To ποδόσφαιρο της νέας δεκαετίας

To ποδόσφαιρο της νέας δεκαετίας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται καθημερινά μέσα από νέες τάσεις, συστήματα και τακτικές. Μέσα στη δεκαετία του 2020-2029, κορυφαίοι προπονητές και αθλητές ανά τον κόσμο αναμένεται να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές οι οποίες ενδέχεται να τροποποιήσουν κατά ένα βαθμό το πιο δημοφιλές άθλημα του πλανήτη.

Μία από τις νέες τακτικές έχει να κάνει με τη χρήση των στόπερ στην επιθετική λειτουργία μιας ομάδας. Μέχρι και σήμερα, οι κεντρικοί αμυντικοί δεν συμβάλλουν σχεδόν ποτέ στην επιθετική γραμμή, γεγονός που σύμφωνα με το Athletic, αναμένεται να αλλάξει σταδιακά από τις ερχόμενες σεζόν.

Την τελευταία δεκαετία, οι κεντρικοί αμυντικοί συνεισφέρουν επιθετικά μόνο στο παιχνίδι της κατοχής της μπάλας ή μέσα από τις στημένες φάσεις. Η κίνηση χωρίς την μπάλα όμως για αυτούς τους ποδοσφαιριστές και η μετακίνησή τους προς τη μεσαία και εν συνεχεία επιθετική γραμμή, αναμένεται να κάνει την είσοδό της ακόμη πιο έντονα στον χώρο του ποδοσφαίρου τα επόμενα χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο το ποδόσφαιρο θα μετατραπεί σε ένα σπορ ακόμη πιο συναρπαστικό και επιθετικό. Οι αμυντικές γραμμές των ομάδων αναμένεται να είναι πλέον πιο συχνά ανεβασμένες στο κέντρο του γηπέδου και οι λεγόμενες «παγίδες» θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στη ροή ενός παιχνιδιού. Για να καταφέρει η επιτιθέμενη ομάδα να ξεπεράσει αυτές τις «παγίδες» του αντιπάλου, θα χρειάζεται συνεχή κίνηση χωρίς την μπάλα.

Τέλος, σημαντικές αλλαγές τακτικής πρόκειται να υπάρξουν και στις στημένες φάσεις των ομάδων. Σε ένα ελεύθερο λάκτισμα, οι προπονητές θα απαιτούν από τον τερματοφύλακα να ξεκινήσει κάτι δημιουργικό από την αμυντική γραμμή της ομάδας, παρά να προτιμήσει μία μεγάλη μπαλιά. Ακόμη και σε φάουλ, νέα συστήματα με κοντινές πάσες και συνεχή κίνηση θα πρωταγωνιστήσουν, καταργώντας ουσιαστικά τα ανώφελα γεμίσματα.

Το ποδόσφαιρο μεταλλάσσεται και ο χρόνος θα δείξει αν αυτή η μετάλλαξη θα είναι προς όφελός του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή