Το σύστημα αξιολόγησης αθλητικών ομοσπονδιών «ΧΙΛΩΝ»

Το σύστημα αξιολόγησης αθλητικών ομοσπονδιών «ΧΙΛΩΝ»

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα πράγματα που σε μαθαίνει ο αθλητισμός είναι η αξιοκρατία. Και αξιοκρατία χωρίς αξιολόγηση δεν υπάρχει. Μετρήσιμη όμως αξιολόγηση (η μεζούρα και το χρονόμετρο δεν λένε ψέματα) και όχι με βάση συμπάθειες και κομματικές φιλίες, όχι με βάση το ποιοι είναι «δικοί μας» και «δικοί τους». Από τότε που ήμουν αθλητής άκουγα για ένα αντικειμενικό, διαφανές σύστημα αξιολόγησης των ομοσπονδιών. Ωραία λόγια, ιδέες, φιλότιμες αλλά ημιτελείς προσπάθειες. Αυτό λοιπόν που θα κάνει από φέτος η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι να εφαρμόσει μια τεχνοκρατική προσέγγιση αξιολόγησης των αθλητικών ομοσπονδιών. Το σύστημα «ΧΙΛΩΝ», όπως ονομάστηκε από τον Λακεδαιμόνιο φιλόσοφο στον οποίο αποδίδεται το «μηδέν άγαν», θα αποτελέσει το πρώτο σύστημα διαφανούς και αντικειμενικής αξιολόγησης των ομοσπονδιών, με μετρήσιμους δείκτες. Οι αριθμοί μπορεί να μη λένε πάντα όλη την αλήθεια, αλλά λένε τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της.

Για να είναι η αξιολόγηση όσο το δυνατόν πλήρης, χρησιμοποιούμε 64 δείκτες που συλλέγονται από τα δεδομένα των ομοσπονδιών. Οι δείκτες αυτοί συντίθενται μέσω μιας διαδικασίας πολυκριτηριακής ανάλυσης ώστε να καταλήξουμε τελικά σε 4 κριτήρια με βάση τα οποία θα αξιολογηθούν οι ομοσπονδίες. Τα 4 αυτά κριτήρια είναι το μέγεθος, η δραστηριότητα, οι διακρίσεις και η διακυβέρνηση. Οι επιδόσεις των ομοσπονδιών στους διάφορους δείκτες και στα κριτήρια καθορίζονται από κάποιες τιμές αναφοράς που εξάγονται από το ίδιο το δείγμα των συγκρινόμενων μεταξύ τους ομοσπονδιών.

Οι συντελεστές βαρύτητας των δεικτών και των κριτηρίων είναι αυτές οι παράμετροι που καθορίζουν την πολιτική ή την κατεύθυνση που θέλει να δώσει η πολιτεία. Σε ό,τι αφορά το μέγεθος, αυτό καθορίζεται κυρίως από τον αριθμό των αθλημάτων, των σωματείων, των ενεργών αθλητών αλλά και την ιστορικότητα της κάθε ομοσπονδίας. Η δραστηριότητα αφορά τις εσωτερικές διοργανώσεις, την ανάπτυξη, τις εθνικές ομάδες, την ανάληψη διεθνών διοργανώσεων, τις δραστηριότητες επιμόρφωσης και αντιντόπινγκ και τέλος τη γεωγραφική κάλυψη. Στο κριτήριο των διακρίσεων λαμβάνονται υπόψη οι διακρίσεις αθλητών της κάθε ομοσπονδίας στις δύο τελευταίες διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων και Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων όλων των ηλικιών. Η διαδικασία βαθμολόγησης των διακρίσεων ακολουθεί την αντίστοιχη φιλοσοφία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (κάθε θέση ανάλογα με τη διοργάνωση και την ηλικιακή κατηγορία παίρνει ανάλογους βαθμούς). Στις διακρίσεις συμπεριλαμβάνεται επίσης και ένα στοιχείο ολυμπιακής κληρονομιάς με βάση τις συμμετοχές των αθλημάτων στους 10 τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τέλος, στο κριτήριο της διακυβέρνησης λαμβάνονται υπόψη στοιχεία διαφάνειας (δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας ή στη Διαύγεια αποφάσεων, πρακτικών και οικονομικών καταστάσεων), ο βαθμός συμμόρφωσης με καλές πρακτικές, η εξασφάλιση χορηγιών, η αναλογία διοικητικών εξόδων ως προς το σύνολο του προϋπολογισμού και η μείωση των οφειλών.

Ο στόχος ενός συστήματος πολυκριτηριακής αξιολόγησης όπως το σύστημα «ΧΙΛΩΝ» είναι διττός. Αφενός να υπάρχει μια μετρήσιμη και όσο το δυνατόν αντικειμενική αξιολόγηση των ομοσπονδιών, η οποία θα συνδέεται με την κρατική επιχορήγηση και αφετέρου να ξέρουν οι ομοσπονδίες με ποια κριτήρια θα αξιολογούνται, πού πρέπει να δίνουν έμφαση και προς τα πού πρέπει να κατευθύνουν τους πόρους τους. Στη συνάντηση που θα γίνει με τις Ομοσπονδίες στα μέσα Φεβρουαρίου πιστεύω ότι θα γίνει μια γόνιμη συζήτηση ώστε να ακούσουμε και όλοι μαζί να βελτιώσουμε την αξιολογική διαδικασία.

Ο σκοπός της συγκριτικής αξιολόγησης μεταξύ των ομοσπονδιών με το σύστημα «ΧΙΛΩΝ» δεν είναι να βγάλουμε έναν «πρωταθλητή», αλλά μέσω μιας αλληλεπιδραστικής διεργασίας να μπούμε όλοι (πολιτεία και ομοσπονδίες) σε μια διαδικασία βελτίωσης των αθλητικών υπηρεσιών προς την κοινωνία. Και αν δεν μετρήσεις κάτι, δεν μπορείς να το βελτιώσεις.

* Ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς είναι γενικός γραμματέας Αθλητισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή