Ντέρμπι για τη Χρυσή Μπάλα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη μικρότερη διαφορά στην ιστορία, μόλις επτά πόντους ή 0,3% των ψήφων, «άρπαξε» την έκτη του Χρυσή Μπάλα ο Λιονέλ Μέσι από τον Φίρχιλ φαν Ντάικ, αφήνοντας πίσω στο βιβλίο των ρεκόρ του βραβείου του περιοδικού France Football τον Κριστιάνο Ρονάλντο με πέντε Χρυσές Μπάλες. Με προφίλ ταπεινό, όπως πάντα, αλλά και αρκετά πιο… καλοντυμένος από ό,τι άλλες φορές, ο Αργεντινός σούπερ σταρ παρέλαβε το βραβείο που αντιστοιχεί στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς και έχει μεγαλύτερο πρεστίζ και από το βραβείο του καλύτερου παίκτη της FIFA. Η απονομή έγινε προχθές το βράδυ στο Παρίσι μπροστά στα μάτια ολόκληρης της οικογένειας του επιθετικού της Μπαρτσελόνα.

«Δέκα χρόνια πριν, έλαβα την πρώτη μου Χρυσή Μπάλα καθοδηγούμενος από τα τρία αδέλφια μου. Σήμερα παίρνω την έκτη, με οδηγό τη σύζυγο και τα παιδιά μου», δήλωσε συγκινημένος.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, ο Μέσι συγκέντρωσε το 24,4% των πόντων όπως ζυγίζονται από τις ψήφους των δημοσιογράφων που συμμετέχουν στην ανάδειξη των καλύτερων ποδοσφαιριστών κάθε έτους. Ο Φίρχιλ φαν Ντάικ, ο απροσπέλαστος αμυντικός της Λίβερπουλ, έφθασε πολύ κοντά στο να μπει στο μικρό κλαμπ των αμυντικών με Χρυσή Μπάλα, αλλά το 24,1% των πόντων δεν ήταν αρκετό. Επρόκειτο για τη μικρότερη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων στην ιστορία του βραβείου. Ηταν δε η πρώτη χρονιά μετά το 2010 που ο Κριστιάνο Ρονάλντο έμεινε εκτός πρώτης δυάδας, τερματίζοντας τρίτος.

Η ψηφοφορία στην Ευρώπη και στην Ασία έφερε πρώτο τον Φαν Ντάικ, ενώ στις υπόλοιπες ηπείρους πρώτος αναδείχθηκε ο Μέσι. Αν μάλιστα ο Σαντιό Μανέ, επίσης της Λίβερπουλ, δεν προσπερνούσε τον Φαν Ντάικ στην αφρικανική ψηφοφορία ο Ολλανδός αμυντικός θα αναδεικνυόταν με άνεση πρώτος. Το αποτέλεσμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο στην Ολλανδία και την Αγγλία αλλά γενικώς στην Ευρώπη, παρότι κανείς δεν τολμάει να αμφισβητήσει ούτε την αξία του Μέσι ούτε το πόσο σπουδαίος ήταν για μία ακόμη χρονιά. Η κριτική εστιάζεται στο ότι η χρονιά του Φαν Ντάικ ήταν τόσο σπουδαία, με την κατάκτηση και του Τσάμπιονς Λιγκ, ώστε δικαιούτο το βραβείο που πέρυσι είχε πάρει ο Λούκα Μόντριτς.

Στα 32 του πια, ο Μέσι δεν είναι μόνο ο παίκτης της χρονιάς, αλλά και της δεκαετίας, σύμφωνα με το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο CIES στην Ελβετία: Ο Αργεντινός είναι ο ποδοσφαιριστής (πλην τερματοφυλάκων) με το μεγαλύτερο ποσοστό αγωνιστικού χρόνου της ομάδας του από το 2010 μέχρι σήμερα, που ανέρχεται σε 83,4%, μεταξύ των ομάδων των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Μόνο ο τερματοφύλακας της Μαρσέιγ, Στιβ Μανταντά, έχει υψηλότερο ποσοστό: 84,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή