Ελλάδα – Τουρκία: πιο κοντά στο 2008

Ελλάδα – Τουρκία: πιο κοντά στο 2008

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολύ καλό δρόμο συνεχίζονται οι διεργασίες που θα ρίξουν και τα τελευταία εμπόδια για τη συνδιοργάνωση του EURO 2008 από Ελλάδα και Τουρκία. Τόσο σε διπλωματικό όσο και αθλητικό επίπεδο όλα βαίνουν καλώς και αναμένεται άμεσα, ενδεχομένως και μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, η επίσημη ανακοίνωση μιας συμφωνίας που παίρνει, για πολλούς και ευνόητους λόγους, ιστορικές διαστάσεις. Η κινητικότητα έχει ενταθεί τις τελευταίες μέρες με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, στην Αθήνα, τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων Ελπίδων των δύο χωρών αλλά και τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αρσης Βαρών στην Τουρκία, όπου βρέθηκαν και συζήτησαν από κοντά αθλητικοί παράγοντες των δύο χωρών.

Την περασμένη εβδομάδα και με μεσολαβητή τον πρώην ΓΓΑ Αθλητισμού, Γιάννη Σγουρό, έγινε πρόσκληση στον υπουργό Αθλητισμού της Τουρκίας, Φικρέτ Ουνλού, να έλθει στην Ελλάδα για επίσημες συζητήσεις. Ο κ. Σγουρός, πρόεδρος της ομοσπονδίας άρσης βαρών και γ.γ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του αθλήματος, επικοινώνησε με τον κ. Ουνλού λίγο πριν αυτός αναχωρήσει για την Αυστρία ώστε να παρακολουθήσει το παιχνίδι της Τουρκίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η πρόταση έγινε προφορικά δεκτή, αλλά δεν ακολούθησαν γραπτές ανακοινώσεις, γιατί μόλις ετοιμάστηκε το σχετικό κείμενο από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Κουράκη, έπρεπε να δοθεί για να περάσει τα απαραίτητα διαδικαστικά στάδια από το υπουργείο των Εξωτερικών. Σημαντικά βήματα προόδου έγιναν και σε καθαρά αθλητικό επίπεδο, μετά τις πολύωρες επαφές των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών με την ευκαιρία των δύο αγώνων των εθνικών ομάδων Ελπίδων. Ουσιαστικά, επιτεύχθηκε μια κατ’ αρχήν συμφωνία σε βασικά θέματα, αλλά επειδή υπάρχει χρόνος μέχρι να κατατεθεί στην ΟΥΕΦΑ επισήμως ο φάκελος της κοινής υποψηφιότητας, προς το παρόν το βάρος έχει δοθεί στην ύπαρξη οριστικής συμφωνίας κυρίως σε πολιτικό επίπεδο.

Το βασικό μοντέλο θα είναι αυτό που ακολούθησαν στο EURO 98 η Ολλανδία και το Βέλγιο, με κάποιες διαφορές, βεβαίως, μιας κι οι μετακινήσεις από Ελλάδα σε Τουρκία δεν είναι τόσο εύκολες όσο στις Κάτω Χώρες, όπου ήταν δυνατές, λόγω μικρών αποστάσεων, ακόμα και τα αυθημερόν ταξίδια των ομάδων και των φιλάθλων. Το εναρκτήριο παιχνίδι της διοργάνωσης θα γίνει στη μία χώρα και ο τελικός στην άλλη, με τη χώρα μας να έχει το πλεονέκτημα ότι λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, πολλά γήπεδα θα είναι εκσυγχρονισμένα.

– Τα χνάρια του Μιχάλη Κωνσταντίνου θα ακολουθήσει ο Γιάννης Κυράστας. Αποδέχθηκε πρόταση της Αμστελ (www.amstel.gr.), επίσημου χορηγού του Τσάμπιονς Λιγκ και μεθαύριο (Παρασκευή, 11 με 12 το πρωί) θα απαντήσει μέσω του Ιντερνετ σε ερωτήματα φιλάθλων και δημοσιογράφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή