Ινδοί αστυνομικοί σκότωσαν τέσσερις κατηγορουμένους για ομαδικό βιασμό

Ινδοί αστυνομικοί σκότωσαν τέσσερις κατηγορουμένους για ομαδικό βιασμό

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον νόμο στα χέρια τους πήραν Ινδοί αστυνομικοί, σκοτώνοντας τέσσερις άνδρες που είχαν κατηγορηθεί για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία μιας 27χρονης κτηνιάτρου στη Χιντεραμπάντ, πρωτεύουσα του κρατιδίου Τελανγκάνα της νότιας Ινδίας. Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, χθες τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια της αναπαράστασης της εγκληματικής τους πράξης, οι τέσσερις κατηγορούμενοι επιχείρησαν να δραπετεύσουν, με αποτέλεσμα να δεχθούν αστυνομικά πυρά. Ωστόσο, εξαιτίας της αδιαφάνειας γύρω από τις συνθήκες του συμβάντος, πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για μια εξωδικαστική δολοφονία, φαινόμενο που δεν σπανίζει στην Ινδία.

Ο ομαδικός βιασμός και στη συνέχεια ο μαρτυρικός θάνατος της νεαρής κτηνιάτρου πυροδότησε λαϊκή κατακραυγή και χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας από την κυβέρνηση να τους επιτραπεί να λιντσάρουν τους δράστες.

Οι τέσσερις, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις 27 Νοεμβρίου,  ξεφούσκωσαν τα ελαστικά της μοτοσικλέτας του θύματος και της έστησαν ενέδρα σε απομονωμένο σημείο του δρόμου. Την πλησίασαν προσποιούμενοι ότι ήθελαν να τη βοηθήσουν και την έσυραν σε θάμνους, όπου τη βίασαν ομαδικώς, ενώ στη συνέχεια τη στραγγάλισαν. Αργότερα, μετέφεραν το πτώμα της κάτω από μια γέφυρα και του έβαλαν φωτιά. Ο Ν. Πρακάς Ρέντι, υπαρχηγός της αστυνομίας του Σαμσαμπάντ, τόνισε ότι κατά την αναπαράσταση του εγκλήματος οι κατηγορούμενοι αποπειράθηκαν να αρπάξουν τα όπλα των αστυνομικών. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, με αποτέλεσμα τον θάνατο των κατηγορουμένων και τον τραυματισμό δύο αστυνομικών. Ωστόσο, η εξιστόρησή του παρουσιάζει αντιφάσεις σχετικά με προηγούμενες αστυνομικές αναφορές.

Δεν είναι λίγοι οι Ινδοί που βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν για την «απόδοση δικαιοσύνης». Πολλοί, όμως, ήταν και εκείνοι που εξοργίστηκαν επειδή η αστυνομία «πήρε τον νόμο στα χέρια της». Ο πατέρας του θύματος δήλωσε στο ινδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΝΙ: «Πριν από δέκα ημέρες, η κόρη μου δολοφονήθηκε. Είμαι ευγνώμων προς την αστυνομία και την κυβέρνηση για τον θάνατο των δραστών. Η ψυχή της κόρης μου θα γαληνέψει».

Αντιθέτως, η Πανινδική Ενωση Προοδευτικών Γυναικών καταδίκασε τη θανάτωση των κατηγορουμένων. «Θα μας πουν ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη, ότι έλαβαν εκδίκηση στη μνήμη του θύματος. Ομως, αυτή η “δικαίωση” είναι επίπλαστη. Στην πραγματικότητα, ο θάνατος των τεσσάρων ανδρών στα χέρια της αστυνομίας διαμηνύει στις γυναίκες ότι “δεν μπορούμε να κάνουμε τους δρόμους ασφαλείς, δεν μπορούμε να διερευνήσουμε τα εγκλήματα εναντίον γυναικών και να συγκεντρώσουμε στοιχεία για να αποδείξουμε την ενοχή των δραστών, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε όσες επιβίωσαν των βιασμών τους και δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι τα θύματα θα έχουν αξιοπρέπεια στο δικαστήριο”». Τέλος, ο κυβερνήτης του Δελχί, Αρβίντ Κεριγουάλ, δήλωσε ότι ο θάνατος των τεσσάρων βιαστών δημιουργεί ένα πολύ ανησυχητικό προηγούμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή