Ο υποβιβασμός μετετράπη σε αφαίρεση βαθμών

Ο υποβιβασμός μετετράπη σε αφαίρεση βαθμών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η κυβέρνηση αλλάζει τις ποινές που προβλέπονται σε περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας, μετά την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, για την υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.

Με βάση τον χαρακτηρισμό «βαρεία» της παράβασης από την ΕΕΑ και σε συνδυασμό με τη διάταξη του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ που προβλέπει αποκλεισμό από το πρωτάθλημα, οι δύο ομάδες θα αποβάλλονταν με αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων του ποδοσφαίρου, γεγονός που από προχθές το βράδυ προκάλεσε σφοδρές, πολυποίκιλες και πολυεπίπεδες αντιδράσεις.

Με την τροπολογία, που έχει αναδρομική ισχύ με έναρξη τις 31 Ιουλίου 2019, η κυβέρνηση ορίζει την ποινή τόσο για την πολυϊδιοκτησία όσο και για τη μετοχική σύνθεση –παράβαση στην οποία υπέπεσε η Ξάνθη– σε αφαίρεση πέντε έως δέκα βαθμών.

Η τροπολογία, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής: «Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της ΑΑΕ επιβάλλεται στην ομάδα της, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της ΕΕΑ ή μετά από προσφυγή όποιου έχει έννομο συμφέρον, η ποινή της αφαίρεσης 5-10 βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της απόφασης. Σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, η ως άνω ποινή επιβάλλεται για το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Η ποινή της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις».

Κατά τη συζήτηση που έγινε χθες στη Βούλη, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε ότι «επιχειρείται ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων για την πολυϊδιοκτησία επειδή απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία». Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα στις 13.00 ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστήριξε ότι «η τροπολογία είναι διόρθωση λάθους με ένα άλλο λάθος».

Το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «χείριστο χειρισμό λόγω αδιεξόδου» και δήλωσε ότι θα απόσχει από την ψηφοφορία. Το ΚΚΕ χαρακτήρισε την τροπολογία «απαράδεκτη» και μίλησε για «εμπαιγμό», ενώ η Ελληνική Λύση για «παραλογισμό».

Την κατάθεση της τροπολογίας για την αλλαγή των ποινών είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας: «Την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο, ιδίως σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά μας θέματα».

Η συνέχεια της υπόθεσης, μετά τη Βουλή, θα δοθεί στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Οργανο της Σούπερ Λιγκ 1, το οποίο θα αποφασίσει για την ποινή που θα επιβληθεί στις δύο ομάδες, αφού του διαβιβαστεί το πόρισμα της ΕΕΑ μέσω της ΕΠΟ. To Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό Οργανο είναι αρμόδιο για την εκδίκαση παραβάσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις των κανονισμών του ποδοσφαίρου. Αθλητικός δικαστής είναι η πρωτοδίκης Μαρία Τσαγκιά και αναπληρωτής της ο επίσης πρωτοδίκης Χριστόφορος Μάρκου. Η θητεία τους είναι τριετής και ο ορισμός τους έγινε μέσω εκλογής από τη γενική συνέλευση της ΕΠΟ.

Η τυχόν έφεση κατά της απόφασης θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, η οποία επίσης αποτελείται από τακτικούς δικαστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή