετάκλητα σε αγώνες της τέντας και του δυσθεώρητου κόστους, χωρίς να υπάρχει πια κανένα περιθώριο διαφυγής. Κι αυτό, είναι το αισιόδοξο σενάριο…

Τα δύο απόρρητα έγγραφα, τα οποία παρουσιάζει σήμερα η «K» αποκαλύπτουν τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί γύρω από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Επιπλέον, σε εμπιστευτικές συνομιλίες τους, πρόσωπα-κλειδιά της ΔΟΕ, δεν κρύβουν ότι η Λωζάννη είναι πλέον από ανήσυχη έως εξοργισμένη με την πορεία της προετοιμασίας.

Το ένα από τα δύο έγγραφα είναι η επιστολή του αντιπροέδρου της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ προς τη Γιάννα Αγγελοπούλου με ημερομηνία 5 Οκτωβρίου 2001. Επιστολή την οποία η ΔΟΕ κοινοποίησε και στον πρωθυπουργό K. Σημίτη, που απάντησε με θετικά σχόλια για την κ. Αγγελοπούλου, αλλά χωρίς να ζητήσει τη συνεργασία της, ως προς την ουσία του κειμένου με το οποίο απάντησε.

Το άλλο έγγραφο αποτελείται από πίνακες, έχει ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου 2001 και αποτελεί μια τεχνοκρατική αποτύπωση εσωτερικής αναφοράς της ΔΟΕ, στην οποία καταγράφεται την πορεία των έργων. Εκεί, η απολυτότητα των στοιχείων καταργεί την όποια ευελιξία είχε απομείνει στη διπλωματική γλώσσα. Από αυτό το έγγραφο βγαίνουν οι περίφημες «κόκκινες» και «κίτρινες» κάρτες. Με κόκκινο σημειώνονται τα έργα που βρίσκονται σε ύψιστη διακινδύνευση, που πρακτικά έχουν πλέον «πέσει έξω» και με κίτρινο εκείνα που βρίσκονται σε διακινδύνευση. Ομως, και κάποια από τα έργα που εμφανίζονται πράσινα, δηλαδή χαμηλής διακινδύνευσης, είναι περισσότερο «κόκκινα» και από τα «κόκκινα», όπως θα καταστεί σαφές στο σχετικό συνοδευτικό κείμενο.

Επιπλέον, οι πίνακες αυτοί (που και μόνοι τους αρκούν για να δείξουν το «ολυμπιακό έμφραγμα» της Αθήνας, καθώς για το 90% από αυτά τα έργα δεν έχουν εξασφαλιστεί ούτε καν οι σχετικές άδειες, ενώ τα μισά περίπου από αυτά είναι ήδη «κόκκινα» ή «κίτρινα») δεν αφορούν παρά ένα τμήμα του προβλήματος, δηλαδή τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Αντίστοιχης οξύτητας προβλήματα παρουσιάζονται όμως και αλλού: Σε μη αθλητικά ολυμπιακά έργα, δηλαδή περιφερειακά και υποδομής, αλλά και στα άυλα «έργα» που πρέπει να εκτελεστούν. Τα παραδείγματα είναι ατελείωτα και στις δύο κατηγορίες – σε πολλά από αυτά, αναφέρεται άμεσα ή έμμεσα και η ακόλουθη επιστολή Οσβαλντ. Κάποια από αυτά τα «βρήκε μπροστά της» πριν από λίγες ημέρες και η νέα υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και ενδεχομένως ήταν η αιτία της ανησυχίας που εξέφρασε δυσαρεστώντας τον κ. Λαλιώτη. Στα άυλα έργα λχ, έχουμε υποσχεθεί στον κόσμο τούς «Αγώνες – σταθμό» για το μήνυμα τους, πλην όμως δεν έχουμε ακόμη βρει ποιο θα είναι τελικά αυτό το μήνυμα. Ούτε καν η αναζήτησή του έχει αρχίσει, τουλάχιστον σε ένα στοιχειωδώς επαρκές επίπεδο. Τα θέματα των εισιτηρίων και της διανομής τους, είναι κι αυτό ένα έργο «άυλης» μορφής. Πώς όμως μπορείς να το προετοιμάσεις, όταν δεν ξέρεις τι θα γίνει πού και ποιες χωριτικότητες θέλεις να καλύψεις;

Οσο για τα περιφερειακά έργα και τις υποδομές, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Η ξενοδοχειακή παράμετρος βρίσκεται τελείως εκτός ελέγχου. Χωρίς να υπολογίζει κανείς τους τουρίστες που θα έρθουν στην Αθήνα για τους Αγώνες, θα χρειαστεί να φιλοξενηθούν περισσότεροι από 20.000 επίσημοι και μέλη της ολυμπιακής οικογένειας. Ο αριθμός των κλινών της Αττικής δεν πλησιάζει αυτό το νούμερο. Τα κρουαζιερόπλοια ακούγονται ως λύση και ήδη ναυλώθηκε το πρώτο από αυτά. Κάποιοι, έφτασαν να προτείνουν να επιστρατευθούν και τα ξενοδοχεία στα νησιά, με ειδικές «ολυμπιακές» πτήσεις! Πάμε και πάλι στα εισιτήρια: Αν δεν μπορείς να κοιμίσεις τους ξένους φιλάθλους πιο κοντά από την… Πάτρα, πώς θα τους πουλήσεις εισιτήρια;

Μια ακόμη, πολύ σοβαρή επίπτωση όλης αυτής της ανωμαλίας, είναι και η δυσαρέσκια την οποία έχουν αρχίσει να εκφράζουν προς τη Λωζάννη οι σημαντικότεροι από τους διεθνείς χορηγούς των Αγώνων, σε αντίθεση με τους Ελληνες, που, αν και ζουν εδώ, δεν έχουν τόσο αναλυτική εσωτερική ενημέρωση για τα τεκταινώμενα.

Υπό αυτές τις δραματικές πλέον συνθήκες, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η μόνη λύση για την ολοκληρωμένη ολυμπιακή προετοιμασία, αν πράγματι υπάρχει ακόμη κάποια λύση, είναι η εκτεταμένη προσφυγή στις τέντες τις πρόχειρες λυόμενες κατασκευές, οι οποίες, λόγω του επίγοντος χαρακτήρα, προφανώς θα κοστίσουν χρυσάφι, καθώς δεν θα πρόκειται για λύση επιλογής, όπως λ.χ. στην Ατλάντα, αλλά για λύση ανάγκης. Επιπλέον, το χειρότερο, τίποτε από αυτά δεν θα μείνει μετά στην πόλη. Ακόμη κι οι περισσότερες από τις «τέντες», νοικιασμένες θα είναι. Η Αθήνα, δεν έχει πια τίποτε να περιμένει από τους Αγώνες που τόσο θέλησε. Η μεταολυμπιακές χρήσεις για τις οποίες έχει γίνει τόσος λόγος, σε πλήθος περιπτώσεις θα μείνουν απλώς όνειρα θερινής νυκτός.

Ολα τα παραπάνω, εξηγούν την προφανή προσπάθεια αναδιάταξης του συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ των δύο ολυμπιακών πόλων, τα «απόνερα» της οποίας παρακολουθούμε αυτές τις μέρες. Στην ουσία, εξηγούν και την παράξενη απόφαση του πρωθυπουργού να εμπλέξει τόσους νέους υφυπουργούς με την προετοιμασία των Αγώνων και να μεταφέρει κρίσιμες σχετικές αρμοδιότητες.

Η εμπιστοσύνη της ΔΟΕ προς τη Γιάννα Αγγελοπούλου μοιάζει να μην έχει πλέον την παλιά της σταθερότητα, ενώ η διοργάνωση των Αγώνων αρχίζει να «φεύγει» πια από τον «Αθήνα 2004» και να πηγαίνει προς την κυβέρνηση, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επιχειρεί να διεκδικήσει ex officio, ως αρμόδιος «υπουργός Αθλητισμού», τον ρόλο που είχε στην Αυστραλία ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων Μ. Νάιτ, τον οποίο δεν είναι τυχαίο ότι συνάντησε πολύ πρόσφατα ο πρωθυπουργός K. Σημίτης.

Ομως, αν η Γιάννα Αγγελοπούλου φέρει την οργανωτική ευθύνη των όσων συμβαίνουν, ποιος φέρει την πολιτική ευθύνη; Και ποιος θα πει στον ελληνικό λαό ότι σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών του «Αθήνα 2004», το κόστος των Αγώνων ενδέχεται μέχρι και να τριπλασιαστεί, φτάνοντας ίσως και στο αστρονομικό ποσό των τριών τρισ. δρχ, που θα τινάξει στον αέρα την οικονομία της χώρας και που, βεβαίως, κάθε υπέρβασή του θα αντληθεί αποκλειστικά από φόρους;

Η επιστολή Οσβαλντ προς Γιάννα

Λωζάννη, 5 Οκτωβρίου 2001

Re: Συνέχεια στην 7η συνάντηση της Οργανωτικής Επιτροπής για τους Αγώνες της 28ης Ολυμπιάδας στην Αθήνα το 2004.

«Αγαπητή Γιάννα,

Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την αποδοτική συνάντηση που είχαμε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. Εκτίμησα ιδιαίτερα το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ της ΔΟΕ και της Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα 2004 (ΟΕΑ2004), που εκφράσθηκε κατά την πρώτη επίσκεψή μου ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Θα ήθελα να σταθώ στα συμπεράσματα και τις αποφάσεις εκείνων των τριών ημερών.

Εργα: Οπως ανέφερα και στις δημόσιες δηλώσεις μου, η πορεία των έργων για τα στάδια και τα υπόλοιπα έργα υποδομής συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες. Αισθανόμαστε ότι, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πριν από τη συνάντηση της Επιτροπής, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη.

ΟΑΚΑ: Κύρια ανησυχία μας για την ανάπτυξη της περιοχής του ΟΑΚΑ είναι το εύρος των έργων, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα χωροθέτηση που προκύπτει από το συμβόλαιο του αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα και, σε μικρότερο βαθμό, τα εμπόδια που υπάρχουν στην κατασκευή των κέντρων τένις και αθλημάτων υγρού στίβου.

Πιστεύουμε ότι η αρχιτεκτονική παρέμβαση θα βελτιώσει σημαντικά την αισθητική του χώρου, χωρίς παράλληλα να μειώσει τη λειτουργικότητά του, κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης πρέπει να οριστεί σειρά προτεραιοτήτων για τις απαιτούμενες εργασίες στο συγκρότημα του ΟΑΚΑ.

Μας προκάλεσε, όμως, έκπληξη το γεγονός ότι το νέο χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες στο ΟΑΚΑ μεταβάλλει το πρόγραμμα των δοκιμαστικών αγωνισμάτων (test events), το οποίο είχε συμφωνηθεί από κοινού με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Είναι λοιπόν επιτακτικό να δοθεί στη ΔΟΕ αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για την επόμενη συνάντησή μας τον Νοέμβριο.

Ελληνικό: Μετά την επίσκεψή μας στο Ελληνικό διαπιστώσαμε ότι οι εργασίες εκεί έχουν προχωρήσει σημαντικά. Για τα υπαίθρια αθλήματα τα έργα προχωρούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, αλλά χρειάζεται επιτάχυνση στην κατασκευή εγκαταστάσεων για αθλήματα που θα γίνουν σε κλειστό χώρο.

Η κατασκευή των εγκαταστάσεων κανόε-σλάλομ μας προβληματίζει περισσότερο. Μετά την επιλογή νέου χώρου, το έργο έχει πλέον ιδιαίτερα περιορισμένα χρονοδιαγράμματα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα έργα θα ξεκινήσουν την ερχόμενη άνοιξη, είναι επιτακτικό να διασφαλισθεί ότι η έναρξή τους δεν θα καθυστερήσει από διοικητικές ή νομικές διαδικασίες, που προκάλεσαν αναβολές σε άλλα έργα.

Η ανάπτυξη της περιοχής πρέπει να διατηρήσει την αμέριστη προσοχή μας.

Φάληρο/Φλοίσβος: Η επίσκεψη επιτόπου μας έκανε να καταλάβουμε ότι το έργο είναι σύνθετο. Η ευρύτερη περιοχή θα ωφεληθεί σημαντικά από τα προγραμματισμένα έργα. Η σύνθετη φύση τους, όμως, τα καθιστά μέγιστη πρόκληση. Μέσα στην επόμενη διετία, δεν πρέπει να χτιστούν μόνο αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και λιμενικά έργα, να πραγματοποιηθούν προσχωματικές εργασίες και να δημιουργηθούν συγκοινωνιακές υποδομές. Οπως και στην περίπτωση του Ελληνικού, δεν μπορεί να σπαταληθεί καθόλου χρόνος, μιας και το έργο βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Κέντρο Τηλεοπτικών Αναμεταδόσεων: Ο όγκος δουλειάς που απαιτείται για την κατασκευή του ΚΤΑ είναι τεράστιος, ενώ είναι επιτακτικό να έχει υπογραφεί το συμβόλαιο εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή έως τις 9 Νοεμβρίου 2001. Τα λεπτομερή προγράμματα θα πρέπει να δοθούν στην αρμόδια επιτροπή ΑΟΒ, ώστε να επιλεγεί έγκαιρα ο σχεδιαστής του ΚΤΑ. Από την άποψη της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι μετα-Ολυμπιακές χρήσεις του χώρου. Σε πολλές περιπτώσεις, η ΔΟΕ έχει θεωρήσει ότι η κατασκευή ΚΤΑ, το οποίο θα παρέχει τις αναγκαίες και μόνο υποδομές, είναι αρκετή. Τα υπάρχοντα σχέδια, όμως, υπερβαίνουν κατά πολύ τις προδιαγραφές ΚΤΑ. Δημοσιογραφικό Κέντρο: Διαπιστώσαμε ότι, παρόλη τη μικρή καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών, το χρονοδιάγραμμα παραμένει αμετάβλητο. Επιβεβαιώθηκε επίσης η επίτευξη συμφωνίας με την Helexpo. Ολυμπιακό Χωριό: Η επιτροπή διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι τα έργα συνεχίζονται και πάλι στο Ολυμπιακό Χωριό. Ωστόσο, η ΔΟΕ αναμένει αυστηρότερη τήρηση του χρονοδιαγράμματος στο μέλλον. Οσον αφορά τα υπόλοιπα κατασκευαστικά έργα, θα θέλαμε να λαμβάνουμε μηνιαία αναφορά προόδου. Η διοίκηση της ΔΟΕ θα έλθει σε επαφή με την ΟΕΑ2004 σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή κατάλληλες διαδικασίες, που θα επιτρέπουν την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών. Πιστεύουμε ότι το ζήτημα των τεχνικών μνημονίων για τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις ολυμπιακές δραστηριότητες πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό. Ο όγκος των εργασιών και η πολυπλοκότητά τους δεν πρέπει να υποτιμώνται. Αρχιτεκτονικά Σχέδια: Η επιτροπή διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι οι συμφωνίες για τα αρχιτεκτονικά σχέδια κάθε έργου θα συνυπογραφούν από τη ΓΓΑ και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Γενική Υποδομή: Προς μεγάλη μας έκπληξη ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ότι ορισμένα έργα έχουν αναθεωρηθεί ή ακυρωθεί. Αν και αντιλαμβανόμαστε ότι τα μακροχρόνια συμφέροντα του ελληνικού λαού πρέπει να κυριαρχήσουν στους σχεδιασμούς, οι αποφάσεις αυτές θα έχουν ωστόσο σημαντικό αντίκτυπο στη διεξαγωγή των αγώνων. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης πρότειναν σειρά εναλλακτικών λύσεων, με στόχο τον περιορισμό των αρνητικών αυτών επιπτώσεων. Στο σημείο αυτό, τα παρακάτω έργα εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή: – Μεταφορικά μέσα σταθερής τροχιάς: περιορίσθηκε η κλίμακα του έργου. – Λεωφόρος Ποσειδώνος: μειώθηκε ο αριθμός των διασταυρώσεων. – Κύμης: ακυρώθηκε η επέκταση του Ολυμπιακού Χωριού (Ο.Χ.). Κηφισίας: ορισμένες διασταυρώσεις περιορίσθηκαν ή ακυρώθηκαν. – Σταυρός-Ραφήνα: ακυρώθηκε το δεύτερο τμήμα. Είναι επίσης σημαντικό να παρουσιασθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οδική πρόσβαση από το Ο.Χ. στον Σχινιά, μέσω λίμνης Μαραθώνα. Η ομάδα εργασίας θα πρέπει επίσης να έχει στα χέρια της λεπτομερή σχέδια των προγραμματιζόμενων εργασιών τον Νοέμβριο. Ολες οι προσπάθειες και οι μηχανισμοί πρέπει να εστιασθούν στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των υπόλοιπων έργων. Παραγωγική ικανότητα της κατασκευαστικής βιομηχανίας: Οπως επισημάναμε και στην προηγούμενη επιστολή μας, πιστεύουμε ότι οι συσσωρευμένες καθυστερήσεις θα αυξήσουν τις πιέσεις στον κατασκευαστικό κλάδο. Μειώνοντας το χρονοδιάγραμμα των κατασκευαστικών έργων από 3,5 σε σχεδόν 2 χρόνια, η ζήτηση για τις υπηρεσίες του κατασκευαστικού κλάδου θα είναι μεγαλύτερη και χρονικά περιορισμένη. Είναι σημαντικό να μας δοθούν συγκεκριμένες πληροφορίες για το θέμα στην επόμενη συνάντησή μας τον Νοέμβριο. Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι οι τιμές των κατασκευών μπορεί να αυξηθούν εξαιτίας πληθωριστικών πιέσεων. Συμβόλαια: Θα επιθυμούσαμε την αποστολή μεταφρασμένων στα Αγγλικά περιλήψεων κατασκευαστικών συμβολαίων, ώστε οι εμπειρογνώμονες της ΔΟΕ να μπορούν να παρακολουθούν από κοντά την πρόοδο των εργασιών. Σε αυτό το στάδιο, πιστεύουμε ότι η ενημέρωσή μας σχετικά με χρονοδιαγράμματα κατασκευών και συμβατικούς όρους θα είναι αναγκαία. Στρατηγικές περιορισμού κινδύνων: Γενικώς πιστεύουμε ότι η κατάσταση στον κατασκευαστικό τομέα είναι επισφαλής. Για την επόμενη συνάντησή μας, θα θέλαμε να λάβουμε λεπτομερείς αναφορές για τις μεθόδους που θα εξασφαλίσουν την έγκαιρη παράδοση έργων, που μέχρι στιγμής εμφανίζουν καθυστερήσεις. Ξενοδοχειακή υποδομή: Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα προβληματική και θεωρείται επισφαλής. Ξενοδοχεία: Ευελπιστούμε ότι θα πραγματοποιηθούν οι επανειλημμένες κυβερνητικές υποσχέσεις και θα επιβεβαιωθεί η κατασκευή μερικών νέων ξενοδοχειακών μονάδων. Αν και η τελική απόφαση θα παρθεί τον Μάρτιο, συστήνουμε στην ΟΕΑ 2004 να αναπτύξει εναλλακτικά σχέδια. Η παρουσίασή τους θα πρέπει να γίνει κατά την επίσκεψή μας τον Νοέμβριο. Κρουαζιερόπλοια: Η ΔΟΕ έμεινε ικανοποιημένη από την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ της ΟΕΑ 2004, του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Ωστόσο, το κύριο πρόβλημά μας παραμένει η ενίσχυση των λιμενικών υποδομών του Πειραιά. Ανάλογης σημασίας είναι και η πρόσβαση στην περιοχή, τα σχέδια για τη βελτίωση της οποίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη. Για να πείσουμε τους ανθρώπους μας να διαμείνουν σε κρουαζιερόπλοια αντί ξενοδοχείων, πρέπει να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε εγγυήσεις ότι θα διατεθούν όλες οι υπεσχημένες υποδομές και ειδικότερα στους χορηγούς. Οσον αφορά το Ο.Χ., πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της ΔΟΕ και της ΟΕΑ 2004. Σχετικές διαδικασίες θα εγκαινιασθούν σύντομα. Δημοσιογραφικά χωριά: Αποφασίσθηκε ότι η ΟΕΑ 2004 θα παράσχει στη ΔΟΕ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα κατασκευής για κάθε ένα από τα Δημοσιογραφικά χωριά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2001. Είναι σημαντικό να έχει προσδιορισθεί η τελική χωρητικότητα του χωριού στο Μαρούσι, ώστε να υπολογισθεί η χωρητικότητα των υπόλοιπων χωριών και η ρύθμισή της με προκατασκευασμένες μονάδες, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο. Αποφασίσθηκε επίσης ότι οι εγκαταστάσεις του Αγίου Ανδρέα δεν θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, καθώς μικρός αριθμός από αυτούς εξέφρασε την πρόθεση να διαμείνει εκεί, σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις συμμετοχής. Εχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη εκπόνηση και μελέτη των αρχιτεκτονικών σχεδίων για τα δημοσιογραφικά χωριά. Τεχνικά στελέχη: Η ΟΕΑ 2004 πρέπει να έλθει σε επαφή με κάθε διεθνή αθλητική ομοσπονδία ξεχωριστά, ώστε να συζητηθούν οι προτάσεις των τεχνικών στελεχών τους. Οι ομοσπονδίες έχουν επισημάνει ότι αυτό είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας για αυτές. Εισιτήρια: Αν και η πώληση εισιτηρίων δεν συζητήθηκε εκτενώς σε αυτή τη σύνοδο της Επιτροπής Συνεργασίας, το ζήτημα συνεχίζει να έχει πολύ περιορισμένο χρονοδιάγραμμα. Είναι σημαντικό για την ΟΕΑ 2004 και τη ΔΟΕ να συνεργασθούν στενά, ώστε να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος των σχετικών τεχνικών έργων μέχρι το τέλος του έτους. Εθελοντές: Αν και η ΔΟΕ αναγνωρίζει την αξία του μάρκετινγκ και των επικοινωνιακών στοιχείων του προγράμματος εθελοντών, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της οργάνωσης, υπογραμμίσθηκε η σημασία της στενής συνεργασίας με τις υπηρεσίες αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού. Είναι πράγματι αναγκαίο κάθε σχέδιο που αφορά το εργατικό δυναμικό να αξιοποιεί όλες τις υπάρχουσες δομές και δυνατότητες, όπως το προσωπικό της ΟΕΑ 2004, των συμβεβλημμένων επιχειρήσεων και τους εθελοντές. Χρηματοδότηση: Η ΔΟΕ επιθυμεί να λάβει πρώτη τον αρχικό προϋπολογισμό των Αγώνων, μόλις αυτός είναι έτοιμος, ώστε να είναι δυνατή η μελέτη του μέχρι τον Νοέμβριο. Στο θέμα των προμηθειών, η ΟΕΑ 2004 θα πρέπει να εγκαταστήσει εκείνες τις δομές, οι οποίες θα επιτρέψουν την ανάλυση των αναγκών και την ενδεχόμενη προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών, απαραίτητων σε κάθε πρόγραμμα. Το ζήτημα αυτό πρέπει να λάβει άμεση προτεραιότητα. Μορφή Συντονιστικής Επιτροπής: Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της ΔΟΕ, αριθμός σχολίων και προτάσεων παρουσιάσθηκαν με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του έργου της ΟΕΑ 2004 και της ΔΟΕ, στο πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής. Θα επανέλθουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, με συγκεκριμένες προτάσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα. Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι στόχος μας είναι η μείωση του φόρτου εργασίας της οργανωτικής επιτροπής, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι όλες οι καίριες πληροφορίες έχουν διατεθεί στην Επιτροπή, ώστε να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Σχετικά με τις πολιτικές επισκέψεις, πιστεύω ότι πρέπει να τροποποιηθεί η σημερινή πρακτική. Θα πρότεινα οι συναντήσεις με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιούνται μετά τη λήξη των συναντήσεων της Συντονιστικής Επιτροπής. Αυτό θα επιτρέψει τη λεπτομερέστερη συζήτηση, βασισμένη στα πορίσματα της Σ.Ε. Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα ήταν χρήσιμη η σύγκλιση κοινής συνεδρίας με αρμόδιους υπουργούς για την περαιτέρω συζήτηση λεπτομερειών. Επιπλέον, προτείνω να συμμετέχουν κυβερνητικοί εκπρόσωποι στις συνεδριάσεις της ολομέλειας της Σ.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή