Στον αθλητικό δικαστή το πόρισμα

Στον αθλητικό δικαστή το πόρισμα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια του αθλητικού δικαστή της Σούπερ Λιγκ 1 βρίσκεται από χθες το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που διαπιστώνει την παράβαση της πολυϊδιοκτησίας όσον αφορά τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη και την παράβαση του νόμου περί απόκτησης μετοχών ΑΑΕ, όσον αφορά την ΠΑΕ της Θράκης. Οπως ανακοίνωσε η Σούπερ Λιγκ 1, «διαβιβάστηκε σήμερα στο Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο της Super League, διά του υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 96/10.2.2020 εγγράφου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού η “από 27.01.20 Εκθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που αφορά: α) την ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ Α.Ο. και β) την ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ Α.Ο. και ΠΑΕ ΠΑΟΚ”. Εντός των προσεχών ημερών θα οριστεί δικάσιμος από το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο της Super League».

Το θέμα είναι ότι με τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης έχει δημιουργηθεί αντινομία. Από τη μια με την τροπολογία που ψηφίστηκε μετά την απόφαση της ΕΕΑ, οι ποινές για τα παραπτώματα που διαπιστώνει η Επιτροπή μετατρέπονται σε αφαίρεση από πέντε έως δέκα βαθμών, από την άλλη ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ, βάσει του οποίου δικάζουν τα αποτελούμενα από τακτικούς δικαστές δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, προβλέπει ότι για «βαρείες» παραβάσεις του νόμου, όπως εν προκειμένω έχουν χαρακτηριστεί, οι ποινές που επιβάλλονται είναι από υποβιβασμός έως αποβολή από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Σύμφωνα πάντα με τον πειθαρχικό κώδικα θα διεξαχθεί «πειθαρχική δίκη» στην οποία το δικαστήριο θα ελέγξει την «ουσιαστική βασιμότητα του πορίσματος».

Το πόρισμα της ΕΕΑ διαβιβάστηκε και στις ΠΑΕ, με την πλευρά του ΠΑΟΚ να προβαίνει στην ακόλουθη τοποθέτηση: «Λάβαμε επιτέλους την έκθεση της ΕΕΑ και ζητούμε συγγνώμη που τους κατηγορήσαμε ότι καθυστέρησαν. Οι σεναριογράφοι χρειάζονται μήνες για να καταλήξουν σε τέτοιο παραμύθι. Δυσκολεύτηκαν να τεκμηριώσουν μια προειλημμένη τους απόφαση και τελικά κατέληξαν σε ένα νομικά κενό γονατογράφημα της κακιάς ώρας. Το μόνο σίγουρο είναι πως μας έκαναν τη ζωή πιο εύκολη. Σύντομα θα πάρουν και τις νομικές απαντήσεις…».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα εκτείνεται σε δεκάδες σελίδες στις οποίες η ΕΕΑ χρησιμοποιεί οικονομικά και εταιρικά στοιχεία, έγγραφα τραπεζών με επίσημες συναλλαγές, αλλά και νομικά επιχειρήματα εξετάζοντας εάν ο Καλπαζίδης μέσω της Vialand ελέγχει την Ξάνθη και εάν υπάρχει σύνδεση Σαββίδη – Καλπαζίδη. Η ΕΕΑ καταλήγει πως ισχύουν και τα δύο. Οπως προκύπτει ο Καλπαζίδης έχει τη Vialand που ελέγχει την Ξάνθη και από εκεί ξεκίνησε η άντληση των στοιχείων. Ενα από αυτά είναι πως το ποσό των 6,7 εκατ. ευρώ που μετέφερε από τη «RFA» στην «Dimera» ο Ιωάννης Καλπαζίδης αφορούσε σε ομολογιακό δάνειο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της FIFA Γκρεγκ Κλαρκ είχε, χθες, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Οπως τονίστηκε από την πλευρά της παγκόσμιας ομοσπονδίας μετά τη συνάντηση: «Με την ενθάρρυνση των ελληνικών αρχών, ο κ. Κλαρκ διαβεβαίωσε ότι η FIFA, σε συνεργασία με την UEFA και την ΕΠΟ, θα κάνουν τα πάντα για να δώσουν λύση στα ζητήματα που επηρεάζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή