Στην αναμονή λόγω κορωνοϊού

Στην αναμονή λόγω κορωνοϊού

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό που εδώ κι ένα μήνα ψιθυριζόταν και εξόργιζε τους διοργανωτές του Τόκιο 2020 λέγεται πλέον και από επίσημα χείλη: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ιαπωνία κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό. Μέχρι τον Μάιο θα έχουμε μάθει αν οι αγώνες θα διεξαχθούν τελικά και πού.

Στην Ιαπωνία τα κρούσματα αυξάνονται με ταχύ ρυθμό, τα σχολεία έκλεισαν και το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της χώρας (η J-League) έχει ανασταλεί τουλάχιστον έως τις 15 Μαρτίου. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα είναι τα πράγματα στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή σε λιγότερο από πέντε μήνες, σε διεθνές επίπεδο, με δεδομένη την ταχεία εξάπλωση του ιού.

Συνεπώς, δεν ξένισε σχεδόν κανέναν η δήλωση του εξέχοντος μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ντικ Πάουντ, ότι η ακύρωση (όχι απλώς η αναβολή ή μεταφορά) των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων είναι πιθανή εφόσον θεωρηθεί ότι ο κορωνοϊός είναι υπερβολικά επικίνδυνος για τη διοργάνωση, σε συνεννόηση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Καναδός «Αθάνατος» πρόσθεσε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί εντός τριών μηνών, άρα η αβεβαιότητα σχετικά θα παραταθεί τουλάχιστον έως τα τέλη Μαΐου.

Οι διοργανωτές στο Τόκιο επιμένουν ότι οι αγώνες θα γίνουν κανονικά. Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Τοσίρο Μούτο κατακεραύνωσε τον κ. Πάουντ προσθέτοντας ότι η θέση του δεν είναι θέση της ΔΟΕ, όπως τον ενημέρωσε η Λωζάννη. Ωστόσο, ήδη οι Ιάπωνες προβαίνουν σε περικοπή των εκδηλώσεων για την υποδοχή και τη λαμπαδηδρομία της ολυμπιακής φλόγας από τα τέλη Μαρτίου. Ο κ. Μούτο δήλωσε ότι «θα μελετήσουμε πώς θα διοργανώσουμε τη λαμπαδηδρομία με τρόπο που να μην ευνοεί την εξάπλωση του ιού, περιλαμβανομένης της περικοπής του μεγέθους της».

Με οργή αντιμετώπισε η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, τη δήλωση του υποψήφιου δημάρχου του Λονδίνου με το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, Σον Μπέιλι, ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς του προσεχούς καλοκαιριού αν το Τόκιο δεν μπορεί να τους διοργανώσει. «Δεν είναι σωστό το θέμα αυτό να αποτελεί ζήτημα δημοτικής προεκλογικής εκστρατείας», είπε η κ. Κόικε.

Εφόσον τελικά ληφθεί απόφαση τροποποίησης ή μετάθεσης της διεξαγωγής των Ολυμπιακών, ή και ακύρωσης, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο για λόγους υγείας των ανθρώπων στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση στον κόσμο. Η μόνη άλλη φορά που ακυρώθηκαν προγραμματισμένοι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν το 1940, καθώς από τον Σεπτέμβριο του 1939 είχε ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η ειρωνεία είναι ότι και τότε οι αγώνες είχαν ανατεθεί στο Τόκιο… (Το 1916 δεν διεξήχθησαν μεσούντος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.)

Μοναδική σημαντική τροποποίηση στην ιστορία των αγώνων ήταν η μεταφορά των ιππικών αγωνισμάτων από τη Μελβούρνη το 1956 και η διεξαγωγή τους πέντε μήνες νωρίτερα στη Στοκχόλμη, λόγω των κανόνων τότε περί εξάμηνης καραντίνας των ιπποειδών πριν εισέλθουν στο έδαφος της Αυστραλίας.

Στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, του Ρίο, είχε προκύψει σημαντικός φόβος για τον ιό Ζίκα λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή τους, αλλά τελικά δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Επειδή βεβαίως ο φόβος μεταδίδεται πολύ ταχύτερα από τον κορωνοϊό, εκφράζεται ανησυχία για πολλές αθλητικές διοργανώσεις, μετά την αναβολή ή ματαίωση διάφορων αγώνων στην Απω Ανατολή. Ετσι, ακούστηκε ότι μπορεί να κινδυνεύσει και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του καλοκαιριού (Euro 2020), αλλά και τα πλέι οφ του Nations League, που θα γίνουν στα τέλη Μαρτίου. Στην Ιταλία διακόπηκαν τα πρωταθλήματα μπάσκετ, βόλεϊ κ.λπ., ενώ οι αγώνες του ποδοσφαίρου θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών αυτό το Σαββατοκύριακο, μέχρι νεωτέρας.

Ο κατάλογος των διοργανώσεων που έχουν πληγεί από την έξαρση του ιού στην Ασία μακραίνει καθημερινά. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ομάδων πινγκ πονγκ στη Νότια Κορέα, που μεταφέρθηκε για το καλοκαίρι, το γκραν πρι Φόρμουλα 1 της Σαγκάης, διεθνείς αγώνες ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων. Ελπίζεται ότι η αλλαγή των καιρικών συνθηκών με τον ερχομό της άνοιξης θα εξομαλύνει την κατάσταση και οι αθλητικές διοργανώσεις θα επανέλθουν στο κανονικό, με τη διεξαγωγή και όσων μπήκαν ήδη στη λίστα των αναβληθέντων αθλητικών γεγονότων.

Αραγε θα προστεθούν στη λίστα αυτή και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ή η αναμενόμενη ζέστη του καλοκαιριού θα αποτελέσει το καλύτερο αντίδοτο;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή