Ποδόσφαιρο: Επίδειξη… ελληνικής πραγματικότητας

Ποδόσφαιρο: Επίδειξη… ελληνικής πραγματικότητας

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογές στην ΕΠΟ το προσεχές καλοκαίρι, αντί του Οκτωβρίου που βάσει νόμου πρέπει να γίνουν, και συχνότερες κλήσεις ξένων διαιτητών κυρίως στους αγώνες των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ 1 αποφασίστηκαν στην πολυσυζητημένη συνάντηση των ισχυρών ανδρών των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ της χώρας (Ιω. Αλαφούζος, Ευ. Μαρινάκης, Δ. Μελισσανίδης και Ι. Σαββίδης), που με πρωτοβουλία και παρουσία των FIFA/UEFA αλλά και του υφυπουργού Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκη, ο οποίος επίσης ήταν παρών, έγινε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία και των προέδρων της ΕΠΟ και της Σούπερ Λιγκ 1.

Ο εκπρόσωπος των διεθνών συνομοσπονδιών, Χέρμπερτ Χούμπελ, δήλωσε μετά το τέλος της τετράωρης συνάντησης: «Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υφυπουργό Αθλητισμού που έφερε και τους τέσσερις παράγοντες μαζί για συνάντηση στην Αθήνα. Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνάντηση πήγε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε.

Η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα γιατί μίλησαν οι παράγοντες μεταξύ τους. Ουσιαστικά από τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνάντηση  αποφασίστηκε οι εκλογές της ΕΠΟ να γίνουν νωρίτερα, κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούνιο του 2020. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι ξένοι διαιτητές κυρίως στα κρίσιμα παιχνίδια των πλέι οφ. Επίσης θα συνεχιστούν οι συνομιλίες και ο διάλογος. Θα υπάρξει νέα συνάντηση με τη συνδρομή της FIFA, της UEFA και του υφυπουργού».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε κατά την έξοδό του από την αίθουσα της συνάντησης: «Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή συνάντηση δεν έλυσε όλα τα προβλήματα, όμως έβαλε μια σειρά. Είμαι βέβαιος ότι αύριο θα επικυρωθούν όσα ειπώθηκαν σήμερα και θα πάμε παραπέρα. Η δουλειά δεν σταματά και σήμερα έγινε μια καλή αρχή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση για να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη θέση του προέδρου της ΕΠΟ φαίνεται ότι δεν πέρασε, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού αναμένεται να υπάρξουν και άλλες συναντήσεις. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του Δημήτρη Μελισσανίδη προς τους εκπροσώπους της FIFA και της UEFA «Εσείς πως βγάζετε πρόεδρο; Με εκλογές δεν το κάνετε και μέσα από τις διαδικασίες του καταστατικού; Ετσι θα το κάνουμε και εμείς στην ΕΠΟ…».

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης επέμεινε για νέο αρχιδιαιτητή, ωστόσο δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει άμεση αντικατάσταση του Βίτορ Μέλο Περέιρα. Πάντως, πρόθεση των FIFA/UEFA είναι και ο επόμενος πρόεδρος της ΚΕΔ να είναι αλλοδαπός.

Ο Ιβάν Σαββίδης επέμενε στους ξένους διαιτητές, όπως και ο Γιάννης Αλαφούζος, και οι αποφάσεις που πάρθηκαν όσον αφορά τη διαιτησία ήταν η ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή ξένων διαιτητών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τραπέζι έπεσε η πρόταση όλα τα παιχνίδια των πλέι οφ να γίνουν με ξένους διαιτητές, κάτι που φαίνεται ότι θα γίνει.

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης συζήτησης, υπήρξαν και στιγμές έντασης μεταξύ του κ. Μαρινάκη και των κ. Σαββίδη και Γραμμένου. Ο Χούμπελ σχολίασε: «Εγώ όντας Αυστριακός δεν είμαι συνηθισμένος στη δική σας νοοτροπία. Ειπώθηκαν πράγματα που ίσως είναι αντίθετα στη δική μου κουλτούρα και ήταν προσβλητικά».

Η τοποθέτηση Μαρινάκη

Λίγη ώρα μετά το πέρας της συνάντησης, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έδωσε στη δημοσιότητα τη μακροσκελή τοποθέτησή του, όπου έστρεψε τα «πυρά» του κατά ΕΠΟ, ΚΕΔ, ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατηγόρησε την Ομοσπονδία για «κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια» και τόνισε ότι έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά. Χαρακτήρισε σκάνδαλο την υπόθεση «πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης». Σχετικά με τη διαιτησία, υποστήριξε ότι «πριν από δύο μήνες αποστείλαμε στον υπουργό και στις FIFA/UEFA μία πλήρη και αναλυτική επιστολή σχεδόν 20 σελίδων, με σωρεία στοιχείων που επεξεργάστηκαν ειδικοί αναλυτές και γνώστες του ποδοσφαίρου, σε σχέση με τις επαναλαμβανόμενα λανθασμένες διαιτητικές αποφάσεις εναντίον της ομάδας μας, αλλά και άλλων ομάδων και ταυτόχρονα υπέρ του ΠΑΟΚ και των ομάδων που ασκεί επιρροή. Αυτά συμβαίνουν συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια αλλά πια, παρά τη χρήση του VAR, δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα. […] Οσο για όσα φημολογούνται για την ανάγκη συναίνεσης όλων για τον αρχιδιαιτητή, εγώ δεν θέλω να έχω καμία σχέση ούτε να γνωρίζω καν ποιος είναι. Εχω εμπιστοσύνη στην UEFA, που επιλέγει αρχιδιαιτητές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να το κάνει και εδώ, τοποθετώντας έναν άνθρωπο με κύρος και εμπειρία».

«Αυτό το ποδόσφαιρο, κύριοι, δεν μας εκφράζει. Αυτό που εκφράζει εμένα και τον Ολυμπιακό είναι η αναβάθμιση του προϊόντος και η πρόοδος της ομάδας μας σε όλα τα επίπεδα», κατέληξε στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή