Από το «σφαγείο» της Λιβερίας, στη νέα ζωή μέσω της Μπάγερν

Από το «σφαγείο» της Λιβερίας, στη νέα ζωή μέσω της Μπάγερν

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυσία, σκληρή δουλειά και πίστη είναι τρία από τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας του μόλις 19χρονου άσου της Μπάγερν Μονάχου, Αλφόνσο Ντέιβις. Η ιστορία του νεαρού ταλαντούχου αριστερού οπισθοφύλακα των «Βαυαρών» θα μπορούσε να γίνει σενάριο για ταινία, ενώ αποδεικνύει πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο σε αυτήν τη ζωή.

Ο Ντέιβις γεννήθηκε το 2000 στην Γκάνα, όμως η ιστορία του ξεκινάει ένα χρόνο νωρίτερα, στη Δυτική Αφρική και πιο συγκεκριμένα στη Λιβερία. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1999-2003), οι γονείς του μετατρέπονται σε πρόσφυγες και προσπαθούν να γλιτώσουν τον θάνατο. Το χρονικό αυτό διάστημα, 200.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ πολλαπλάσιοι τραυματίστηκαν. «Περνάγαμε πάνω από πτώματα για να βρεις φαγητό», είχε δηλώσει εμφατικά η μητέρα του, Βικτόρια, το 2017. Υστερα από κατάθεση ψυχής, οι δυο τους καταφέρνουν να φτάσουν ασφαλείς στην Γκάνα. Μερικούς μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2000, ο Αλφόνσο γεννιέται και η ζωή για τους γονείς του γίνεται ακόμη δυσκολότερη. «Ημαστε κλειδωμένοι στο κέντρο προσφύγων, δεν υπήρχε κανένας τρόπος να φύγουμε», εξηγεί η Βικτόρια. Πέντε χρόνια αργότερα, η οικογένεια έκανε αίτηση για να μετακομίσει στον Καναδά και το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Κι ενώ δεν είχαν κανέναν γνωστό εκεί, έκαναν τα πάντα για να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή.

Η μητέρα του κατάφερε να βρει δουλειά σε υπηρεσίες φύλαξης στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, ενώ ο πατέρας του εργαζόταν σε εργοστάσιο πουλερικών, αναζητώντας ασφάλεια, ελευθερία και μία ευκαιρία για τα παιδιά τους. Και τη βρήκαν με το απρόβλεπτο ταλέντο του Αλφόνσο. Παρά το γεγονός πως στον Καναδά το χόκεϊ επί πάγου είναι το πιο διάσημο άθλημα, η οικογένεια του Ντέιβις εντόπισε μια τοπική σχολή ποδοσφαίρου, η οποία επρόκειτο να αλλάξει τη ζωή της οικογένειας.

Μέσα από το «χόμπι» του, ο Ντέιβις κατάφερε να ενταχθεί στην κορυφαία ομάδα του Βανκούβερ, τους Ουάιτκαπς, σε ηλικία μόλις 14 ετών. Ενα χρόνο αργότερα, «στάλθηκε» δανεικός στη δεύτερη ομάδα του Βανκούβερ, στη δεύτερη κατηγορία των ΗΠΑ και Καναδά (USL) και στα 15 του έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του πρωταθλήματος που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο. Αφού έκανε ντεμπούτο και στο MLS, ο Ντέιβις μέτρησε οκτώ γκολ και δέκα ασίστ σε 31 συμμετοχές. Ως αποτέλεσμα, στα 17 του χρόνια κατάφερε να κερδίσει μεταγραφή σε μία εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης, την Μπάγερν Μονάχου. Οι πρωταθλητές Γερμανίας δαπάνησαν 11 εκατομμύρια ευρώ και ο ίδιος έγινε η ακριβότερη «ποδοσφαιρική εξαγωγή» στην ιστορία του αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Στις 27 Ιανουαρίου του 2019 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη φανέλα των «Βαυαρών», ενώ την 9η φετινή αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα ξεκίνησε βασικός για πρώτη φορά. Το «κερασάκι στην τούρτα» για τον ίδιο ήρθε στις 6 Νοεμβρίου, όταν αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στον Ολυμπιακό. Από τότε παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ομάδα του, σε ηλικία μόλις 19 ετών, δείχνοντας πως ο εφιάλτης της Λιβερίας θα μείνει μια φρικτή ανάμνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή