Κέρδη στις αγορές σε Ευρώπη και Ασία

Κέρδη στις αγορές σε Ευρώπη και Ασία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την υπόσχεση του Πεκίνου ότι θα λάβει περαιτέρω μέτρα για να ενισχύσει την κινεζική οικονομία και να περιορίσει τις επιπτώσεις από την επιδημία του κορωνοϊού, που έχει υπαγορεύσει την αναστολή της λειτουργίας βιομηχανιών και επιχειρήσεων στη χώρα.

Οι ανακοινώσεις του Πεκίνου οδήγησαν τα κινεζικά χρηματιστήρια σε άνοδο, με τον βασικό δείκτη CSI 300 των μετοχών που είναι εισηγμένες στην αγορά της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ να έχει αναπληρώσει τις απώλειες από την πρόσφατη πτώση κατά 8%. Η Σαγκάη έκλεισε με άνοδο μεγαλύτερη από 2% και ουσιαστικά συμπαρέσυρε τις ευρωπαϊκές αγορές. Η είδηση στήριξε ιδιαιτέρως την αγορά του Λονδίνου, καθώς στον δείκτη FTSE 100 εντάσσονται πολλές επιχειρήσεις ευαίσθητες στη ζήτηση από την Κίνα. Ετσι, ο FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με ελαφρά κέρδη 0,33%. Οι ανακοινώσεις του Πεκίνου στήριξαν, άλλωστε, τις τιμές του πετρελαίου, που παρέμειναν σε επίπεδα γύρω στα 57 δολάρια το βαρέλι. Είχαν ενισχυθεί κατά 5% από την περασμένη εβδομάδα, όταν άρχισε να υποχωρεί η ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία του κορωνοϊού.

Μεσολάβησε, άλλωστε, η είδηση πως η γαλλική βιομηχανία σιδηροδρόμων Alstom είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την καναδική Bombardier, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η τιμή της μετοχής της κάποια στιγμή έως και κατά 3,8%.

Παράλληλα, όμως, οι εξελίξεις έδωσαν ώθηση σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης και τον CAC 40 του Παρισιού να κλείνουν με άνοδο 0,29% και 027%, αντιστοίχως. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε, άλλωστε, χθες η ιταλική αγορά, με τον δείκτη FTSE MIB του Μιλάνου να κλείνει με άνοδο 1,02%.

Οσον αφορά τη Γουόλ Στριτ, ήταν κλειστή χθες, καθώς ήταν εθνική εορτή στις ΗΠΑ, η Ημέρα των Προέδρων, που καθιερώθηκε το 1885 ως επέτειος των γενεθλίων του Τζορτζ Ουάσιγκτον, πρώτου προέδρου των ΗΠΑ. Στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, εκείνη της Παρασκευής, τόσο ο δείκτης S&P 500 όσο και ο Dow Jones βρίσκονταν και οι δύο λιγότερο από μία εκατοστιαία μονάδα κάτω από το ρεκόρ τους. Σημειωτέον ότι στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών ο δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει συνολική άνοδο 5%. Παράλληλα, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα κυμαινόμενες γύρω στο 1,59%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή