Η τροπολογία, η αντινομία και η λύση που αναζητείται στη Νιόν

Η τροπολογία, η αντινομία και η λύση που αναζητείται στη Νιόν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τροπολογία, που εσπευσμένα, μετά την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία κατόπιν της καταγγελίας του Ολυμπιακού διαπίστωσε πως ΠΑΟΚ και Ξάνθη έχουν παραβιάσει τον νόμο περί πολυϊδιοκτήσιας αθλητικών ανωνύμων εταιρειών ενώ η Ξάνθη έχει παραβιάσει και τον νόμο περί περιορισμών στην απόκτηση μετοχών, ψηφίστηκε στη Βουλή και προβλέπει τη μείωση των ποινών, δημιουργεί μια σειρά ουσιαστικών και τεχνικών ζητημάτων όσον αφορά την εφαρμογή της.

Με την τροπολογία αλλάζουν οι ποινές, οι οποίες από «υποβιβασμός έως και αποβολή από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα» μετατρέπονται «σε αφαίρεση πέντε έως δέκα βαθμών». Συγκεκριμένα, στην τροπολογία αναφέρεται ότι «σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του άρθρου 69 του ν. 2725/1999, ως προς τους περιορισμούς στην απόκτηση µετοχών και την απαγόρευση της πολυϊδιοκτησίας αθλητικών ανωνύμων εταιρειών σε συμμόρφωση προς την αρχή της αναλογικότητας και σε συνάρτηση προς τη βαρύτητα της εκάστοτε παράβασης, προβλέπεται ποινή αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον επαγγελματικό πρωτάθληµα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο η πράξη χαρακτηρίζεται στις οικείες πειθαρχικές διατάξεις». Επίσης ρυθµίζεται η έναρξη ισχύος της τροπολογίας από 31/7/2019 «προκειµένου οι έννομες συνέπειες των προτεινόµενων διατάξεων να επέλθουν για παραβάσεις που διαπιστώνονται από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο».

Η διαδρομή που προβλέπεται να ακολουθηθεί μετά το πόρισμα της ΕΕΑ είναι η διαβίβασή του στην ΕΠΟ και από κει στο Μονομελές Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Οργανο της Σούπερ Λιγκ 1, που θα αποφασίσει σε πρώτο βαθμό. Βάσει του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ, ο «αθλητικός δικαστής» θα ελέγξει τη βασιμότητα του πορίσματος και θα επιβάλει τις προβλεπόμενες ποινές του πειθαρχικού κώδικα, που προβλέπει για «βαρείες παραβάσεις», όπως χαρακτηρίζονται αυτές στις οποίες κατά την ΕΕΑ υπέπεσαν ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη, από υποβιβασμό έως και αποβολή από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Αν δεν αλλάξουν οι ποινές στον πειθαρχικό κώδικα και διατηρηθεί η αντινομία που προέκυψε, θα δημιουργηθεί μείζον θέμα, αφού η παρέμβαση της κυβέρνησης «για να αποφευχθεί ο διχασμός» κινδυνεύει να αποδειχθεί αλυσιτελής.

Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΠΟ, οι αλλαγές στους κανονισμούς απαγορεύονται από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου και οι μόνες τροποποιήσεις που μπορούν να γίνουν είναι κατόπιν οδηγίας των FIFA-UEFA. Aυτό είναι το «τεχνικό» ζήτημα της υπόθεσης. Το ουσιαστικό είναι ότι μέσα στη δίνη που προκλήθηκε από την απόφαση της ΕΕΑ, για το θέμα δεν τοποθετήθηκε η ΕΠΟ, αλλά ούτε και οι υπερεθνικές ποδοσφαιρικές συνομοσπονδίες που την επιτηρούν και βρίσκονται σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού. Επομένως, από την πλευρά του ποδοσφαίρου είναι ασαφές αν κατ’ αρχάς αποδέχονται την τροπολογία ή τη θεωρούν «παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο» και, κατά δεύτερον, αν θα ενεργήσουν προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης του πειθαρχικού κώδικα με αυτήν ενόψει της πειθαρχικής δίκης.

Ολα αυτά, φυσικά, αναμένεται να διευκρινιστούν/εξομαλυνθούν στις προσεχείς συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με FIFA και UEFA, τόσο στη Νιόν όσο και στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή