Δοκιμασία για τον αθλητισμό

Δοκιμασία για τον αθλητισμό

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν ο ιός Ζίκα είχε προβληματίσει τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, ο νέος κορωνοϊός έχει τρομοκρατήσει όλους όσοι σχετίζονται με τη διοργάνωση της Ιαπωνίας. Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για τους Αγώνες του Τόκιο, αρκετές προολυμπιακές διοργανώσεις έχουν αναβληθεί, ενώ δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι του αθλητισμού που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η επιδημία, αφού ο ιός μπορεί να ταξιδέψει μαζί με τις εκατοντάδες αποστολές. Πάντως, μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για αναβολή.

«Ασφαλώς και απασχολεί τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Κάποιες διοργανώσεις που ήταν να διεξαχθούν στην Κίνα θα πραγματοποιηθούν σε άλλες χώρες ή έχουν αναβληθεί. Δεν υπάρχει κίνδυνος να μη διεξαχθεί η διοργάνωση. Βέβαια, παρακολουθούμε από κοντά το θέμα», δήλωσε στην «Κ» το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Από την άλλη πλευρά, ο άνθρωπος που αντικατέστησε τον Τόμας Μπαχ στην ηγεσία της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Αλφονς Χούρμαν, χαρακτήρισε τον κορωνοϊό «μεγάλο κίνδυνο» και εξέφρασε την ελπίδα για εξεύρεση λύσης. Προβληματισμένος είναι και ο Τοσίρο Μούτο, διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020». «Ανησυχώ διότι η εξάπλωση της νόσου θα μπορούσε να βάλει στον… πάγο τη δυναμική που έχει μέχρι τώρα η διοργάνωση του Τόκιο». Ανήσυχος είναι και ο Σαμπούρο Καβαμπούτσι, δήμαρχος του Ολυμπιακού Χωριού. «Ελπίζω ότι η μολυσματική ασθένεια θα εξασθενήσει ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ομαλά για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των Αγώνων. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε την υγεία των αθλητών», υπογράμμισε. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, μετά την Κίνα, η Ιαπωνία έχει τις περισσότερες μολύνσεις από τον θανατηφόρο ιό. 

Στο Τόκιο, η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Οι περισσότεροι από τους εργαζομένους μπορεί να φορούν μάσκα και γάντια αλλά τα πάντα βρίσκονται εντός του χρονοδιαγράμματος. Μάλιστα, οι αιτήσεις για εισιτήρια υπερβαίνουν αυτά που διατίθενται στην αγορά.

Κι ενώ στο Τόκιο οι προετοιμασίες για την κορυφαία διοργάνωση του καλοκαιριού συνεχίζονται, ο κορωνοϊός έχει… μολύνει προολυμπιακές προκρίσεις και αθλητικούς αγώνες. «Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τους αθλητές και τις αθλήτριες από την Κίνα, οι οποίοι παίρνουν μέρος σε διοργανώσεις. Από τις 12 έως τις 16 Φεβρουαρίου είναι να διεξαχθούν στο Καζαχστάν ασιατικοί αγώνες απ’ όπου θα προκύψουν προκρίσεις για το Τόκιο αλλά, προς το παρόν, οι διοργανωτές έχουν “παγώσει” τη διεξαγωγή», μας είπε η Βούλα Κοζομπόλη, μέλος της Επιτροπής Αθλητών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου και πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες.   

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, το οποίο είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Ναντζίνγκ (13-15/3) αναβλήθηκε για τον Μάρτιο του 2021. Διοργανώσεις μπάντμιντον, καταδύσεων, γκολφ, πυγμαχίας, ποδοσφαίρου, ιππασίας, μπάσκετ και μηχανοκίνητου αθλητισμού αναβλήθηκαν ή «μετακόμισαν» σε άλλες χώρες.   

Μετ’ εμποδίων διεξάγεται η προετοιμασία των Κινέζων αθλητών. Η Κίνα στους Ολυμπιακούς του Ρίο ήταν τρίτη σε αριθμό μεταλλίων. Τώρα, οι αθλητές της για να πάρουν μέρος σε μία διοργάνωση πρέπει να τεθούν σε καραντίνα. Η γυναικεία ομάδα της Κίνας για να αγωνιστεί σε προολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου, το οποίο από τη Γουχάν μεταφέρθηκε στην Αυστραλία, χρειάστηκε να μείνει απομονωμένη σε ξενοδοχείο στο Μπρισμπέιν. Στις 18 Φεβρουαρίου θα αρχίσουν στην Ινδία οι ασιατικοί αγώνες πάλης. Οι διοργανωτές αποφάσισαν να δεχθούν τους Κινέζους παλαιστές, αφού περάσουν από το τεστ ανίχνευσης του ιού, αλλά δεν δέχονται Κινέζους επισκέπτες.

Η Κίνα αποτελούσε αγαπημένη χώρα προετοιμασίας των αθλητών από το Χονγκ Κονγκ μέχρι να ξεσπάσει ο ιός. Τώρα, το αθλητικό ινστιτούτο απαγόρευσε στους αθλητές του να μεταβούν για προετοιμασία στη γειτονική χώρα. Ο κορωνοϊός άφησε το… στίγμα του και στον αθλητισμό της Σιγκαπούρης. Αυτές τις ημέρες διεξάγονται εκεί οι σχολικοί αγώνες με τη συμμετοχή 60.000 νεαρών αθλητών. Οι διοργανωτές απαγόρευσαν την προσέλευση των θεατών ώστε να αποτρέψουν τη μετάδοση του ιού. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, συγκίνηση προκάλεσε η απόφαση του παγκόσμιου πρωταθλητή της κολύμβησης Σου Ζιαγιού να δωρίσει το 1/3 από τα χρήματα που κέρδισε από αγώνες (9.100 ευρώ) για την ανακούφιση των θυμάτων του κορωνοϊού στη χώρα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή