Κοντά στον τίτλο ο Ολυμπιακός, κρίση στον ΠΑΟΚ

Κοντά στον τίτλο ο Ολυμπιακός, κρίση στον ΠΑΟΚ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο βήματα πιο κοντά στον… αραχνιασμένο εδώ και τρία χρόνια θρόνο του έφερε τον Ολυμπιακό το πέσιμο της αυλαίας της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

Μετά τη νίκη στην Τούμπα και την επική πρόκριση επί της Αρσεναλ στο Γιουρόπα Λιγκ, η πιο «μαγική» εβδομάδα των τελευταίων χρόνων για τους «ερυθρόλευκους» έκλεισε με τη διαφορά από τον ΠΑΟΚ να αυξάνεται από τους +5 στους +7 βαθμούς, απόσταση που τους προσφέρει τεράστιο βαθμολογικό και ψυχολογικό πλεονέκτημα ενόψει των πλέι οφ. Οι δύο παραπανίσιοι βαθμοί της διαφοράς προέκυψαν μετά την (πιο δύσκολη απ’ όσο δείχνει το τελικό 2-0) νίκη τους επί του Παναιτωλικού στο «Γ. Καραϊσκάκης» και την απροσδόκητη ισοπαλία του ΠΑΟΚ στην Ξάνθη.

Ο πρωταθλητής πέταξε στα Πηγάδια δύο βαθμούς και μπλέχτηκε για τα καλά στα γρανάζια μιας αγωνιστικής κρίσης, στην πιο κρίσιμη καμπή της περιόδου. Το μπλόκο που έστησαν στην Εγνατία οδό περίπου εκατό οπαδοί του προκειμένου να σταματήσουν το πούλμαν της αποστολής για να αποδοκιμάσουν παίκτες και προπονητή, είναι ένα σκηνικό που παραπέμπει σε άλλες εποχές, ξένες με την εικόνα του πανίσχυρου ΠΑΟΚ που οραματίζεται ο Ιβάν Σαββίδης.

Η μόνη σημαντική εκκρεμότητα που υπήρχε στη σειρά κατάταξης πριν από την τελευταία αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ 1, διευθετήθηκε με εμφατικό τρόπο: ο ΟΦΗ νίκησε 3-0 τη Λαμία και κατέλαβε την 5η θέση, αφήνοντας έκτο τον Αρη που ηττήθηκε με 2-1 από τον Ατρόμητο στο «Κλ. Βικελίδης».

Και οι δύο τους θα συμμετάσχουν στα πλέι οφ μαζί με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, με τους «πράσινους» να είναι οι μόνοι χωρίς ουσιαστικό στόχο πέρα από τη βελτίωσή τους ως ομάδα, εάν δεν προκύψει κάποια θεαματική ανατροπή και παραμείνει η ποινή του αποκλεισμού τους από την Ευρώπη.

Στα πλέι άουτ θα συμμετάσχουν οι Ατρόμητος, Λάρισα, Ξάνθη, Αστέρας Τρίπολης, Λαμία, Βόλος, Παναιτωλικός και Πανιώνιος. Σε αντίθεση με τα πλέι οφ όπου οι αγώνες θα είναι διπλοί (10 αγωνιστικές), στα πλέι άουτ τα παιχνίδια θα είναι μονά και θα ολοκληρωθούν σε 7 αγωνιστικές.

Το πότε θα αρχίσουν τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ είναι ένα καλό ερώτημα με δύσκολη απάντηση. Αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας για να επικυρώσει τη βαθμολογία της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και να διενεργήσει την κλήρωση για την επόμενη φάση του, που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 7-8-9 Μαρτίου. Τα πλέι οφ για ανάδειξη του πρωταθλητή και τη μοιρασιά των ευρωπαϊκών εισιτηρίων προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στις 17 Μαΐου. Τα πλέι άουτ προβλέπεται να ολοκληρωθούν μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 10 Μαΐου, για να προκύψει η ομάδα που θα υποβιβαστεί άμεσα και αυτή που θα δώσει μπαράζ για την παραμονή της στη μεγάλη κατηγορία, με αντίπαλο όποιον τερματίσει 2ος στη Σούπερ Λιγκ 2.

Παραμένει, όμως, εξαιρετικά αμφίβολο αν θα τηρηθεί αυτός ο σχεδιασμός, καθώς εκτός από τις νομικές εκκρεμότητες από τις ανοικτές υποθέσεις για το μετοχολόγιο της Ξάνθης και το θέμα της πολυϊδιοκτησίας όπου εμπλέκεται και ο ΠΑΟΚ, υπάρχει  και απειλή από τον κορωνοϊό!

Σε πρώτο χρόνο, μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι το νομικό μέτωπο, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι κάποιες από τις ομάδες που έχουν έννομο συμφέρον, θα επιχειρήσουν αύριο να μπλοκάρουν την επικύρωση της βαθμολογίας και κατά συνέπεια την κλήρωση και τη διεξαγωγή των πλέι οφ.

Ακόμα κι αν ξεπεραστεί σε πρώτη φάση αυτός ο σκόπελος λόγω της πίεσης που δημιουργούν τα στενά χρονικά περιθώρια, η επικύρωση θα γίνει με αστερίσκους και επιφυλάξεις, με κίνδυνο πολλά να ανατραπούν στην πορεία αν προκύψουν καταδικαστικές αποφάσεις.

Η απειλή του κορωνοϊού δεν είναι άμεση, αλλά ουδείς μπορεί να την αποκλείσει στο επόμενο διάστημα, όπως τονίζεται και στη σχετική ενημέρωση της ΓΓΑ: «Η εισήγηση των ειδικών, υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ήταν καθησυχαστική. Μας ενημέρωσαν ότι δεν συντρέχει λόγος, με τις παρούσες συνθήκες, οποιασδήποτε παρέμβασης και έκτακτων μέτρων στη διεξαγωγή των αθλητικών συναντήσεων για τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, η εισήγηση αυτή μπορεί να αλλάξει, εάν τα δεδομένα, που καταφθάνουν στους αρμοδίους, επιβάλλουν διαφορετικούς χειρισμούς». Οι οποίοι «διαφορετικοί χειρισμοί» μπορεί να επιφέρουν ως μέτρο προστασίας και μια απόφαση για την επ’ αόριστον αναστολή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή