Πώς, κατά την ΕΠΟ, επήλθε το «κραχ» και τα «θέλω» των FIFA/UEFA

Πώς, κατά την ΕΠΟ, επήλθε το «κραχ» και τα «θέλω» των FIFA/UEFA

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθεστώς «μνημονίου» από τη FIFA και την UEFA βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα η ΕΠΟ και όσον αφορά την οικονομική λειτουργία της, πέραν, δηλαδή από τη διαιτησία, που ουσιαστικά έχει περάσει στα χέρια των υπερεθνικών συνομοσπονδιών και της καθημερινής λειτουργίας, που εποπτεύεται από τον εγκατεστημένο από τον Ιούλιο του 2018 στην Αθηνά, «ειδικό εμπειρογνώμονα» Πετρ Φούσεκ.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ αναγνώσθηκαν επιστολές των FIFA και UEFA. Η πρώτη έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να άρει τον αποκλεισμό της ΕΠΟ από τα έξι εκατομμύρια ευρώ που της αντιστοιχούν από το πρόγραμμα «FIFA Forward», τα οποία παρακρατούνται από το 2016 λόγω «κακής χρήσης» που έγινε από προηγούμενες διοικήσεις. Το ίδιο έκανε και η UEFA, η οποία γνωστοποίησε ότι θα παρακρατήσει μισό εκατομμύριο ευρώ, που προορίζεται για την ΕΠΟ από το πρόγραμμα «HatTrick» εκφράζοντας την ανησυχία της. Οι διεθνείς συνομοσπονδίες ζητούν από την ΕΠΟ αλλαγή του τρόπου λειτουργίας στη λήψη αποφάσεων επί οικονομικών θεμάτων και τον εκσυγχρονισμό των οικονομικών υπηρεσιών κατά τα διεθνή πρότυπα.

Μεταξύ άλλων, προτείνουν την αναθεώρηση του οικονομικού κανονισμού, τον διορισμό αναπληρωτή γενικού γραμματέα, τις περικοπές δαπανών ώς το τέλος του 2021, την επικαιροποίηση του ισολογισμού, μηνιαία έκθεση δαπανών και πρόγραμμα αποπληρωμής οφειλών. Ρόλο-κλειδί καλείται να παίξει ο Φούσεκ, ο οποίος θα επιβλέπει και θα εισηγείται.

Το οικονομικό σχέδιο που ψηφίστηκε από την ΕΠΟ αναφέρει τους λόγους του… κραχ. Συγκεκριμένα, ότι η Nova χρωστάει 700.000 ευρώ στην ομοσπονδία, ότι από τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου υπήρξε απώλεια εσόδων της 2,7 εκατ. ευρώ ετησίως, ότι για το VAR έχει δαπανηθεί ποσό της τάξεως των 400.000 ευρώ, ότι υπήρξε απώλεια εσόδων από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ύψους 200.000 ευρώ επειδή έγινε χωρίς θεατές, πως δαπανήθηκαν 750.000 ευρώ για την πληρωμή των διαιτησιών της Football League και ότι επιβαρύνθηκε με 1,5 εκατ. ευρώ λόγω της αλλαγής του τεχνικού επιτελείου της εθνικής ανδρών το περασμένο καλοκαίρι.

Στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2020, που ψηφίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Ε.Ε. προβλέπεται μείωση εσόδων από τις εθνικές ομάδες από 400.000 σε 200.000 ευρώ. Στα έξοδα προβλέπεται μείωση σε αυτά που γίνονται για τις διοργανώσεις πρωταθλημάτων και μηδενική επιχορήγηση, από 200.000 ευρώ, που προβλεπόταν αρχικά, για τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, που είναι μέλη της ΕΠΟ. Με την αναθεώρηση, ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους από 23.900.000 εκατ. ευρώ μειώνεται σε 22.848.000.

Στο εσωτερικό της ομοσπονδίας δόθηκε οδηγία να ακυρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους οτιδήποτε προκαλεί έξοδα χωρίς να είναι απολύτως αναγκαίο και οι επιτροπές να συνεδριάζουν τηλεφωνικά και όχι με παρουσία των μελών τους στην Αθήνα. Αν γίνουν τα προαπαιτούμενα και αρχίσει η ροή των χρημάτων, η ΕΠΟ δεν θα ζητήσει δάνειο από τις  FIFA/UEFA, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή