Και εναέριος αποκλεισμός

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς θα φαινόταν στους Αμερικανούς διοργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών του 2002, αν μια εφημερίδα μεγάλης χώρας (ας πούμε της Γερμανίας ή της Βρετανίας), έγραφε, ότι πρέπει οι Αγώνες να μη διεξαχθούν στο Σολτ Λέικ Σίτι, λόγω ύπαρξης κινδύνων για τρομοκρατικές ενέργειες, ειδικά κατά πολιτών της χώρας τους; Φυσικά, δεν θα τους άρεσε. Τι πρέπει, λοιπόν, τώρα να γράψουν οι «Ουάσιγκτον Τάιμς» -που πρωτοστάτησαν στην δυσφημιστική, κατά της Ελλάδος, εκστρατείας- μετά τη δήλωση του προέδρου της ΔΟΕ, σχετικά με την ασφάλεια στο Σολτ Λέικ Σίτι; Δήλωσε ο Ζακ Ρογκ:

«Θα πάρουμε όλα τα δυνατά μέτρα. Αλλά ουδείς μπορεί να προδικάσει, ότι θα έχουμε ασφάλεια 100%». Οπερ εστι μεθερμηνευόμενον -αν το συνδυάσουμε και με την τρομοκρατική ενέργεια, με νεκρούς, στην Ατλάντα, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996- ότι, όποιος πάει στην πόλη της Γιούτα τον Φεβρουάριο, θα το κάνει με δική του ευθύνη. Πώς λένε σε λαϊκούς αγώνες δρόμου «οι δρομείς τρέχουν με δική τους ευθύνη». Κάπως έτσι…

Φυσικά και θα λάβουν μέτρα οι διοργανωτές. Αποφασίσθηκε ότι θα υπάρχει ζώνη 80 χλμ., όπου θ’ απαγορεύονται οι πτήσεις, εκτός αν τα αεροσκάφη έχουν ειδική άδεια. Οποιος την παραβιάσει χωρίς άδεια, θα κινδυνεύει να καταρριφθεί. Επιπλέον, θα υπάρχουν 15.000 άνθρωποι για την ασφάλεια 10.000 αθλητών. Το δε ποσό που θα διατεθεί για την ασφάλεια θα ανέλθει στα 370 εκατομμύρια δολάρια. «Οσοι θα βρίσκονται μέσα στο Σολτ Λέικ Σίτι, θα κινδυνεύουν λιγότερο από αυτούς, που θα είναι γύρω από την πόλη», τόνισε ο Ρογκ.

Με τον αρθογράφο της «Ουάσιγκτον Τάιμς» δεν φαίνεται να συμφωνούν πολλοί ξένοι παράγοντες. Ας πούμε, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ελληνορωμαϊκής πάλης, που είχε προγραμματισθεί να διεξαχθεί στη N. Υόρκη, αλλά ανετέθη στην Ελλάδα μετά την τρομοκρατική ενέργεια στην αμερικανική μεγαλούπολη, είχαν δηλώσει συμετοχή 54 κράτη, ενώ για την Πάτρα ο αριθμός έγινε 59. Μάλιστα, το Ισραήλ, που διαθέτει πολύ καλούς (εκ μετεγγραφής) παλαιστές, δεν είχε δηλωθεί στις ΗΠΑ, ενώ έρχεται στην Ελλάδα. Δικαιολογημένα, λοιπόν, ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του πρωταθλήματος, ΓΓΑ, Νίκος Εξαρχος επεσήμανε χθες, ότι δεν είναι μόνο αθλητική εκδήλωση οι αγώνες της Πάτρας, αλλά έχουν και πολιτική σημασία, «διότι εδραιώνουμε την πεποίθηση, ότι η Ελλάς μπορεί να διοργανώνει αγώνες με ασφάλεια».

Ωστόσο ο Ζακ Ρογκ πρόβλεψε πως η Κίνα σύντομα θα καταστεί η μεγαλύτερη αθλητική δύναμη του κόσμου, αν συνεχιστεί η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Δεν θυμάται πλέον σήμερα κανείς τις «ηθικές» και δεοντολογικές (ακόμη και θρησκευτικές) διαμάχες που είχαν κυριαρχήσει στην επικαιρότητα, όταν για πρώτη φορά ο Κρίστιαν Μπάρναρντ μεταμόσχευε καρδιά σε ασθενή του – και του προσέφερε ζωή, ως άλλος Θεός. Και το τεράστιο πολιτικό ζήτημα που είχε εγερθεί, τότε, στη Νότια Αφρική του «απαρτχάιντ» όταν ο ίδιος πρωτοπόρος επιστήμονας τοποθετούσε καρδιά μαύρου στο σώμα λευκού – σήμερα πια, τέτοια διλήμματα και «δεοντολογίες» ακούγονται παιδαριώδεις και αφελείς. Και όταν σε «λίγα» (σχετικός πάντα ο χρόνος στο πεδίο της έρευνας και των πρακτικών εφαρμογών της…) χρόνια, πανάκριβα στην αρχή, με… συνταγή του ταμείου σου αργότερα, θα μπορείς να αποκτάς από το… βιολογικό «φαρμακείο» της γειτονιάς σου το «καθαρό» κύτταρο, που θα σε θεραπεύει… προληπτικά από το έμφραγμα του μυοκαρδίου σου, θα «αναγεννά» τον νεφρό σου απαλλάσσοντάς σε από την αγωνία να περιμένεις να βρεις «δότη» που θα σώσει τη ζωή σου και χίλιες δυο άλλες μορφές ασθενειών, όλες οι σημερινές «αγωνίες» θα ‘χουν ξεχαστεί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή