«Game of thrones» για το χρίσμα των Δημοκρατικών

«Game of thrones» για το χρίσμα των Δημοκρατικών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασυνήθιστα σκληρή επίθεση, για τα δεδομένα των Δημοκρατικών, εξαπέλυσε χθες ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς και του πρώην δημάρχου Πιτ Μπούτιτζιτζ, οι οποίοι αναδεικνύονται ουσιαστικά ισόπαλοι στην προκριματική διαδικασία στην Αϊόβα με καταμετρημένο το 97% των εκλογικών τμημάτων.

Οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών περιοδεύουν ήδη από την Τετάρτη στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ, προσπαθώντας να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους ενόψει της ψηφοφορίας της ερχόμενης Τρίτης, με τον Σάντερς να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Ο Μπάιντεν, που έλαβε την τέταρτη θέση στην Αϊόβα, παραδέχτηκε χθες πως «δεχτήκαμε γροθιά στο στομάχι στην Αϊόβα», αλλά δεσμεύθηκε ότι θα εξακολουθήσει να μάχεται για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Προσπαθώντας να ανακάμψει από την αναπάντεχα κακή επίδοση, ο Μπάιντεν στράφηκε κατά των δύο πρώτων στην Αϊόβα.

Αν κερδίσει το χρίσμα ο Σάντερς, τότε κάθε υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου θα πρέπει να φέρει την ταμπέλα του σοσιαλιστή, είπε ο επί οκτώ χρόνια αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Σάντερς αυτοχαρακτηρίζεται σοσιαλδημοκράτης. Αυτό δεν τον εμπόδισε να συγκεντρώσει τον Ιανουάριο 25 εκατ. δολάρια από δωρεές για την εκστρατεία του, περισσότερα από κάθε άλλον αντίπαλό του, γεγονός που δείχνει ότι διατηρεί σημαντική δυναμική.

Αναφερόμενος στον Πιτ Μπούτιτζιτζ, η ισχυρή επίδοση του οποίου στην Αϊόβα αποτέλεσε έκπληξη, ο Μπάιντεν είπε πως αποτελεί σοβαρό ρίσκο για το κόμμα να δώσει το χρίσμα για την προεδρία των ΗΠΑ «σε κάποιον που ποτέ δεν κατείχε θέση υψηλότερη από αυτή του δημάρχου σε μια πόλη των 100.000 κατοίκων στην Ιντιάνα».

Με καταμετρημένο το 97% των εκλογικών τμημάτων, ο Μπούτιτζιτζ έλαβε το 26,2%, ο Σάντερς το 26,1%, η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν το 18,2% και ο Τζο Μπάιντεν το 15,8%.

Η Ουόρεν και ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ πρόβαλαν χθες διαφημίσεις στο Νιου Χαμσάιρ, στις οποίες αναδεικνύουν τους στενούς δεσμούς που είχαν με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή