Οταν οι νόμοι εφαρμόζονται

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γνωστό λατινικό ρητό «dura lex, sed lex», δηλαδή «σκληρός νόμος, αλλά νόμος», εφαρμόζει επιτέλους η UEFA, αποκλείοντας τη Μάντσεστερ Σίτι από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τις δύο επόμενες χρονιές, εξαιτίας επανειλημμένων παραβιάσεων των κανονισμών περί «Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι» (Financial Fair Play) και προσπάθειας παραπλάνησης της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας.

Η δε είδηση της τιμωρίας του αποκλεισμού, μαζί με πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία (μολονότι κάποιοι επέμεναν ότι η UEFA είχε βαρεθεί να γίνεται περίγελως λόγω ελλιπούς εφαρμογής των δικών της κανονισμών), αλλά η αντίδραση της Σίτι ήταν ψύχραιμη και λελογισμένη, τουλάχιστον για τα… ελληνικά δεδομένα, όπου νόμοι τροποποιούνται για τη διατήρηση της… κοινωνικής συνοχής.

Η ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου που έχει επιφορτίσει η UEFA για τον έλεγχο των οικονομικών των συλλόγων βρήκε ότι η απερχόμενη πρωταθλήτρια Αγγλίας (αφού τον φετινό τίτλο έχει ουσιαστικά καπαρώσει η Λίβερπουλ) είχε επανειλημμένως παραβεί τους οικονομικούς κανονισμούς της συνομοσπονδίας, και κατόπιν απέφυγε να συνεργασθεί με τους ερευνητές που ήλεγχαν τις κατηγορίες περί… μαγειρέματος των οικονομικών του συλλόγου. Ετσι, στις 14 Φεβρουαρίου η UEFA επέβαλε στη Σίτι τη σκληρότερη τιμωρία που έχει επιβληθεί ποτέ για το Financial Fair Play.

Την περασμένη Τετάρτη, πέντε μέρες αργότερα από την ανακοίνωση της τιμωρίας, η Σίτι απάντησε ψύχραιμα μέσω του εκτελεστικού της διευθυντή, Φεράν Σοριάνο, ότι η ποινή είναι άδικη και η Σίτι έπεσε θύμα άδικης μεταχείρισης από την ανεξάρτητη επιτροπή. Πρόσθεσε ότι ο σύλλογος παρουσίασε προς υπεράσπισή του «αναντίρρητες αποδείξεις ότι οι ισχυρισμοί δεν ήταν αληθείς», για να εκτοξεύσει μετά και την κατηγορία ότι «με βάση την πείρα και την αντίληψή μας, αυτό φαίνεται ότι ήταν λιγότερο σχετικό με τη δικαιοσύνη και περισσότερο με την πολιτική».

Πριν μιλήσει ο κ. Σοριάνο, είχαν εκφραστεί οι οπαδοί της ομάδας, με τρόπο φυσικά κόσμιο, δίνοντας μαθήματα σε άλλους… ορθοδόξους καθολικώς διαμαρτυρόμενους: «UEFA, θα τα πούμε στο δικαστήριο», τραγουδούσαν στο ματς με τη Γουέστ Χαμ, ενώ είχαν και πανό με το ίδιο μήνυμα, αφού η Σίτι σκοπεύει να παραπέμψει την υπόθεση στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (ΚΑΣ).

Στο ίδιο πνεύμα και ο τεχνικός της ομάδας, Πεπ Γκουαρδιόλα: Ο Καταλανός προπονητής είπε ότι «δεν έχει τελειώσει το θέμα. Ο σύλλογος πιστεύει ότι είναι άδικη η απόφαση και έτσι σκοπεύουμε να την εφεσιβάλουμε. Θα πρέπει να περιμένουμε. Εμπιστεύομαι 100% τον σύλλογο για όσα έχει κάνει. Μου εξήγησαν και τους λόγους», είπε ο κ. Γκουαρδιόλα, που νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα είχε διαψεύσει τα ρεπορτάζ ότι σκοπεύει να φύγει αν η Σίτι μείνει εκτός Ευρώπης.

Η υπόθεση προσφέρεται για πολλά συμπεράσματα. Η Σίτι φαίνεται από τα εσωτερικά έγγραφα που έχουν διαρρεύσει να είχε αλλοιώσει τα οικονομικά της στοιχεία, που θα έπρεπε να δείχνουν κάποια ισορροπία μεταξύ εσόδων και εξόδων όπως επιτάσσουν οι κανόνες της UEFA. Μετά τους συμβιβασμούς προηγουμένων ετών της Νιόν και με τους δύο αραβόκτητους γίγαντες της Ευρώπης, τη Σίτι και την Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά και με τη Μίλαν, ήρθε η ώρα των σκληρών τιμωριών, πέρα από πολιτικές παρεμβάσεις. Αλλωστε, είναι πλέον θέμα κύρους για την UEFA να επιβάλει τους κανονισμούς της, τους οποίους κάποιοι… επιτήδειοι έχουν κάνει λάστιχο ώστε να μπορούν να ξοδεύουν αλόγιστα, αλλοιώνοντας τους όρους του παιχνιδιού.

Παρατηρεί ακόμη κανείς ότι, όπως και στην περίπτωση της Γιουβέντους το 2006 αλλά και των τουρκικών ομάδων που αποκλείστηκαν για στήσιμο αγώνων το 2013, ο νόμος τελικά εφαρμόζεται, και ας είναι σκληρός.

Eπιπλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας Gazzetta dello Sport, η UEFA προσανατολίζεται στην περαιτέρω αυστηροποίηση των οικονομικών ελέγχων, μετά την υπόθεση της Σίτι. Ετσι, φέρεται να εξετάζει νέα, πιο αποτελεσματικά μέτρα για τον εντοπισμό και για μεγαλύτερες ποινές για τα πλασματικά κέρδη των ποδοσφαιρικών συλλόγων. Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται και διεύρυνση των ελέγχων, προφανώς με μοντέρνα μέσα σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές.

Εφόσον πάντως η Σίτι με κάποιον τρόπο κατορθώσει να κερδίσει την υπόθεση στο CAS, η UEFA θα βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, κάτι που θα την υποχρεώσει να ξαναγράψει το βιβλίο των οικονομικών κανονισμών της από την αρχή, ενώ θα έχει αντίκτυπο και στις προσεχείς αρχαιρεσίες της…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή