Ελληνική πυγμαχία ώρα μηδέν

Ελληνική πυγμαχία ώρα μηδέν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο… κανναβάτσο βρίσκεται η ελληνική πυγμαχία, καθώς η δράση έχει μεταφερθεί από τα ρινγκ στα δικαστήρια, ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες ανθρώπων του χώρου, έξι μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν υπάρχει οργανωμένη εθνική ομάδα. Πριν από λίγες ημέρες η Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος Ηθικής και Δεοντολογίας (ΕΦΙΠΗΔ) στέρησε τη Φίλαθλο Ιδιότητα για 18 μήνες από μέλη της προηγούμενης διοίκησης και η επόμενη σκηνή αναμένεται να διαδραματιστεί σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Παράγοντες του αθλήματος είχαν καταγγείλει στην ΕΦΙΠΗΔ ότι η διοίκηση της πυγμαχίας λειτουργούσε με αντιαθλητικό τρόπο και περιόριζε τη διεξαγωγή αγώνων, συρρικνώνοντας την πυγμαχία. Ελάχιστες ημέρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση της ΕΦΙΠΗΔ, άνθρωποι της ομοσπονδίας, υπό τον φόβο τιμωρίας, παραιτήθηκαν και μια άλλη ομάδα παραγόντων –η οποία, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε σχέση με την τέως διοίκηση–, ζήτησε προσωρινή διοίκηση από το πρωτοδικείο. Προπονητές και φορείς του αθλήματος στράφηκαν κατά αυτής της απόφασης και σήμερα αναμένεται να εκδικαστεί.

«Εμείς ως σύνδεσμος προπονητών είμαστε αυτοί που προασπιζόμαστε πρωτίστως το άθλημά μας και αγωνιούμε για την πρόοδό του. Ενέργειες όπως αυτές που έκανε η διοίκηση υποσκάπτουν το μέλλον του αθλήματος και το συρρικνώνουν. Αυτές οι ενέργειες είναι όχι μόνο κατακριτέες, αλλά πρέπει να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να τις ανατρέψουμε, διότι βλάπτουν το άθλημα», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Πυγμαχίας, Χρήστος Τριάντης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τέως διοίκηση της ομοσπονδίας, μετά τη γενική συνέλευση, άλλαξε, χωρίς να έχει εγκριθεί από όλα τα σωματεία, την προκήρυξη, και όποιο σωματείο ήθελε να διοργανώσει αγώνες θα έπρεπε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να καταβάλει στην ομοσπονδία 3.000 ευρώ.

Τα ερασιτεχνικά σωματεία, και ειδικά τα πυγμαχικά, δεν έχουν ιδιαίτερους πόρους και έτσι οι αγώνες μειώθηκαν. Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της ομοσπονδίας ζήτησε όριο αγώνων από αθλητές προκειμένου να μετάσχουν σε πανελλήνια πρωταθλήματα και έτσι πολλοί αθλητές και σωματεία δεν μπόρεσαν να πάρουν μέρος επειδή δεν είχαν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό αναμετρήσεων.

Το 2020 είναι ολυμπιακή χρονιά. Δεκάδες πυγμάχοι από όλο τον κόσμο διεκδικούν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Οσον αφορά την ελληνική πυγμαχία, όπως καταγγέλλει στην «Κ» ο πρόεδρος των προπονητών, δεν διαθέτει οργανωμένη εθνική ομάδα. «Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός. Κανονικά, πριν από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα έπρεπε να υπάρχει ένας προγραμματισμός, ώστε να αναδειχθούν και να στηριχθούν οι αθλητές που θα διεκδικήσουν προκρίσεις. Κατά καιρούς συστήνονται εθνικές ομάδες, οι οποίες εκπροσωπούν τη χώρα στο εξωτερικό και αποτελούνται από πυγμάχους και προπονητές σωματείων που είναι κοντά στη διοίκηση της ΕΟΠ. Δεν υπάρχει τίποτα οργανωμένο. Η ομοσπονδία δεν διοργανώνει αγώνες, ώστε να εξελιχθούν οι αθλητές μας. Διοργανώνει μόνο τρία πανελλήνια πρωταθλήματα. Το άθλημα υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα. Πρέπει κάτι να αλλάξει. Αυτή την αλλαγή την περιμένει όλος ο κόσμος της πυγμαχίας», τόνισε ο κ. Τριάντης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή