Κρίσιμη Δευτέρα για τη Ρωσία

Κρίσιμη Δευτέρα για τη Ρωσία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς νέο αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες βαδίζει ολοταχώς η Ρωσία, μετά το καινούργιο σκάνδαλο που αφορά την αλλοίωση-χειραγώγηση των αρχείων ελέγχου του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Μόσχας που παρεδόθησαν στις διεθνείς αρχές.

Ο αποκλεισμός της Ρωσίας για το κρατικό σύστημα ντοπαρίσματος και απόκρυψής του έως το 2015, που της στέρησε τη συμμετοχή με τη σημαία της στους Παραολυμπιακούς του 2016 στο Ρίο και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 στην Πιονγκτσάνγκ, έχει αρθεί, καθώς θεωρήθηκε ότι με τις αλλαγές στο καθεστώς ελέγχων και την επίδοση των αρχείων της Μόσχας στους διεθνείς ελεγκτές οι Ρώσοι επανήλθαν στην… κανονικότητα. Δεν φαίνεται όμως να ισχύει αυτό.

Τα αρχεία και τα δείγματα που παρεδόθησαν στους ξένους ελεγκτές φαίνεται πλέον ότι ήταν… πειραγμένα, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερεύνης του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA).

Πλέον η εκτελεστική επιτροπή του WADA αναμένεται τη Δευτέρα να συνεδριάσει και να αποφασίσει επί της εισήγησης της επιτροπής συμμόρφωσης. Αποδοχή της εισήγησης θα θέσει αυτομάτως τη Ρωσία εκτός WADA και θα την οδηγήσει προς νέο αποκλεισμό.

Σε σκληρή δήλωσή του προχθές, το Ινστιτούτο των Εθνικών Οργανισμών κατά του Ντόπινγκ (iNADO), που απαρτίζεται από τους οργανισμούς των δυτικών χωρών αλλά και της Ρωσίας, ζητεί την παραδειγματική τιμωρία της Ρωσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει πάρει το μάθημά της».

«Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις του πλέον πρόσφατου επεισοδίου του ρωσικού σίριαλ και η ίδια η κλίμακα της συνεχιζόμενης διαφθοράς είναι απίστευτες. Τα ευρήματα των σημαντικών διαγραφών και αλλοιώσεων των στοιχείων που παρασχέθηκαν στον WADA, καθώς και η κατασκευή στοιχείων, καταδεικνύουν ότι η Ρωσία δεν έχει πάρει το μάθημά της, ούτε είναι προετοιμασμένη να το πάρει», ανέφερε το iNADO.

Ετσι, είναι ιδιαιτέρως πιθανό στη μεθαυριανή σύνοδο της εκτελεστικής επιτροπής του WADA στη Λωζάννη ο απερχόμενος πρόεδρος του οργανισμού, σερ Κρεγκ Ρίντι, να ανακοινώσει τετραετή αποκλεισμό του Ρωσικού Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ με πρόταση για απαγόρευση της συμμετοχής της Ρωσίας σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί, και της ανάληψης μελλοντικών διοργανώσεων. Θα απαγορευθεί και η παρουσία Ρώσων αξιωματούχων του αθλητισμού σε μεγάλες διοργανώσεις.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός οργανισμός, διά του προέδρου του, Στανισλάβ Ποζντνιάκοφ, δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει τη συμμετοχή της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς του Τόκιο το προσεχές καλοκαίρι.

Οι εξελίξεις αυτές είναι αρκετά πιθανό να προκαλέσουν νέο διχασμό στο παγκόσμιο αθλητικό κίνημα, παρόμοιο με εκείνον του 2015-16, όταν η ΔΟΕ ήταν διστακτική στην επιβολή αποκλεισμού εις βάρος της Ρωσίας, εν αντιθέσει με τη διεθνή ομοσπονδία του στίβου (την τότε ΙΑΑF) και τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή, οι οποίες αμέσως έσπευσαν να βάλουν τη Ρωσία στον… πάγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή