Νόμοι αλλάζουν, η βία επιβιώνει

Νόμοι αλλάζουν, η βία επιβιώνει

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θάνατος του Βούλγαρου οπαδού στη Θεσσαλονίκη είναι ένα δραματικό περιστατικό στη μακρά αλυσίδα οπαδικής βίας. Αυτό το θλιβερό περιστατικό δεν ήταν το μοναδικό των τελευταίων ημερών ώστε να χαρακτηριστεί τυχαίο και μεμονωμένο: η απόφαση αναβολής του αγώνα Κυπέλλου Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ λόγω των πληροφοριών της αστυνομίας περί «ραντεβού» οργανωμένων οπαδών της «Ενωσης» με αντίστοιχους του Ολυμπιακού, σε συνδυασμό με τα επεισόδια έξω από το «Γ. Καραϊσκάκης» μεταξύ «ερυθρόλευκων» χούλιγκαν και της αστυνομίας σε ένα παιχνίδι… κεκλεισμένων των θυρών κόντρα στον Παναθηναϊκό, δείχνουν με εμφατικό τρόπο ότι η βία με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις είναι παρούσα, διαχρονική και έχει αμέτρητα «πρόσωπα» στη χώρα μας.

Η δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου το μακρινό 2007 σε «ραντεβού θανάτου» οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, προκάλεσε καθολικό αποτροπιασμό, αλλά το σοκ που γέννησε δεν κράτησε αρκετά ώστε να αποτρέψει τον θάνατο του φιλάθλου του Εθνικού, Κώστα Κατσούλη το 2014, σε επεισόδια με οπαδούς του Ηρόδοτου μέσα στο γήπεδο. Ο αιματηρός τελικός Κυπέλλου ΑΕΚ – ΠΑΟΚ στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου το 2017 ήταν ένα ακόμη σοκαριστικό επεισόδιο στο ατέρμονο σκηνικό βίας που χρόνια τώρα έχει στηθεί στον χώρο του ελληνικού αθλητισμού, διανθισμένο από επιθέσεις σε συνδέσμους φιλάθλων αντίπαλων ομάδων, ραντεβού για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, διακοπές αγώνων, επιθέσεις σε διαιτητές κ.ά. Κι όλα αυτά παρά τις συνεχείς εξαγγελίες και τα ευχολόγια των αρμοδίων, παρά τους νόμους που ψηφίζονται ακατάπαυστα και παρά τα μέτρα που  λαμβάνονται για την καταπολέμηση της βίας…

Σε επίπεδο νόμων, στην ιστορία έχει μείνει το «ιδιώνυμο αδίκημα» του «νόμου Ορφανού» το 2006, βάσει του οποίου οδηγούνταν στη φυλακή όλοι όσοι συλλαμβάνονταν για επεισόδια στα γήπεδα. Η εφαρμογή του προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από τους οργανωμένους φιλάθλους των ομάδων και δύο χρόνια αργότερα καταργήθηκε από τον διάδοχο του κ. Ορφανού, Γιάννη Ιωαννίδη. Το 2012 το «ιδιώνυμο» επανήλθε στον «νόμο Γερουλάνου – Μπιτσαξή», με δύο προϋποθέσεις: πρώτον, ο δράστης να είναι υπότροπος ή να τελεί κατά συνήθεια επεισόδια και δεύτερον, να κρίνεται ιδιαιτέρως επικίνδυνος. Στον «νόμο Κοντονή» του 2015 προβλεπόταν ότι η επιβαλλόμενη ποινή μπορεί να ξεπεράσει το ανώτατο όριο όταν ο δράστης χρησιμοποίησε όπλο και αν εκδήλωσε ρατσιστική συμπεριφορά, ανάλογα με τη βαρύτητα των πράξεών του. Προβλεπόταν, επίσης, η συχνή παρουσία στο αστυνομικό τμήμα όσων καταδικάζονταν για αδικήματα βίας.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο είχε έλθει θεωρητικά με τον «νόμο Βενιζέλου» το 2002, όμως η χρήση του έγινε υποχρεωτική δέκα χρόνια αργότερα, με τον νόμο του 2012. Τότε προβλέφθηκαν η έκδοση κάρτας φιλάθλου, η δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων φιλάθλων, η δημιουργία συστήματος κεντρικής διαχείρισης εισιτηρίων που θα συνδέεται μέσω της κάρτας φιλάθλου με την κεντρική βάση δεδομένων, η χρήση και λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων, όπως και η επεξεργασία και φύλαξη των δεδομένων που αυτά παράγουν. Ωστόσο, λόγω των συνεχών παρατάσεων από τους αρμόδιους υπουργούς με διαφορετικές κατά περίσταση αιτιολογίες, η «κάρτα φιλάθλου» δεν έχει εφαρμοστεί.

Στον νόμο του 2002 προβλεπόταν η εγκατάσταση καμερών τουλάχιστον στα γήπεδα που διεξάγονται αγώνες της Α΄ Εθνικής κατηγορίας. Με τον «νόμο Κοντονή» το 2015 απαγορεύθηκε η συμμετοχή οποιασδήποτε ομάδας σε γήπεδα που δεν έχουν κάμερες και χωρίς να υπάρχει ηλεκτρονικό/ονομαστικό εισιτήριο. Ολα αυτά ισχύουν κατά περίσταση μόνο στα χαρτιά. Στην πράξη, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και η μη εφαρμογή όλων όσα προβλέπουν οι νόμοι, καθιστούν τα γήπεδα στην Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι».

Ο έλεγχος των συνδέσμων φιλάθλων είναι αλυσιτελής. Ο νόμος του 2012 προβλέπει τη μετατροπή τους σε λέσχες κατά τις διατάξεις του αστικού κώδικα και καθιστά την ΑΑΕ με την οποία συνδέονται υπεύθυνη για την αναγνώρισή τους και για τις πράξεις βίας των μελών τους. Προβλέπει, επίσης, ετήσια υποβολή στοιχείων στη ΓΓΑ, όπως αντίγραφο ποινικού μητρώου, μητρώου μελών κ.ά. Μάλιστα, σε περίπτωση παραβίασης από μέλη Δ.Σ. ΑΑΕ των ως άνω υποχρεώσεων, προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και πρόστιμο 100.000 ευρώ. Παρά τις αυστηρές προϋποθέσεις, μόλις δέκα σύνδεσμοι λειτουργούν ακολουθώντας τις επιταγές του νόμου.

Οι υπόλοιποι αντί να κλείσουν, επιβιώνουν με ανοχή και «παραθυράκια».

Στον νόμο του 2012 εισήχθη η διάκριση των «μεμονωμένων» και «οργανωμένων» μετακινήσεων οπαδών. Η απαγόρευση των «μεμονωμένων μετακινήσεων» καταργήθηκε εν τοις πράγμασι επί υπουργίας Λ. Αυγενάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή