Σπουδαίος σκακιστής έκλεβε σε παρτίδες

Σπουδαίος σκακιστής έκλεβε σε παρτίδες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ακούμε ότι κάποιος αθλητής εξαπάτησε για να πάρει μία διάκριση συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει στη χρήση απαγορευμένων ουσιών και στα ολυμπιακά αθλήματα. Και όμως υπάρχουν και άλλοι τρόποι και άλλα αθλήματα. Ο Ιγκόρ Ραούσις, εκ των κορυφαίων σκακιστών, παραδέχθηκε ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας κέρδισε αγώνες.

Ο Λετονός είχε κατακτήσει το 1992 τον τίτλο του Grandmaster, ο οποίος είναι ο υψηλότερος τίτλος που μπορεί να δοθεί σε έναν σκακιστή και τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή εκτός εάν υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα οπότε του αφαιρείται. Αυτό ακριβώς συνέβη σε αυτόν.

Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο στο όπεν του Στρασβούργου. Εκεί εντοπίστηκε να χρησιμοποιεί παράτυπα το κινητό του τηλέφωνο για να αναλύσει έναν αγώνα του. Ο Ραούσις παραδέχθηκε ότι σε αυτή τη μέθοδο έχει καταφύγει ακόμη τρεις φορές, ενώ είχε ήδη προετοιμάσει και τις κινήσεις ενός ακόμη παιχνιδιού. Η αντίδραση των ανθρώπων της παγκόσμιας ομοσπονδίας του αθλήματος (FIDE) ήταν άμεση: ο σκακιστής τιμωρήθηκε με αποκλεισμό έξι ετών από τις διοργανώσεις της, και έχασε τον τίτλο του Grandmaster.

Ο Ιγκόρ Ραούσις έχει βρεθεί μέχρι την 50ή θέση στην κατάταξη της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Εχει εκπροσωπήσει τη χώρα του σε τρεις Ολυμπιάδες σκακιού, συμμετείχε σε παγκόσμια πρωταθλήματα και ήταν προπονητής αθλητών. Υστερα από την τιμωρία του θα μπορεί να παίξει σκάκι μόνο μέσα από το Διαδίκτυο και να εργάζεται ως προσωπικός προπονητής σκακιστών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο στο σκάκι. Το 2015 ο Γκαϊόζ Νιγκαλίντζε, σε αγώνα στο Ντουμπάι, συνδέθηκε μέσω ηλεκτρονικής συσκευής στο Ιντερνετ όπου μία εφαρμογή του ανέλυσε τον τρόπο παιχνιδιού που θα έπρεπε να ακολουθήσει. Τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τριών ετών και αφαίρεση του τίτλου Grandmaster.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή