Ολυμπιονίκης ετών 99…

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ενέργεια και χαμόγελα που θυμίζουν κοριτσάκι 9 ετών, η Άγκνες Κελέτι γιόρτασε, χθες, τα γενέθλιά της. Η Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής συμπλήρωσε τα 99 χρόνια, είναι η μεγαλύτερη εν ζωή Ολυμπιονίκης, και, φυσικά, έχει κάθε λόγο να χαμογελάει. Και πως να μη χαμογελάει όταν κατάφερε να επιβιώσει από τη γερμανική εισβολή στην Ουγγαρία, να αποφύγει το Αουσβιτς, και, λίγα χρόνια αργότερα, να κατακτήσει 10 μετάλλια (5-3-2) σε Ολυμπιακούς Αγώνες (δείτε εδώ το αφιέρωμα που είχε κάνει για την αθλήτρια η «Καθημερινή» το 2014).

Σήμερα, η 99χρονη «χρυσή» Ολυμπιονίκης ζει σε ένα κομψό διαμέρισμα στη Βουδαπέστη και προτιμάει να μιλάει για το μέλλον, και όχι για το ένδοξο παρελθόν. «Καλύτερα να μιλάμε για το μέλλον. Αυτό πρέπει να είναι όμορφο. Το παρελθόν έχει περάσει», δήλωσε στα ΜΜΕ την ημέρα των γενεθλίων της.

Σε ηλικία 16 ετών αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ουγγαρίας, αλλά η εβραϊκή καταγωγή της σε συνδυασμό με την καλή σχέση της Ουγγαρίας με τη Γερμανία αποτέλεσαν αιτία για να αποχαιρετίσει το 1944 τα μέλη της οικογένειάς της, τα οποία οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς. Η ίδια, για να επιβιώσει, είχε προμηθευτεί πλαστά έγγραφα που έλεγαν ότι ήταν χριστιανή, εργαζόταν ως υπηρέτρια σε μία γερμανόφιλη οικογένεια και τις ελεύθερες ώρες της βοηθούσε για να μαζευτούν τα πτώματα των σκοτωμένων συμπατριωτών της. Όταν έμαθε ότι οι έγγαμες γυναίκες δεν πηγαίνουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης παντρεύτηκε τον καλό της φίλο και συναθλητή Ίστβαν Σαρκάνι.

Ολυμπιονίκης ετών 99…-1

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1948 την βρήκαν στο προπονητήριο, αλλά ένας τραυματισμός δεν της επέτρεψε να πάρει μέρος. Το 1952 ήταν 31 ετών και με την εμφάνισή της, και τις διακρίσεις της στο Ελσίνκι, απάντησε σε όσους τη θεωρούσαν μεγάλη. Αντίστοιχη, ήταν η εμφάνισή της και το 1956, στη Μελβούρνη. Η Αγκνες Καλέτι από τη στιγμή που είχε κερδίσει τη μάχη για τη ζωή, έδειξε ότι και η μάχη με το βιολογικό ρολόι θα είχε νικήτρια την ίδια.

Και αυτό το βιολογικό ρολόι δείχνει ότι το ελέγχει ακόμη. Παρά τα 99 της χρόνια μπορεί ακόμη να εκτελέσει δύσκολες -για τους κοινούς θνητούς- γυμναστικές ασκήσεις.

Σήμερα ασχολείται με την ορειβασία και δεν παρακολουθεί αθλητισμό. «Δεν βλέπω Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον», τονίζει η παλαιά πρωταθλήτρια, η οποία είχε μεγάλο ταλέντο και στη μουσική (βιολοντσέλο).

Η Αγκνες Καλέτι έχει συμπεριληφθεί στους 12 κορυφαίους αθλητές της Ουγγαρίας. Υπήρξε για πολλά χρόνια προπονήτρια, αλλά όταν την ρωτάνε τι πρέπει να μάθουν τα παιδιά, αυτή απαντάει χωρίς δισταγμό: «Τη χαρά της ζωής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή