Τι συμβαίνει με την Κένυα;

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο προ τριμήνου Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Κατάρ, η Κένυα συγκέντρωσε πέντε χρυσά και αναδείχθηκε δεύτερη στον πίνακα των μεταλλίων πίσω από τις ΗΠΑ, χάρη στις σπουδαίες επιδόσεις της στις μεγάλες αποστάσεις. Ωστόσο η εικόνα του κενυατικού στίβου έχει θολώσει ιδιαιτέρως έκτοτε, με αλλεπάλληλες υποθέσεις ντόπινγκ σε μια χώρα όπου οι έλεγχοι ήταν ανέκαθεν επιεικώς προβληματικοί.

Τα ονόματα των τιμωρηθέντων Κενυατών εντός του 2019 για υποθέσεις ντόπινγκ έχουν πέσει βροχή, και το χειρότερο είναι ότι στον κόσμο του στίβου λίγοι εκπλήσσονται… Μεταξύ όσων τιμωρήθηκαν στη χρονιά που τελειώνει είναι ο χρυσός ολυμπιονίκης το 2008 και τρις παγκόσμιος πρωταθλητής στα 1.500 μέτρα Ασμπελ Κίπροπ, ο παγκόσμιος ρέκορντμαν του ημιμαραθωνίου Αμπραχαμ Κίπτουμ, και η πρωταθλήτρια Αφρικής στα 10.000 μέτρα Τζόις Τσεπκιρούι. Συνολικά, πάνω από 60 δρομείς της Κένυας έχουν αποκλειστεί λόγω ντοπαρίσματος.

Ομως, η πιο σημαντική περίπτωση ντοπαρίσματος στην Κένυα έως τώρα είναι η Τζεμίμα Σουμγκόνγκ. Η 35χρονη σήμερα μαραθωνοδρόμος έγινε το 2016 στο Ρίο η πρώτη Κενυάτισσα που κατέκτησε το χρυσό στον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Υστερα από μια περίεργη υπόθεση το 2012, όταν συνελήφθη μετά τον Μαραθώνιο της Βοστώνης να έχει κάνει χρήση στεροειδών αλλά η τιμωρία της ανακλήθηκε χάρη σε παραθυράκι των κανονισμών, η Σουμγκόνγκ βρέθηκε το 2017 να έχει κάνει χρήση ερυθροποιητίνης, ενώ τον Ιανουάριο φέτος η τιμωρία της επεκτάθηκε μέχρι το… 2027, διότι αποδείχθηκε ότι αλλοίωνε τα ιατρικά της δεδομένα, μεταξύ άλλων. Και όμως το μετάλλιό της από τους Ολυμπιακούς του Ρίο το έχει ακόμη δικό της.

Την περασμένη εβδομάδα τιμωρήθηκε λόγω ντόπινγκ και η κουνιάδα της Σουμγκόνγκ, Σάρα Τσεπτσιρτσίρ, που προπονείτο με τη νικήτρια του Ρίο και είχαν τον ίδιο ατζέντη, τον Φεντερίκο Ρόσα: Ο Ιταλός είχε συλληφθεί στο παρελθόν για υπόθεση ντόπινγκ αθλητών του και φαίνεται να έχει ενεργό ρόλο στην ανάδειξη αρκετών αθλητών που αποδείχθηκαν ντοπαρισμένοι, όπως ο Κίπροπ και παλαιότερα η Ρίτα Τζεπτού.

Ωστόσο οι κενυατικές αρχές απέσυραν τις κατηγορίες εις βάρος του κ. Ρόσα. Η χρονιά που φεύγει, μας έδωσε παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο γυναικών από την Μπρίτζιντ Κόσγκεϊ και τον πρώτο άνθρωπο που έτρεξε την απόσταση του Μαραθωνίου κάτω από δύο ώρες (υπό ειδικές συνθήκες), τον Ελιουντ Κιπτσόγκε. Και οι δύο Κενυάτες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ και η διεθνής ομοσπονδία του στίβου έχουν θέσει την Κένυα στην πρώτη γραμμή των ελέγχων, αλλά μέχρι εκεί, και ενώ η κενυατική κυβέρνηση τόνισε προ τριών εβδομάδων ότι από τα μέσα του 2020 θα αυστηροποιήσει τις ποινές για όσους συλλαμβάνονται ντοπαρισμένοι, απειλώντας με φυλακίσεις.

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Κατάρ η γερμανική τηλεόραση είχε αποκαλύψει σε ντοκιμαντέρ την εκτεταμένη χρήση πρακτικών ντοπαρίσματος των δρομέων μεγάλων αποστάσεων, με βίντεο χορήγησης ερυθροποιητίνης σε έναν αθλητή και μια αθλήτρια κορυφαίου επιπέδου σε φαρμακείο, αλλά και ομολογία γιατρού ότι οι Κενυάτες αθλητές και αξιωματούχοι έχουν βρει τρόπο να παρακάμπτουν τους ελέγχους. Επομένως, εάν οι διεθνείς αρχές δεν ελέγξουν την Κένυα όπως έλεγξαν τη Ρωσία, θα είναι υπόλογες στο παγκόσμιο αθλητικό κίνημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή