Περιορισμένη πτώση με πολύ χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένη πτώση με πολύ χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερα υποτονικούς ρυθμούς κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών και με τον τζίρο να φτάνει σε επίπεδα… Αυγούστου, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη συνεδρίαση πως οι επενδυτές έχουν επιλέξει να τηρήσουν στάση αναμονής, δεδομένου του ιδιαίτερα ευμετάβλητου διεθνούς κλίματος, έστω και αν οι ευρωπαϊκές αγορές έδειξαν χθες πως ξεπέρασαν τις ανησυχίες γύρω από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με αρκετές εναλλαγές προσήμων, ωστόσο την τελευταία ώρα η επιμονή των πιέσεων σε επιλεγμένες δεικτοβαρείς μετοχές δεν άφησαν την αγορά να κλείσει σε θετικό έδαφος. Ετσι, το Χ.Α. άφησε πολλούς θετικούς καταλύτες να περάσουν τις τελευταίες ημέρες χωρίς να το… ακουμπήσουν, όπως η αναβάθμιση από τη Fitch, η έξοδος-ορόσημο της Ελλάδας στις αγορές με το 15ετές και μία ακόμη δημοπρασία (εξάμηνων) εντόκων, όπου το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε με αρνητικά επιτόκια (-0,05%). Στα θετικά πάντως, όπως επισημαίνουν οι εγχώριοι αναλυτές, είναι πως οι 900 μονάδες έχουν πλέον κατοχυρωθεί και η αγορά δεν μοιάζει να θέλει να τις χάσει.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,24% στις 931,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 35,51 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,20% και στις 2.319,04 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έδειξε για δεύτερη ημέρα στοιχεία «άμυνας», κλείνοντας με κέρδη 0,56% στις 1.292,10 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,60% στις 861,45 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει με κέρδη 1,02%, την Alpha Bank στο +0,98%, τη Eurobank στο +0,29% και την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά 0,37%.

Οι θετικές εκθέσεις των αναλυτών για το Χ.Α. ωστόσο συνεχίζονται, κάτι που δείχνει ότι το μομέντουμ σε καμία περίπτωση δεν έχει χαθεί και πως, μετά ένα διάστημα συσσώρευσης, η αγορά μπορεί να κοιτάξει εκ νέου προς τις 1.000 μονάδες. Οπως σημείωσε η Euroxx Securities σε ανάλυσή της, πιθανοί θετικοί καταλύτες για το επόμενο διάστημα είναι η αύξηση του μέσου όγκου συναλλαγών, η εισαγωγή νέων εταιρειών στην αγορά, νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και η πιθανή επιστροφή του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές, κάτι που είναι πιθανόν να αποτελέσει θέμα του 2021. Αυτές οι εξελίξεις, τονίζει, θα είναι το αποτέλεσμα της ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης και της περαιτέρω αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Αισιόδοξη για το Χ.Α. δηλώνει και η Axia, επισημαίνοντας πως, αν και οι αποδόσεις του 2019 είναι δύσκολο να επαναληφθούν, η πορεία της αγοράς θα είναι θετική, ενώ αναμένει ότι θα αλλάξει σταδιακά το μείγμα των επενδυτών, με τα χαρτοφυλάκια που έχουν πιο μακροπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες να αρχίζουν να επιστρέφουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου στις τράπεζες, ενώ οι δεικτοβαρείς μετοχές εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα κινηθούν με αποδόσεις άνω του 20%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή