Αλλάζει σελίδα η άρση βαρών

Αλλάζει σελίδα η άρση βαρών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναταραχή στην παγκόσμια άρση βαρών συνεχίζεται, καθώς το βαρύ πλήγμα που έχει υποστεί η διοίκηση της διεθνούς ομοσπονδίας λόγω καταγγελιών περί διαφθοράς και ντόπινγκ οδήγησε ουσιαστικά στην αποπομπή της ηγεσίας της, σε μια προσπάθεια να περισωθεί το γόητρο του αθλήματος αλλά και να διατηρηθεί η μελλοντική θέση του στο ολυμπιακό πρόγραμμα.

Το ντοκιμαντέρ του πρώτου καναλιού της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στον επί 45ετία ισχυρό άνδρα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών (IWF), Ούγγρο Τάμας Αγιαν. Αποκαλύφθηκαν στοιχεία για οικονομική διαφθορά με ατασθαλίες, αλλά και συγκάλυψη υποθέσεων ντόπινγκ που φαίνεται ότι ήταν εν γνώσει της ηγεσίας της ομοσπονδίας.

Ο κ. Αγιαν θεωρείται η κεντρική φιγούρα στο σκάνδαλο διαφθοράς, ντόπινγκ και απαξίωσης της άρσης βαρών, καθώς –όπως επισήμανε προσφάτως στην «Καθημερινή», διακεκριμένη προσωπικότητα της ελληνικής άρσης βαρών– ο Ούγγρος παράγων είτε γνώριζε και ανέχθηκε είτε και ενθάρρυνε τα φαινόμενα εκτεταμένης χρήσης απαγορευμένων ουσιών στην περίοδο της ντε φάκτο ηγεσίας του.

Η ηγεσία της IWF συνέταξε αναλυτική απάντηση η οποία αναγνώστηκε εξ ολοκλήρου κατά την προ 10ημέρου σύνοδο της εκτελεστικής επιτροπής της διεθνούς ομοσπονδίας, σε μια προσπάθεια να καταρρίψει τις κατηγορίες εις βάρος της. Ωστόσο ούτε τα ίδια τα μέλη της επιτροπής δεν φαίνεται να πείστηκαν καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ, κάποιοι σημείωσαν την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και άλλοι διερωτώνται γιατί δεν καταφεύγει ο κ. Αγιαν στη δικαιοσύνη κατά του γερμανικού καναλιού…

Σε μια προσπάθεια αυτοκάθαρσης, ο κ. Αγιαν υποχρεώθηκε να αναστείλει για 90 ημέρες την ιδιότητά του ως προέδρου της IWF, ενόψει της διεξαγωγής έρευνας από ανεξάρτητους ειδικούς που θα ορίσει επιτροπή της ομοσπονδίας με επικεφαλής την αντιπρόεδρο της IWF και πρόεδρο της αμερικανικής ομοσπονδίας άρσης βαρών, Ούρσουλα Παπάντρεα. Η Αμερικανίδα ανέλαβε προσωρινά και την ηγεσία της IWF για όσο διάστημα χρειαστεί.

Αυτό είναι αρκετά πιθανό να αφορά σε πολύ περισσότερο χρόνο από το τρίμηνο της αναστολής της ιδιότητας του κ. Αγιαν, καθώς τόσο η κ. Παπάντρεα όσο και άλλα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής μιλούν για αλαζονεία του Ούγγρου που εξακολουθεί να δρα και να υπογράφει ως πρόεδρος της IWF και σκοπεύουν να τον αποπέμψουν οριστικά από την προεδρία.

Η επόμενη εκλογή προέδρου της διεθνούς ομοσπονδίας πρόκειται να λάβει χώρα τον Μάιο του 2021, και μετά την αναστολή της ιδιότητας του κ. Αγιαν η ομοσπονδία υποστήριξε ότι (σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται το ντοκιμαντέρ) ο 81χρονος Ούγγρος δεν σκοπεύει να θέσει ξανά υποψηφιότητα, έχοντας ήδη συμπληρώσει πέντε αλλεπάλληλες θητείες στην προεδρία.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, που τον περασμένο Μάιο αποκατέστησε τη μόνιμη θέση της άρσης βαρών στο ολυμπιακό πρόγραμμα, δήλωσε ότι οι κατηγορίες που αναφέρονται στο γερμανικό ντοκιμαντέρ είναι «πολύ σοβαρές και ανησυχητικές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή